2012. augusztus 20., hétfő

Simon Wiesenthal - Fiatalokhoz 5.


Egyszer ügyvéd barátommal, Gerald Benderrel sétáltunk Chicagóban, és belebotlottunk egy emberbe, aki röpcédulákat osztogatott. Szövegük így hangzott: „Kennedyt a dallasi rabbik ölték meg.” A szerző szabályszerűen megnevezte magát; Villisnek hívták (a név litván bevándorlóra utal), és megadta lakcímét és telefonszámát is. Így hát a röpcédulával felfegyverkezve elmentem a kerületi ügyészhez, hogy megtudakoljam: vajon az első kiegészítő cikkely értelmében ezt a szöveget is jogszerűen lehet-e terjeszteni? Beszélgetésünk a következőképpen hangzott:
  – Én ugyan külföldön élek, de nagy híve vagyok az Egyesült Államoknak; a koncentrációs táborból is az amerikai hadsereg szabadított fel. Épp ezért háborít fel mélységesen, hogy az ilyen röpcédula itt szabadon terjeszthető.
  A kerületi ügyész futó pillantást vetett a szövegre, majd így felelt: – Az illető éppígy azt is írhatta volna, hogy Kennedyt a dallasi fodrászok gyilkolták meg. Az is hülyeség lenne, de nem tilthatjuk meg neki.
  – De hát nem látja – kérdeztem –, hogy azért van különbség a dallasi rabbik és a dallasi fodrászok között? Zsidókat már nemegyszer öltek meg azért, mert őket vádolták egy bizonyos gyilkossággal – fodrászokkal ez még nem fordult elő. Egyebekben a rabbik egy államilag elismert vallást és több millió amerikai polgárt képviselnek.
  A kerületi ügyész azonban kioktatott: – Ha ez a Billis vagy Willis, vagy mit tudom én, kicsoda, azt írta volna, hogy Kennedyt Eliahu Cohen rabbi ölte meg, akkor foglalkoznunk kellene az üggyel. De hát ő csak úgy általánosságban „rabbikról” beszél, és ez nem alap a beavatkozásra.
  Az antiszemitizmus elleni harcban épp ez az egyik legnagyobb nehézség. Roppantul nehéz megértetni az emberekkel, hogy éppen ez a kérdés lényege: ha csak egy bizonyos zsidót vádolnak is, egykettőre „a zsidók” lesznek a bűnösök.
*
  1967 őszén az Egyesült Államok zsidó közösségei hívtak meg előadó körútra. Azt hiszem, Clevelandben történt, hogy egy középkorú férfi e szavakkal lépett hozzám: – Én magam nem tartozom a holocaust túlélői közé, Európában sem pusztult el rokonom, mégis nagyon fontosnak tartom az ön munkáját.
  – Tévedés – feleltem. – Ön is túlélő, ha nem is tudja. Hitler hadat üzent minden egyes zsidónak ezen a világon. Valahányszor valamelyik félfasiszta európai állammal szerződést kötött, az első pont mindig így hangzott: adjátok át nekem a zsidókat. Így történt ez Szlovákiában, Franciaországban, Magyarországon, sőt még az olasz köztársaságban is. Higgye el, hogy ha Hitler megnyeri a háborút, és békeszerződést köt az Egyesült Államokkal, az első pont akkor is így hangzott volna: adjátok át nekem a zsidókat. Mert Hitler minden zsidót el akart kapni, és ön is csak azért maradt életben, mert Hitler elveszítette a háborút. Ezért minden zsidó túlélő, még az is, aki a háború után született.