2012. augusztus 9., csütörtök

Spurgeon - 46. Zsoltár 1.


2. v. Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. 
3. v. Azért nem félünk, ha megindul is a föld, és hegyek omlanak a tenger mélyébe; 
4. v. ha háborognak és tajtékoznak is vizei, és tombolásától megrendülnek a hegyek! (Szela.) 
5. v. Egy folyam ágai örvendeztetik Isten városát, a Felségesnek szent hajlékait.
6. v. Isten van benne, nem inog meg, megsegíti Isten reggelre kelve. 
7. v. Népek háborognak, országok inognak, ha az Úr mennydörög, megretten a föld. 
8. v. A Seregek Ura velünk van, Jákób Istene a mi várunk. (Szela.) 
9. v. Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit, aki bámulatos dolgokat művel a földön. 
10. v. Háborúkat szüntet meg a föld kerekségén, íjat tör össze, lándzsát tördel szét. 
11. v. Csendesedjetek el, és tudjátok meg, hogy én vagyok az Isten! Magasztalnak a népek, magasztal a föld. 
12. v. A Seregek Ura velünk van, Jákób Istene a mi várunk. (Szela.) 

2. vers: „Isten a mi oltalmunk és erősségünk”
Nem a haderő és erődítmények, Izráel dicsekvésének egyedüli alapja az Úr, az egyedüli élő és igaz Isten. Ám dicsekedjenek más népek bevehetetlen váraikkal, amelyek hozzáférhetetlen sziklákra épültek, és vaskapuk biztosítják. Szükség idején mégis Isten a jobb menedék, mint mindazok valamennyien. És ha arra kerül a sor, hogy ellenséges országban kell megvívni a harcot, az Úr akkor is jobb helyzetbe hozza az Ő népét, mint amit seregek légiói, harci szekerek és lovak kérkedő hadoszlopai jelentenének.

Ti, kereszt harcosai, szüntelenül emlékezzetek erre, és tekintsétek magatokat biztonságban és legyetek erősek az Úrban! Ne feledjétek: a zsoltár többes szám első személyben szól. Mindegyikőtök legyen bizonyos abban, hogy osztályrésze van Istenben, úgyhogy elmondhatjátok: „Ő a mi oltalmunk és erősségünk”. És arról se feledkezzetek el, hogy Isten éppen most, ebben a pillanatban menedék, épp olyan, amilyen akkor volt, amikor Kórah fiai ezeket a szavakat leírták. Csak Isten az, aki mindenben mindenünk! Minden más erő valójában gyöngeség, mert a hatalom és erő az Úré. Mivel azonban Isten mindenre elég, ezért elég védelmet ad minden bajban.

Isten „mindig biztos segítség a nyomorúságban”. Ezt népe már sokszorosan megtapasztalta, mert Isten minden alkalommal hűséges segítőnek bizonyult. Soha nem fordult el az övéitől, ha szorongatták őket. Igazi, hathatós és állandó segítség Ő! Jelen van mindig, közel van hozzájuk, és támogatásukra mindig kész. Közelebb van, mint bármely barát vagy rokon, sőt közelebb, mint maga a nyomorúság. Ehhez a vigasztaló igazsághoz még hozzáfűzi az Ige, hogy éppen a megfelelő időben jön a segítség. Nem olyan, mint a fecskék, akik télire elhagynak bennünket. Valóságos barát Ő a nyomorúságban. Ha besötétedik körülöttünk, jó, ha akadnak bátrak, akik felszólítanak: „Énekeljük a 46. zsoltárt”.
„Erős vár, biztos szikla Isten a veszedelem idején, kard és pajzs Ő, ha ellenség vagy idegenek rettentenek minket.”

3. vers: „Azért” 
Mennyire szereti a zsoltáros ezt az „azért” szót. Költészetének alapja nem a költői lelkesedés. Olyan logikus, mint egy matematikai következtetés.
A következő szavak szükségszerűen folynak az előzőből: „Nem félünk”. Értelmetlen a félelem, ha Isten van velünk! Ahol Ő van, ott teljes hatalom és teljes szeretet van. Hogyan is csüggedhetnénk el?

„Ha megindul is a föld…”, ha a látható világ annyira megrendül, hogy minden elváltozik, „és hegyek omlanak a tenger mélyébe”. Ha még a legbiztonságosabbnak tartott dolgok is hirtelen összeomlanak és elsüllyednek. Ez a két mondat az elképzelhető legnagyobb zűrzavart ábrázolja, amikor dinasztiák megsemmisülnek, népek elpusztulnak, családok kihalnak, a gyülekezet üldöztetést szenved, a tévtanok diadalmaskodnak, egyszóval kiábrázolja mindazt, ami a hívők hitét megkísértheti. Még ha a legrosszabb következik is be, Isten gyermeke soha nem veszítheti el bizalmát. Mert Isten hű marad, az Ő ügye és népének dolga nem kerülhet veszélybe!
Ha majd az elemek égve megolvadnak, és az ég és föld ebben az utolsó nagy tűzben el is múlik, mi nyugodtan szemléljük a „dolgok elpusztulását és a világ összeomlását”, mert a mi Menedékünk megőriz minket minden gonosztól. Ő, a mi erőnk, mindezt a mi javunkra fordítja!