2018. május 18., péntek

Feltöltöm, megosztom? A dicséretek útja az interneten

Interjú Joób Gergellyel.

Miért gond, ha kedvenc dalaimat megosztom a YouTube-on? Vajon közösségi tulajdon-e, ami a Hit Park színpadán elhangzik? - A Joób Gergővel készült interjúsorozatunk harmadik, - egyben befejező részében - a "kalózfelvételekről" és az azok körüli jogi kérdésekről beszélgetünk. Az interjú végén egy rövid részletet közlünk Németh Sándor februári prédikációjából, ahol az internetes dicséretek hitéleti szerepéről fejtette ki a véleményét, ezenkívül Izrael 70. évfordulója alkalmából három új izraeli dalt is feltettünk a Hit Gyülekezete Dicséretcsatornára.

- Az internet megjelenése óta állandó kérdés a keresztény körökben az, hogy mennyire lehet létjogosultsága a zenei jogvédelemnek, különösen a dicséretek esetében. Egy népszerű álláspont szerint ezek a dalok „Isten tulajdonában állnak”, ezért egyházi közkincsnek minősülnek. Mit gondolsz, valóban közösségi tulajdon a dicséret? Minden hívő kirakhatja, feltöltheti, vagy megoszthatja?

- Én kételkedem abban, hogy a dicséret közösségi tulajdon lenne, mert végső soron mindig konkrét emberek szellemi termékéből lesz a dicséret. Ezt a szellemi terméket valóban Istentől kapta, de ettől még nem szűnnek meg az előadói jogai, mivel rajta keresztül lett az inspirációból kész alkotás. Azt is tudom, hogy az Ige azt mondja: ingyen vettétek, ingyen is adjátok - ez hétről, hétre meg is valósul -, az előadók személyiségi és szerzői jogait mégis tisztelni kell. A Hit Gyülekezete is tiszteletben tartja ezeket, a Vidám Vasárnapban elhangzott külföldi dicséretek után például az ATV jogdíjat fizet, illetve a CD-n kiadott fordításokért is jutalékot utalunk át az eredeti dal szerzőjét képviselő ügynökségnek.
A szerzői jogok alatt pedig nemcsak a pénzre kell gondolni, ugyanis a zenészek döntési szabadságát is védelem illeti meg. Egy ember szellemi tulajdonát nem szolgáltathatom ki önkényesen egy harmadik félnek.


- A szellemi termékek védelme és a szerzői jogok ugyanúgy vonatkoznak egyházra, mint magánszemélyekre?

- Igen, a Hit Gyülekezete tartalmai is a törvény védelme alatt állnak. Ami az istentiszteleteken elhangzik, az a gyülekezet jogtulajdonába tartozik. Ez a közösség számára is védelmet biztosít. Ezért kérjük, hogy ne készüljön hang-, vagy videó felvétel az istentiszteleten és ne rögzítsék a belső adást a felhasználók. A dicséretek jogtalan rögzítése és publikálása abból a szempontból is problémás, hogy azok a személyek, akik a videón szerepelnek – énekelnek, zenélnek – nem lettek megkérdezve arról, hogy hozzájárultak-e ahhoz, hogy abban a formában feltegyék az internetre. Ezt a döntést pedig nem lehet meghozni helyettük. Sok esetben a videók vizuális tartalma is kérdéseket vet fel. Azok a zömében vallásos szubkultúrából származó képek, amik gyakran a dalainkat kísérik, nagyon messze állnak attól a normális, giccsmentes keresztény világképtől, amit a Hit Gyülekezete és a dicséretszolgálat képvisel.

- Amikor a gyülekezet időről-időre nagy számban törli ezeket a felvételeket, akkor sokan hivatkoznak arra, hogy mindezt csak jó szándékból és lelkesedésből tették. Az volt a céljuk, hogy azt a spirituális élményt, amit átéltek dicséret közben, mások is megtapasztalhassák.

- Egy kissé sarkos hasonlattal élve ez olyan, mint amikor azt utcán meglátok egy hajléktalant és jó szándékból bemegyek a boltba, leveszek két kiló kenyeret, meg egy liter tejet, és fizetés nélkül távozom vele, mondván, hogy én azt "jó szándékból" szeretném odaadni a hajléktalannak. Körülbelül ilyen, amikor valaki jó szándékból kiteszi egy dicséretben szolgáló arcát az internetre. Nem gondol bele abba, hogy esetleg azt a felvételt az előadó nem szerette volna kitenni, mert nem úgy sikerült, vagy nem úgy szerette volna azt énekelni. Ezzel ráadásul annak is kiteszi az adott szolgálót, hogy mások kritizálni kezdjék azt, ahogy énekel vagy zenél.

