2012. augusztus 10., péntek

Simon Wiesenthal - Fiatalokhoz 3.


A túlélők legyenek olyan érzékenyek, mint a szeizmográf. Mindenki másnál hamarabb szimatolják meg a veszélyt, ismerjék fel, nevezzék néven már csírájában. Nincs joguk másodszor is tévedni; nem becsülhetik le azt, ami katasztrófához vezethet. A múlt legyőzéséhez szervesen hozzátartozik, hogy mi, áldozatok felismerjük, mikor ítéltük meg tévesen a helyzetet, és tanuljunk tévedéseinkből.
  Ilyen tévedés volt azt hinni, hogy ha teljesítményeinkkel megbecsülést vívunk ki magunknak, leküzdhetjük a zsidógyűlöletet. Ilyen tévedés, hogy még kétezer év után sem értettük meg: bárhol támad viszály, mindig mi vagyunk az első számú áldozatok, és ha a többséget a kisebbségre uszítják rá, végül mindig a zsidókat feszítik meg. Ilyen tévedés, hogy mindig csak bámészkodunk és várakozunk, és elszalasztjuk az alkalmat, amikor talán még tehetnénk valamit.
  
Emlékszem a hitleri hatalomátvételt követő néhány évre. Akkoriban Lengyelországban voltam egyetemista. Tudtuk mindnyájan, hogy Hitler sorra szegi meg a szerződéseket, hogy fegyverkezik, hogy valamit forral Lengyelország ellen. De még az aggályoskodók is azt hitték: csak a danzigi korridorról van szó.
  A nácikról azt állítják, hogy rossz pszichológusok voltak; ez azonban tévedés. Ha le akartak rohanni egy országot, már jóval előbb viszályt szítottak ott. Ennek az volt a legegyszerűbb módja, ha a többséget a kisebbségek, a kisebbségeket pedig egymás ellen uszították. Hitler fiókjában már ott lapultak a tervek Lengyelország lerohanására, a német nagyipar már gyártotta a szükséges fegyvereket, de a lengyel országgyűlés hónapokon át azzal foglalkozott, hogy engedélyezzék-e a zsidóknak a rituális vágást vagy se. Mi pedig ismét tévedtünk: nem ismertük fel, hogy ha a bennünket befogadó országok legtöbbjének hagyományos antiszemitizmusa összekapcsolódik a nemzetiszocializmus radikális antiszemitizmusával, akkor az antiszemitizmus nem pusztán megkettőződik, hanem meghatványozódik, és ez szélsőséges zsidóellenes lépésekhez vezet.
  
Bármily furcsán hangozzék is: az a nép, amelyet kétezer éve üldöznek, alábecsülte a hitleri üldöztetés veszélyét. Éppen mert nemcsak átéltük a tengernyi üldözést, de túl is éltük, eltöltött a csalóka érzés: mi úgysem veszhetünk oda. Alighanem ez a teljesen indokolatlan bizakodás adott erőt az izraeli zsidóknak az államalapításhoz – de az európai zsidók emiatt nézték ölbe tett kézzel, hogyan készül fel a nemzetiszocializmus teljes kiirtásukra. Ahelyett, hogy védekeztek vagy legalább elmenekültek volna, azt hitték, valahogy majd csak megegyeznek Hitlerrel, Himmlerrel vagy Heydrichhel. Ismerték a Mein Kampfot, de eszükbe sem jutott, hogy harcoljanak Hitler harca ellen.
  Tévedtünk, mert nem hittük el, hogy Schiller és Goethe népe meghódolhat egy Hitlernek vagy egy Himmlernek. Éppen a kelet-európai zsidók rajongtak különösen a németekért, hiszen ezeken a tájakon ők voltak a német kultúra hordozói. Amikor évszázadokkal korábban kiűzték őket Németországból, magukkal vitték a száműzetésbe az általuk beszélt középfelnémet nyelvet, s azt mindvégig meg is őrizték. (Ugyanezt tették egyébként a spanyolországi zsidók is: ők is magukkal vitték a száműzetésbe az ókasztíliai nyelv ladino változatát.) Mi egy Buczacz nevű kisvárosban éltünk, s még jól emlékszem a mennyezetig érő könyvespolcra: a legtöbb könyv német volt. Amikor anyám valami nagyon fontos dolgot akart közölni velem, levett a polcról egy német klasszikust, és azt mondta: „Látod, ő sokkal jobban kifejezte, amit mondani szeretnék.”
  
Igen, a legtöbb galíciai zsidó értelmiségit úgy nevelték, hogy magát a német kultúra keleti előőrsének és őrzőjének tartsa. Valahányszor könyvespolcunkra pillantottunk, csak megerősödött bennünk a hit, hogy Hitlernek Németországban semmi esélye nem lehet: marginális jelenségnek láttuk, aki úgy, ahogy jött, egykettőre el is tűnik majd. Magam akkoriban karikatúrákat rajzoltam lengyel és zsidó újságokba, és Hitlert sokkal inkább nevetségesnek, semmint veszedelmesnek ábrázoltam. Tévedtünk, mert azt hittük, hogy aki egyszer Goethét olvasta, az soha nem olvashatja a Der Stürmert.