2012. augusztus 5., vasárnap

Simon Wiesenthal - Fiatalokhoz 2.


Hiába minden, az emberek végül mindig arra lyukadnak ki, hogy az élet megy tovább. Valószínűleg nem is lehet állandóan együtt élni ötvenmillió halott, köztük hatmillió meggyilkolt zsidó emlékével; ebbe csak belebolondulhat az ember. És mégis, néha úgy érzem, legalább ilyen őrült dolog úgy tenni, mintha ezek a hullahegyek soha nem léteztek volna.

*

  Néha azon töprengtem, szőjek-e előadásomba olyan szavakat, amelyek hallgatóimat megríkatják. Azt hiszem azonban, ezzel túlságosan is megkönnyítenénk a magunk dolgát. A könnyek hamar elerednek; elég hozzá egy giccsesen érzelgős film is a sarki moziban. Én azt szeretném elérni, hogy mindenki megismerje az iszonyatot, és tudatában legyen a veszélynek. Nem annyira itt és most akarom feldúlni hallgatóim lelkét; azt szeretném, hogy döbbenetük egész életükön át kitartson. Ezért hát nemcsak azt mondom el nekik, hogy a háború végén sok európai város a földdel vált egyenlővé, és romjaik között holttestek hevertek; azt is elmondom, hogy a városok újjáépültek, és falaik között ismét megindult az élet. Azonban, ha Coventrybe, Drezdába, Nürnbergbe vagy Frankfurtba látogatnak, mindig tudniok kell, hogy az új házak a tegnapi törmelékre épültek. Ha keletre utaznak, és a pályaudvaron örömteli izgalommal várják a vonatot, időnként jusson eszükbe, hogy ugyanezeken a pályaudvarokon át halálraítéltek százezreivel megrakott vonatok tartottak keletre. Igazság szerint illenék, hogy minden ilyen állomáson tábla hirdesse: „Itt 1942 és 1945 között naponta olyan vonatok haladtak át, amelyek egyetlen rendeltetése az volt, hogy embereket szállítsanak a pusztulásba. Tudom, hogy ilyen táblákat nem lehet mindenütt elhelyezni – de a fejünkben ott őrizhetjük őket.

*

  Az ellenállók szövetségei ne érjék be az egykori ellenállás emlékének ápolásával; a mai ellenállást is szolgálniuk kell. Ma is vannak embertelen diktatúrák, amelyek megsértik az emberi jogokat; le kell leplezni őket. Ma is vannak fasiszta kezdeményezések; nem szabad hallgatni róluk. Ma is van antiszemitizmus; meg kell bélyegezni. Aki néma maradt a hatvanas évek lengyelországi antiszemitizmusa láttán, az utólag árulta el halott testvéreit.