2018. április 24., kedd

David Wilkerson - A számkivetettek evangéliuma 3.

2. Jézus üzenetében a bűnösök tömegeihez szóló második példabeszéd : az elveszett drakhma története

„Avagy, ha valamely asszonynak tíz drakhmája van, és egyet elveszített, nem gyújt gyertyát és nem seperi ki a házat, és nem keresi gondosan, míg meg nem találja azt?” (Lukács 15: 8) Megint láthatjuk, hogy aki elvesztett egy drága tárgyat addig keresi, amíg meg nem találja.

„És ha megtalálta, egybehívja az ő barátnőit és szomszédjait, mondván: Örüljetek velem, mert megtaláltam az elveszett drakhmát. (15:9) Ebben a második példabeszédben is az első dolog amit a kereső érez miután az elveszett tárgyat megtalálta, az öröm. Mindkét példabeszéd hangsúlyozza ezt a témát; nagy az öröm a megtalált tárgy miatt. „Ezért mondom néktek, örvendezés van az Isten angyalainak színe előtt egy bűnös ember megtérésén.” (15:10)

Az 1960-as évek elején, amikor apám meghalt, New Yorkba mentem, hogy bandatagokkal és szenvedélybetegekkel foglalkozzak. Anyám és barátnője, Faye velünk dolgozott. Ez a hippi korszak kezdete volt, Greenwhich Village utcái tele voltak versolvasókkal, rockbandákkal és homoszexuálisokkal.

Anyám szeretett ezeken az utcákon szolgálni, ezért azt kérte, hogy nyissunk ott egy kávéházat. Ingyen kínáltunk kávét, süteményt azoknak a fiataloknak akik bejöttek, és anyám bizonyságot tett nekik. Azt a kávéházat az „Elveszett Drakhmának” neveztük. Édesanyám mindenkinek beszélt Jézusról, aki csak belépett, ez volt a mottója: „Ha csak egy ember is megtér, akkor a szolgálatunk megérte.”

Egyik nap egy fiatal zsidó ember sétált be és leült az egyik asztalhoz. Anyám leült mellé és elkezdett beszélni neki a Messiásról. Ez a fiatal ember az amerikai társadalom és a zsidó örökség kivetettje volt. Kurt-nek hívták és mint sok fiatal abban az időben, az igazságot kereste. Visszajött többször és anyám minden alkalommal Jézusról beszélt neki és imádkozott érte. Kurt végül Jézusnak adta életét.

Sok fiatal látogatta ezt a kávéházat és a Szent Szellem által megtértek és Jézust elfogadták, mint Megváltót. De itt volt ez a különleges „elveszett drakhma” akit a Szent Szellem keresett és talált meg Greenwich Village utcáin: Kurt.

Édesanyám azóta hazament az Úrhoz. Kurt bizonysága sokszorosára nőtt. A Guideposts magazinban az egész világon olvashatták a történetét. Ő és felesége, Barbara az elmúlt 35 évben prédikációimat kinyomtatták és szétküldték, honlapjukon a misslink.org-on is, amelyet világszerte több százezren látogatnak.

Mindez visszatekint Jézus példabeszédére az elveszett drakhmáról. Az asszony addig söpörte házát, amíg megtalálta a pénzdarabot. Ezzel biztatta magát: "Addig söprök, amíg meg nem találom." Az Elveszett Drakhma-ban Kurt egy ilyen értékes pénzdarab volt.
Emlékszem egy másik nagyszerű történetre amelyben a Szent Szellem addig ment az elveszett után amíg végül meg nem találta.

Ez a történet két elveszettről szól és a háború sújtotta Koszovóban, Szerbiában játszódott. Ahogy az ellenálló csapatok söpörtek végig a város szétbombázott utcáin, rakéták csapódtak be mindenhová, a Szent Szellem is végigsöpört az utcákon keresve az elveszetteket.

Egy fiatal ember és felesége heroinfüggők voltak, a város utcáin éltek. Egy keresztény ember éppen elsétált mellettük és odaadta nekik könyvemet a „Kés és kereszt” címűt. A házaspár elhatározta, hogy elolvasnak egyszerre egy fejezetet és a fejezetek között belövik magukat.

Fejezetről fejezetre a remény pici sugara kezdett világítani nekik. Azon kezdtek gondolkozni, hogy vajon Isten tényleg meg tudná-e változtatni életüket. Azt gondolták: „Talán nem vagyunk reménytelenül megváltás nélkül.” Egy nap felálltak, bementek egy kis gyülekezetbe és életüket Jézus Krisztusnak adták.

Ma ez a házaspár a Teen Callenge kábítószer rehabilitációs szolgálatot vezeti Szerbiában. Mindezt azért, mert a Szent Szellem, mint a fenti özvegyasszony, végigsöpört a háború szaggatta város utcáin, hogy megkeresse a kivetetteket. Képzeld el, hogy milyen nagyon örül Isten, hogy megtalálta ezt a két elveszett pénzérmét!