2018. február 16., péntek

Mózes negyedik könyve 26.

A második népszámlálás

1. Szólt az Örökkévaló Mózeshez, meg Eleázárhoz, Áron, a pap fiához mondván: 2. Vegyétek föl Izrael fiai egész községének összegét, húsz évestől felfelé atyáik háza szerint, mindazt, aki hadba vonul Izraelben. 3. És szólt hozzájuk Mózes meg Eleázár, a pap, Móáb síkságain, a Jordán partján, Jerichónál, mondván: 4. Húsz évestől fölfelé – amint parancsolta az Örökkévaló Mózesnek és Izrael fiainak, kik kijöttek Egyiptom országából.
5. Rúbén Izrael elsőszülöttje; Rúbén fiai, Chánóchtól a chánoki család; Pállultól a pálluli család; 6.Checróntól a checróni család, Kármitól a kármi család. 7. Ezek a Rúbéni családjai: és voltak megszámláltjaik: negyvenháromezer és hétszázharminc. 8. Pállu fiai: Eliov. 9. Eliov fiai: Nemúél, Dátán és Ábirám; az a Dátán és Ábirám, a község hivatottjai, kik civódást szítottak Mózes és Áron ellen Kórách községében, midőn civódást szítottak az Örökkévaló ellen. 10. És megnyitotta a föld a száját és elnyelte őket, meg Kóráchot a község halálával, midőn fölemésztette a tűz a kétszázötven férfiút, hogy intő például lettek. 11. Kórách fiai azonban nem haltak meg.
12. Simon fiai családjaik szerint: Nemúéltől a nemúéli család, Jomintól a jomini család, Jochintől a jochini család; 13. Zeráchtól a zárchi család, Soúltól a soúli család. 14. Ezek a Simoni családjai; huszonkétezer és kétszáz.
15. Gád fiai családjaik szerint: Cefóntól a cefóni család, Chággitól a chággi család, Súnitól a súni család; 16. Oznitól az ozni család, Éritől az éri család; 17. Áródtól az áródi család, Áriéltől az áriéli család. 18. Ezek Gád fiainak családjai, megszámláltjaik szerint: negyvenezer és ötszáz.
19. Júda fiai: Ér meg Ónon; és meghalt Ér meg Ónon Kánaán országában. 20. És voltak Júda fiai családjaik szerint: Sélotól a séloni család, Perectől a párci család, Zeráchtól a zárchi család. 21. És Perec fiai voltak: Checróntól a checróni család, Chomultól a chomuli család. 22. Ezek Júda családjai megszámláltjaik szerint: hetvenhatezer és ötszáz.
23. Isszáchár fiai családjaik szerint: Tólától a tólai család, Fuvvotól a funi család; 24. Josúvtól a josúvi család, Simróntól a simróni család. 25. Ezek Isszáchár családjai megszámláltjaik szerint: hatvannégyezer és háromszáz.
26. Zebúlun fiai családjaik szerint: Szeredtől a szárdi család, Élóntól az élóni család, Jáchleéltől a jachleéli család. 27. Ezek a Zebúlun családjai megszámláltjaik szerint: hatvanezer és ötszáz.
28. József fiai családjaik szerint: Menásse és Efráim. 29. Menásse fiai: Mochirtól a mochiri család, Mochir pedig nemzette Gileádot; Gileádtól a gileádi család. 30. Ezek Gileád fiai: Jezertől az iezri család Chélektől a chelki család; 31. Ászriéltől az ászriéli család, Sechemtől a sichmi család; 32.Semidotól a semidoi család, Chéfertől a chefri család. 33. Celofchod, Chéfer fiának pedig nem voltak fiai, hanem leányai; Celofchod leányainak nevei: Machlo, Nóo, Choglo, Milko és Tirco. 34.Ezek Menásse családjai; és megszámláltjaik: ötvenkétezer és hétszáz.
35. Ezek Efráim fiai családjaik szerint: Súszeláchtól a súszálchi család, Bechertől a báchri család, Táchántól a tácháni család. 36. Ezek pedig Súszelách fiai: Éróntól az éróni család. 37. Ezek Efráim fiainak családjai megszámláltjaik szerint: harminckétezer és ötszáz; ezek József fiai családjaik szerint.
38. Benjámin fiai családjaik szerint: Belától a bálei család, Ásbéltól az ásbéli család, Áchiromtól, az áchiromi család; 39. Sefúfomtól a súfomi család, Chúfomtól a chúfomi család. 40. És Béla fiai voltak: Árd meg Naámon: az árdi család, Naámontól a naámi család. 41. Ezek Benjámin fiai családjaik szerint; és megszámláltjaik: negyvenötezer és hatszáz.
42. Ezek Dán fiai családjaik szerint: Súchomtól a súchomi család; ezek Dán családjai, az ő családjaik szerint. 43. A Súchomi minden családjai megszámláltjaik szerint: hatvannégyezer és négyszáz.
44. Ásér fiai családjaik szerint: Jimnotól a jimno család, Jisvitől a jisvi család, Beriotól a berii család.45. Berio fiaitól: Chévertől a chevri család, Málkiéltől a málkiéli család. 46. Ásér leányának neve: Szerách. 47. Ezek Ásér fiainak családjai megszámláltjaik szerint: ötvenháromezer és négyszáz.
48. Náftáli fiai családjaik szerint: Jáchezeéltől a jáchceéli család, Gúnitól a gúni család; 49. Jécertől a jicri család, Sillémtől a sillémi család. 50. Ezek a Náftáli családjai, családjaik szerint; és megszámláltjaik: negyvenötezer és négyszáz.
51. Ezek Izrael fiainak megszámláltjai: hatszázezer és ezerhétszázharminc.