- Ebben talán az is szerepet játszhat, hogy a keresztények gyakran pozitívan elfogultak egy dallal, vagy az előadókkal kapcsolatban, és azt hiszik, mindenki ugyanúgy tekint a dicséretre, ahogyan ők.

- Ez így van. Amikor jó a dicséret és kiárad a Szent Szellem, számunkra örömteli, ha ezt hangos szabadulások is kísérik, és a terhek alól felszabadulnak az emberek. Egy külső szemlélődő számára viszont ez botrány. Aki először lát ilyet, kritizálni kezdheti, előítéleteket építhet ki benne, így végül az egész éppen a céljával ellentétes hatást válthat ki. Azok a keresztény testvérek, akik ezeket újra és újra felöltik az internetre, valószínűleg sokat épültek a dicséretek által, de egy másik, kívülálló ember számára ugyanez az Úrtól való eltávolodást eredményezheti. Természetesen nem minden felvétel esetében van ez így, de amikor a gyülekezet és a dicséretzenekar helyett mások határozzák meg, hogy mit érdemes kitenni, akkor már nagyon nehéz utólag szelektálnunk. Ezért gyakorlatilag két választásunk van: vagy leállítjuk vagy jön minden kontroll nélkül. Azt tartom jó megoldásnak, ha a külső forrásokból származó anyagokat inkább levesszük, és saját hatáskörben kezeljük ezt a területet. Van már egy felületünk, a Vidám Vasárnap YouTube csatorna, ami ezt a célt szolgálja. Ehhez csatlakozik az újonnan elindított Hit Gyülekezete Dicséretek oldal. Emellett már a Patmos Records-nál is elérhetőek teljes albumok.
Szeretnénk, hogy egy-két éven belül a legtöbb dicséret hivatalos formában is elérhető legyen ezeken a felületeken.


- Miért volt szükség a bejáratott és népszerű Vidám Vasárnap oldal mellett egy dedikált dicséret csatornára?

- Az elmúlt 4-5 évben a Vidám Vasárnapon több mint 150-200 különböző dalt publikáltunk, melyek az adásban is lementek. Az interneten megtalálható több ezer nem hivatalos felvételből viszont az látszik, hogy a gyülekezethez köthető zenei tartalomnak ezek csak egy részét fedik le. A gyülekezet dicséret csatornája azt a célt szolgálja, hogy azokról az istentiszteletekről is - amiket nem közvetít az ATV -, válogassunk olyan dalokat, amikről látjuk, hogy nagy az érdeklődés.

- Egy februári istentiszteleten Németh Sándor prédikáció közben megkérdezte a gyülekezettől, hányan merítettek erőt ezekből a dicséretekből, többek között az Istennel való kapcsolatuk megerősítésére. Szinte mindenki felemelte a kezét és egyes dalok nézettségi adatain is látszik, hogy sokan élnek ezzel az internet adta lehetőséggel.

- Ez így van. A hívők személyes hitéletében nagy segítség, hogy otthon is tudják hallgatni, énekelni a dicséreteket. Különösen, amikor nehezebb élethelyzeteken mennek keresztül.

- A YouTube adatai alapján az elmúlt tíz évben majdnem 50 milliószor hallgatták meg a gyülekezet dicséreteit, amivel a Hit Gyülekezete zenei szolgálata Magyarországon a TOP 100 digitális tartalomszolgáltató között van. Az énekesek és a zenészek szokták követni ezeket az adatokat?

- Nem igazán. Mindig meglepetést okoz számunkra, amikor halljuk egyes dalok nézettségét. Örömteli és bátorító, hogy ilyen nagy az igény a gyülekezet szolgálatára. Nagy lehetőség van abban, hogy a technikai eszközök gyakorlatilag konzerválni tudják a dicséretet, így ha valaki nyitott szellemmel hallgatja, ugyanaz az erő tud rá hatni, ami jelen volt az istentiszteleten. Ezt az igehirdetésnél is meg lehet tapasztalni. Ettől viszont még nagyobb a felelősségünk, hogy a dicséret szolgálatát az Úr dicsőségére, egyre jobban végezzük.