2012. szeptember 9., vasárnap

Simon Wiesenthal - A gödörig és vissza 1.


1944 júliusának közepén a szovjetek már Lembergig (Lvovig) nyomultak előre. A koncentrációs táborban hallottuk a csatazajt. Minden éjjel tizenegy óra körül bombázni kezdték a várost, olyan hevességgel, hogy az SS-ek fedezékbe menekültek őrtornyaikból.
  Ezért aztán közülünk azok, akikben még maradt némi erő, elhatározták, hogy megkísérlik a szökést. A július 17-ére virradó éjszakát szemeltük ki. Éjjel tizenegykor menetrendszerűen elkezdődött a bombázás, és mi a sötétség leple alatt elhagytuk barakkjainkat. Magam úgy legyengültem, hogy alig bírtak el a lábaim; valószínűleg csak azért maradtam talpon, mert Lola vezetett. Lola is zsidó volt, de a nővére kereszténynek számított; annak a lakásán bujkáltam vele és sógorával, Josef Buschsal, amíg fel nem fedeztek. Akkor hoztak vissza a janowskai táborba, ahonnan 1943-ban elmenekültem.
  
Most ott botorkáltunk, sorban egymás után, a sötétben, és Lola fogta a kezem, nehogy lemaradjak. Végtelennek tetszett az idő, amíg elértünk a szögesdrót kerítéshez. Addigra már a csoport létszáma szépecskén megnőtt, de senki nem vett észre, mert a lövegek moraja minden más hangot elnyomott, az SS-ek pedig fedezékbe húzódtak, még azok is, akik a toronyban maradtak. Akik itt, az arcvonal mögött teljesítettek szolgálatot, nem feltétlenül tartoztak a leghősiesebbek közé.
  Egyikünk, azt hiszem, Moldauer, harapófogóval lyukat vágott a kerítésen, akkorát, hogy egy ember épp átférjen rajta. Bölcsebb lett volna, ha a vágás hosszabb, és a nyílás nagyobbra sikerül, de hát erre már nem futotta a lelkierőnkből. Így aztán csak fáradságosan nyomakodhattunk át egymás után a szűk résen. Lolára tizenegyediknek került sor, utána én következtem volna, és Lolának kellett volna átsegítenie. Ám erre már nem jutott idő. Az őrség felfedezett, és tüzet nyitott. „Fussatok, fussatok” – kiálthattam még oda Lolának és a többieknek, akik már átbújtak a sövényen, aztán összeszedtem minden erőmet, hogy a lehető leggyorsabban visszaérjek a barakkomba.
  Amikor a légitámadásnak vége lett, kirángattak bennünket a barakkokból. Fel kellett sorakoznunk az Appellplatzon, ahol megszámláltak bennünket; az SS-ek pedig odadobták közénk menekülés közben lelőtt két bajtársunk testét. Velük együtt huszonheten voltunk. Szilárdan hittük, hogy néhány óra múlva mind a huszonheten halottak leszünk.
  
A tábort éppen fel akarták oszlatni; mi voltunk az utolsó foglyok. Már az őrség létszáma is megfogyatkozott, de az SS-ek még így is kétszer annyian voltak, mint mi. Lövésre kész fegyverrel tereltek végig a „lefolyón”; így nevezték azt a kétfelől szögesdróttal kerített folyosót, amelynek végén a „gödrök” tátongtak – vagyis a tömegsírok, melyeket a foglyoknak maguknak kellett kiásniok, mielőtt a peremükről háttal beléjük zuhantak volna.
  Talán az volt a szerencsém, hogy ezt a helyzetet immár másodszor éltem át. Egyszer, több mint egy évvel ezelőtt, már sort álltam egy ilyen gödörnél, amikor egyszer csak valaki a nevemet kiáltotta, és kihozott a sorból: Kohlrautz főfelügyelő a keleti vasúti javítóműhelyből felszólított, hogy folytassam mázolói tevékenységem, és ezzel visszaadta az életemet. (Az esetről beszámoltam A gyilkosok közöttünk járnak című könyvemben.) Most megint belekerültem egy ilyen sorba. Néhányan közülünk összetörtén kuporogtak a gödör szélén, részint gyengeségből, részint félelemből. Egyesek sírtak.
  
Évekkel a háború után Isak Lehmann, aki velem együtt állt ott a sorban, azt mesélte, hogy én vigasztaltam a sírókat. Állítólag azt mondtam, hogy ne búsuljanak, mert mi ugyan már nem sokáig élünk, de a háborút megnyertük. Mi nyertük meg. Meglehet, még egyéb fellengzős kifejezéseket is használtam. Magam egyáltalán nem emlékszem az egész szónoklatra, és nagyon csodálkoztam, amikor Lehmann a háború után beszámolt róla. Talán beszéd közben egészen máshol jártak a gondolataim – a feleségemnél, akiről azt sem tudtam, hol van, él-e még egyáltalán. Az is lehet, hogy nem is én beszéltem, csak egy hang szólt belőlem gépiesen, mint ahogy az ember a templomban is csak darálja az imát, és furcsamód mégis védelmet talál benne.
  Az SS-ek ott álltak lövésre kész fegyverrel, és nemsokára megérkezik majd valamilyen tiszt, és kiadja a tűzparancsot. Az, hogy órákon át várakozunk, egy cseppet sem hökkentett meg bennünket. A lágerekben szakadatlanul csak várni kellett. A szervezés valahol mindig csődöt mondott. A Harmadik Birodalom táboraiban a zsidó csak egyvalamiben lehetett biztos: a várakozás végén eljön a halál.