2018. május 16., szerda

Rod Parsley - A Kereszt 18.

A Gecsemáné volt az epicentruma (ground zero-ja) a korok legnagyobb csatájának. Mint ahogy Jézus esetében megtörtént, így van azokkal is, akik követik Őt - a legnagyobb sátáni ellenállás mindig az áttörés előtt jön. Fájdalmában és haláltusájában azt a szót kiálltja, amelyet minden gyermek először kimond az arámi nyelvet beszélő országokban: -Atyám! Ha lehetséges, múljék el tőlem e pohár; mindazáltal ne úgy legyen a mint én akarom, hanem a mint te." Válaszul erre az imára egy angyal érkezik - akit a meggyötört Atya egyenesen a mennyei trónteremből küldött -, hogy erősítse a Fiút a démoni támadásokkal szemben. Mégis a harcnak messze nincs vége. 

"És haláltusában lévén, buzgóságosabban imádkozék; és az ő verítéke olyan vala, mint a nagy vércseppek, melyek a földre hullanak." Lukács 22.24. A szakorvosok beszélnek egy ritka haematidrosis nevű állapotról. Ez akkor fordul elő, amikor a verejtékmirigyeket tápláló kapilláris vérerek megszakadnak és a vér így szabadon keveredik a verejtékkel. Az érintett személy szó szerint vért izzad. Ezt az állapotot általában szélsőséges mentális szenvedés vagy életveszélyes stressz okozza. És valóban, ebben a pillanatban Jézus bevallja az Ő mennyei Atyjának: - Felette igen szomorú az én lelkem mind halálig! 
Mai nyelvre lefordítva: Azt mondja "Halálosan félek!" Nem a haláltól félt, hiszen azért született, hogy meghaljon -, de nem itt kellett meghalnia. Éppen ezt mondta tanítványainak, amikor Péter nem értett vele egyet és Jézus megdorgálta őt, sátánnak nevezve. Miután másodszor is egyedül imádkozott, nyilvánvalóvá vált, ahogy a jó öreg pünkösdiek szokták mondani, hogy "átimádkozta". 

Az első krízisnek vége volt. Bár Jézus fizikailag teljesen kimerült, lélekben és szellemben megerősödött. Így felkeltette álmos barátait éppen időben ahhoz, hogy ők és mi is lássuk hogyan veszi őrizetbe egy felfegyverzett tömeg, akiket a vallásos status quo korrupt és kiváltságos védelmezői küldtek Jézusra. Elvitték a főpap házába és az egyre súlyosabb verések közül, amelyeket az elkövetkezendő órákban kapni fog, az elsőket itt kapta. Érezte Péternek a vele való szövetség megtagadásának fullánkját is. Péternek Jézust való megtagadása, komolyan elkezdődött, annak aki "a barátja volt és közelebb állt hozzá, mint egy testvér". A kereszt volt Jézus egyetlen célja, mert a kereszt az egyetlen rendeltetési hely, amely kielégíti az isteni igazságosságot.

Fordította: Nagy Andrea