Az ország felosztásáról

52. És szólt az Örökkévaló Mózeshez, mondván: 53. Ezeknek osztassék el az ország birtokul, a nevek száma szerint. 54. A nagyobb számúnak adj nagyobb birtokot, a kisebb számúnak pedig adj kevesebb birtokot mindegyiknek megszámláltjai szerint adassék a birtoka. 55. Csakhogy sors útján osztassék el az ország; atyáik törzsének nevei szerint kapjanak birtokot. 56. A sors útján osztassék neki birtoka, akár a nagyszámúnak, akár a kisszámúnak.

A leviták megszámlálása

57. Ezek pedig Lévi megszámláltjai szerint: Gérsóntól a gérsuni család, Kehosztól a kehoszi család, Meroritól a merori család. 58. Ezek Lévi családjai: a Livni családja, a Chevróni családja, a Máchli családja, a Músi családja, a Korchi családja. Kehosz pedig nemzette Ámromt. 59. Ámrom feleségének neve Jóchebed, Lévi leánya, aki született Lévinek Egyiptomban; ez pedig szülte Ámromnak Áront és Mózest, meg nővérüket Mirjámt. 60. És született Áronnak: Nádáb és Ábihú, Eleázár és Itamár. 61. Nádáb és Ábihú pedig meghalt, mikor bevittek idegen tüzet az Örökkévaló színe elé. 62. És voltak megszámláltjaik: huszonháromezer, mind a férfiszemély, egy hónapostól fölfelé, mert nem számláltattak meg Izrael fiaival együtt, mert nekik nem adatott birtok Izrael fiai közepette. 63. Ezek a megszámláltjai Mózesnek és Eleázárnak, a papnak, akik megszámlálták Izrael fiait Móáb síkságain a Jordán partjánál, Jerichónál. 64. Ezek között azonban nem volt senki a Mózes és Áron, a pap által megszámláltak közül, akik megszámlálták Izrael fiait Szináj pusztájában; 65. mert azokról mondta az Örökkévaló, haljanak meg a pusztában; és nem maradt közülük senki, csak Káleb, Jefune fia és Józsua, Nún fia.

IMIT fordítás. (Az IMIT Bibliát, 1898-1907 között jelentette meg az Izraelita Magyar Irodalmi Társulat. Zsidó rabbik által fordított Ószövetség magyarul.)