2018. július 18., szerda

Ruff Tibor - A kézműves. Befejező részlet

Milyen egy boldog ember?

Pl. van ilyen mondás is, hogy „madarat lehet vele fogatni”. Istenben nincs semmi frusztráltság. Nekünk nagyon nehéz ezt elképzelni, mert mi tele vagyunk frusztrációval, de értsd meg, Ő nem frusztrált, - Ő bármit meg tud csinálni amit akar. Sokszor a hitünk azért gyenge, mert amikor feltekintünk Isten felé, egy ilyen szörny kép jelenik meg, haragos, ideges, nagyon mérges, elégedetlen, szomorú, hűvös lény. De ez nem az Isten, akit te ilyenkor látsz!! Isten egy boldog lény! Kimész a természetbe, ott ezt megérted, a városba soha nem fogod megérteni, mert a város a frusztráció beton emlékműve! A zsidóságban kötelező azt mondani, ha megszagolnak egy rozmaringot vagy mentát, hogy: „Áldott légy Örökkévaló, világmindenség királya, aki illatos növényeket teremtettél!"  Ha haszonelvű lenne, nem találta volna ki a rozmaring illatát, mert ennek az illatnak semmi haszna nincsen, ez egyszerűen jó! 

A kereszténységben a vallásosság az elmúlt 2000 éve alatt, először a katolicizmus jeleskedett abban, hogy Jézus Krisztus keresztjét kőbe és fémekbe öntve tette az emberek elé, amitől az emberek bálványimádásba kerültek, és egy olyan Istent láttak maguk előtt az emberek, aki szenved. Holott Jézus csak órákat volt a kereszten, és azóta a Mennyben van, a világmindenség trónszékén ül. Övé minden hatalom, és minden erő! Ő sem frusztrált.

Amire haragszik, amit nem akar, hogy legyen,  azt megsemmisíti egy pillanat alatt. Ő ha haragszik ez nem ellentétes az ő boldogságával. Amikor fegyelmez, akkor Ő szeretetből fegyelmez, de csak azért, hogy kihozza belőlünk a legjobbat. Amikor egy olyan megpróbáltatásban vagy, hogy úgy érzed ezt nem tudod elviselni, Ő azt üzeni, hogy "nemcsak el tudod viselni, de ki is tudsz jönni belőle, de nem kell annyit nyafogni!"

A katolikusok és a protestánsok isten-képét (több száz éven át) meghamisították. Egy szomorú, frusztrált, depressziós, állandóan dühöngő, haragvó, elégedetlen, büntető Isten képet állítottak az emberek elé. És persze egy hívő, ha ez él benne, amikor Isten elé járul, akkor persze, hogy nem mer semmit kérni, vagy ha kér is, fél, hogy meg lett-e hallgatva. Mert az a lény akit lát, az nem jó.

Magunknak is tartozunk annyival, hogy ilyen istent ne imádjunk. Idegen isten jelenti, hogy nem a Biblia Istene, de azt is jelenti, hogy a szívünktől is idegen. Azért ne imádj idegen istent, mert ha te egy olyan istent imádsz akit nem tudsz szívedből imádni, egy olyan isten-képet imádsz aki valójában nem is szerethető és te mégis vallásos kényszerérzésből, törvénykező szörnyeteget imádsz, akkor az a te problémád!

Miért imádsz olyat, ami idegen a szívedtől? Holott a mi Istenünk a te szívedtől nem idegen! Csak azt imádd, akiről érzed a jóságát! Ő az Isten! Ő JÓ!

"Mert jó az Úr, örökkévaló az ő kegyelme, és nemzedékről nemzedékre való az ő hűsége!" (Zsolt 100,5)

A mi Istenünk jó, kegyelmes Isten, és boldog Isten!

Isten áldjon meg benneteket!


Istentiszteleten elhangzott prédikáció részlete (2016)