2018. február 26., hétfő

Joyce Meyer - Találd meg a valódi önmagad és töltsd be elhívásodat 46.

Kegyelem! Kegyelem! Kegyelem!

"Az Úr kegyelmessége az, hogy még nincsen végünk; mivel nem fogyatkozik el az ő irgalmassága!
Minden reggel meg-megújul; nagy a te hűséged!" 
Jeremiás siralmai 3:22-23.

Gyakran mondogatom „Milyen csodálatos, hogy Isten kegyelme minden reggel megújul, mert a tegnapi készletet teljesen feléltem!”

Az angol mercy szó ugyanúgy kegyelmet jelent, mint a favor vagy grace szavak, egymás szinonimájaként használhatók. (mercy: kegyelem, irgalmasság; favor: kegy, szívesség; grace: kegyelem, kegy jóindulat)

A Webster szótár a következőképpen határozza meg a szó jelentését:

„A szív jóindulata, érzékenysége, szelídsége, ami hajlamossá teszi az embert arra, hogy félretegye az őt ért sérelmeket, az őt megbántó személlyel kedvesebben bánjon, mint ahogy az megérdemelné; ez az állapot enyhíti a bosszúvágyat, és a megbántott embert arra készteti, hogy lépjen túl a sérelmein, ne akarja megtorolni azokat, illetve kisebb mértékű büntetést rójon ki, mint amit a törvény előír. Ebben az értelemben nincs a mercy szónak pontos megfelelője. Talán a grace szó áll hozzá a legközelebb, ami kegyet, jóindulatot, kedvességet, jóindulatot, megbocsátást, kegyelmet jelent, és ezt az érzést mindig azok felé gyakorolja az ember, akik megbántották. A kegyelem Isten megkülönböztető jegye, attribútuma.”

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én roppantul örülök Isten kegyelmének. El sem tudom képzelni, hol lennék most nélküle. Biztos, hogy nem valami túl jó helyen.

Valamennyien büntetést érdemlünk, ehelyett azonban Isten kegyelmében részesülünk. Micsoda nagyszerű Istent szolgálunk. A Zsoltárok tele vannak Isten kegyelmére vonatkozó utalásokkal. Például a 107. Zsoltár 1. versében ezt olvashatjuk: Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert örökkévaló az ő kegyelme.

Dávid szerette Istent, mégis súlyosan vétkezett. A szenvedély lett úrrá rajta, házasságtörést követett el, és megöletett egy embert. Szerintem Dávid azért beszélt olyan sokat Isten kegyelméről, mert első kézből tapasztalhatta meg, milyen is az.

De Isten kegyelme megbocsát és helyreállít, ezért hangzik nagyon őszintén ez a sor Dávid szájából, aki nagyon kritikusan ítélte meg saját magát: Magasztaljátok az Urat, mert jó, mert örökkévaló az ő kegyelme.

Fordította: Berényi Irén