2012. szeptember 11., kedd

Simon Wiesenthal - A gödörig és vissza 2.


Már délelőtt tíz óra körül járt. Állni már nem bírtunk; ott hevertünk a földön. Az SS nem bánta; az akasztófa alatt a halálraítéltnek is engedélyeznek még egy utolsó cigarettát. Ők is kényelembe helyezkedtek, lekuporodtak a gödör mellé, ahol már holtak százai hevertek, s a rájuk hányt vékony réteg föld alól emitt egy láb, amott egy kar türemlett elő. Nem tudom felidézni, milyen érzés tölthetett el bennünket, amikor felbukkant Warzog Hauptsturmführer. Az is lehet, hogy szinte örültünk: most majd kiadja a tűzparancsot, és véget ér ez a se nem élet, se nem halál állapot. Az is lehet, hogy a félelem vérömlenyként tódult az agyunkba, és megfosztott minden érzékeléstől. Már nem tudom. A sors általában irgalmas a halálraítélthez és valamiképpen eltávolítja, elidegeníti önmagától, csaknem kioltja öntudatát. Ámbár meglehet, ez sem igaz; talán ezekben a pillanatokban olyan erős a rettegés, hogy később igyekszünk az emlékét is elfojtani, és mai gondolataink, érzéseink görcsösen kerülik a találkozást akkori gondolatainkkal, érzéseinkkel. – Tűz! – mondja mindjárt Warzog, mi pedig szinte ugyanabban a pillanatban fellobbanunk és kihunyunk félelmünk tüzében.
  És Warzog valóban megszólalt. – Katzmann, a galíciai SS- és rendőri erők parancsnoka úgy határozott, hogy megajándékoz benneteket az élettel. Most visszamentek a táborba, és aztán a legénységgel együtt elvonultok. Mielőtt a raktárakat felrobbantanánk, nehogy a készletek az oroszok kezére jussanak, mindegyiktek vételezhet, amit csak akar. Hosszú út áll előttünk, szükségetek lesz élelemre.
  
Azt hittük, megbolondultunk. Attól féltünk (vagy azt reméltük), valóban elment az eszünk. Talán csak álmodtuk ezt az egészet: az utat a „lefolyón” át, a várakozást a sír peremén; talán az egész láger, ez az egész időszak csak tévképzet volt. Vagy talán már meg is haltunk, de kiderült, hogy a halál után is van élet, és mi immár a síron túl fantáziálunk megmenekülésünkről. Nem is a barakkok közötti főúton indultam el visszafelé; öntudatlanul támolyogtam egy körülöttem forgó, hol szétfolyó, hol ismét összerakódó, hol közeledő, hol a távolba enyésző képtelen világban, mintha berúgtam volna. Néha úgy éreztem, mintha kívülről látnám magam, és ez már nem is én vagyok.
  Valamikor aztán sikerült felkapaszkodnunk a dombra, amelyen a tábor állt, bebotorkáltunk a nyitott élelmiszerraktárba, és mintegy hipnotizálva engedelmeskedtünk a parancsnak, hogy szedjünk össze ezt-azt. Én egy polcról levettem valami nagy, kerek bádogdobozt, és azzal botorkáltam tovább a barakkunk felé. A mellettem haladó egy cipóra tett szert, egy másik egy fej káposztát szorított magához. Ők ketten szemlátomást nálam gyorsabban tértek vissza a valóságba.
  
Egyszer csak egy SS-legény jött szembe velünk. Karcsú volt, fiatal, sapkáját csibészesen félrecsapta. – Lássuk csak, mi finomat tartogatsz itt? – szólított meg, és rámutatott a dobozomra. Kinyitom – nagy halom színes cukorka tárul elém. Az SS rám parancsolt, hogy tegyem a dobozt a földre. Nála is volt valami: egy benzines tartály. Lassan, nagy élvezettel kinyitotta, majd egy félliternyit a dobozomba öntött. – Így biztosan még jobban ízlik majd. – Ekkor már én is tudtam: visszatértem a valóságba.
  Ezt az SS-t már többször is láttam a lágerben. Ritscheknek hívták, úgy mondták, szudétanémet. Feltűnő jelenség volt; szinte soha nem vált meg juhászkutyájától, amelyet sűrűn uszított rá a csont és bőr foglyokra. Az ilyen embert hallatlanul bosszanthatta, hogy mi ezen a délelőttön kegyelmet kaptunk. Ő ezt a gyengeség jelének vélte – mint ahogyan az is volt –, és nem tudott belenyugodni, hogy egyszer csak embernek számítsunk, ne pedig zsidónak, akit éppoly gondtalanul lehet lepuffantani, akár a fára kapaszkodó mókust. Ha nem ölhetett, Ritscheknek menten hiányérzete támadt.
  Néhány óra múlva barakkom előtt állva viszontláttam őt, amint egy kis csoportot terel. A csoport – férfi, nő és egy gyermek – felénk közeledett. Azt hittük, Ritschek odahozza őket a barakkunkba, de nem: továbbmentek, és eltűntek a konyha mögött. Aztán néhány lövés dördült, majd Ritschek visszajött – egyedül. Járása a régi – sikerült lepuffantania három mókust. Az áldozatok – egy zsidó házaspár a gyermekével – egy lengyel családnál bujkáltak. Valaki feljelentette őket, és mialatt az oroszok már vonultak be Lembergbe, a családot a biztonsági rendőrség behozta a lágerbe. A többiről Ritschek gondoskodott.
  
Majd húsz évvel később Rolf Sichting stuttgarti államügyésszel együtt böngésztük a lembergi gettóban és táborban szolgálatot teljesített SS-ek névsorát. Egyszer csak, az egyik oldalon szemembe ötlik egy név: „Viktor Ritschek, szudétanémet”.
  Sokat adtam volna érte, hogy rátaláljak. Azonnal kapcsolatba léptünk a karlsbadi és Karlsbad környéki szudétanémetek baráti szövetségeivel – hiába. Egy év múlva Rolf Sichting azt hallotta, hogy Ritschek anyja Németországban él, ő maga pedig állítólag valamelyik skandináv országba települt át. Az idős hölgyet valóban megtalálták és kikérdezték, de amint várható is volt, nem derült ki semmi.
  A végén aztán, Ritschek fényképével felszerelve, még el is repültem Svédországba, és barátaimmal együtt átfésültük a nagyobb városok telefonkönyveit – ez a kísérlet sem járt eredménnyel. Svéd újságok cikkeket közöltek Ritschekről, és utaltak rá, hogy kutyabolond lévén bizonyára ismét szerzett magának egy juhászkutyát. Kaptunk is adatokat több ártatlan juhászkutya-tulajdonosról – Ritschek nem volt közöttük.
  
Ennek ellenére, magam sem tudom, miért, meggyőződésem, hogy Ritschek nem halt meg, s álnéven él valahol Svédországban. Úgy érzem, akarom is, hogy még életben legyen, mert meg akarom találni őt. Meg akarom találni, és látni akarom annak az embernek az arcát, akin semmi nyomot nem hagyott egy háromtagú család kivégzése: azé a családé, amely előtt néhány nap múlva feltárult volna a szabadság kapuja.