2018. május 4., péntek

Németh Sándor - Értéket képviselő cselekedetek 1.

Máté 22:8 Akkor monda az ő szolgáinak: A menyegző ugyan készen van, de a hivatalosok nem valának méltók.
Máté 22:9 Menjetek azért a keresztútakra, és a kiket csak találtok, hívjátok be a menyegzőbe.
Máté 22:10 És kimenvén azok a szolgák az útakra, begyűjték mind a kiket csak találtak vala, jókat és gonoszokat egyaránt. És megtelék a menyegző vendégekkel.
Máté 22:11 Bemenvén pedig a király, hogy megtekintse a vendégeket, láta ott egy embert, a kinek nem vala menyegzői ruhája.
Máté 22:12 És monda néki: Barátom, mi módon jöttél ide, holott nincsen menyegzői ruhád? Az pedig hallgata.
Máté 22:13 Akkor monda a király a szolgáknak: Kötözzétek meg a lábait és kezeit, és vigyétek és vessétek őt a külső sötétségre; ott lészen sírás és fogcsikorgatás.
Máté 22:14 Mert sokan vannak a hivatalosok, de kevesen a választottak.

A menyegzőn való részvétel garantálja azt, hogy nem lesz része valakinek a második halálban, hanem üdvösséget nyert.

Sokakat hív Isten az örök életre, de nagyon sokan nem értik meg ennek az elhívásnak a jelentőségét. Nem csak szellemi, hanem erkölcsi követelményei is vannak ennek! Akit nem talált az Úr menyegzői ruhában, annak az embernek pont ezzel volt problémája.

Amikor megtértél, akkor kaptál egy új természetet az Úrtól, melyet fel kell építened; ez a cselekedetek által történik. Attól, hogy pózol, szerepet játszik, attól nem lesz valaki egyéniség. Milyen cselekedetekkel lehet ezt az egyéniséget felépíteni?

Ézsaiás 7:14 Ezért ád jelt néktek az Úr maga: Ímé, a szűz fogan méhében, és szül fiat, s nevezi azt Immánuelnek.

Amikor újjászülettünk, akkor Immánuel helyzetbe kerültünk, hiszen azt jelenti az Immánuel, hogy: Velünk az Isten! Amikor ez megtörtént, akkor utána vajat és mézet kell enned.

Tej/vaj: keresztény alaptanítások.

Méz: bölcsesség.

Ha valaki nem érti meg az alap tanításokat, az bolond marad. Ne hagyd ki, ha értékes, növekvő keresztény akarsz lenni! Ismerd meg ezeket! Ne egyből a libacombot akard megkapni, hanem kezd az elején a dolgokat! Meg kell tanulni az erkölcsi igazságokat!

Ézs 7:15 Ki vajat és mézet eszik, míg megtanulja a gonoszt megvetni, és a jót választani;
Ézs 7:16 Mert mielőtt e gyermek megtanulná megvetni a gonoszt, és a jót választani, elpusztul a föld, melynek két királyától te reszketsz.

Isten azt akarja, hogy erkölcsi lénnyé is váljál! Minden mást Ő ingyen ad, de ebben rendkívül nagy munkád van. Ha nem vagy erkölcsös ember, akkor Isten előtt nem vagy értékes ember. Az egyéniség az erkölcsiségben áll. Külön kell tudni választani a jót és a rosszat! Csak így tudsz bemenni a menyegzőbe! Ebben is benne van a kegyelem, de nem úgy, mint a bűnbocsánatban, az örök életben! A fehér ruhádra neked kell vigyáznod!

Az egyházban is vannak jó és gonosz emberek is egyaránt! Lásd a tengerbe vetett háló példáját! Összefog ilyet is és olyat is! Az utolsó időben akkora létszámbeli gyarapodás lesz az egyházban, hogy sok lesz a problémás ember. De: az egyház Krisztusé, aki megsegít minket a megtisztulásban! Természetfölötti lények fogják majd a minőséget véglegesíteni az egyházban!

Minden cselekedetnek van értéke. Ezt a világiak nem fogadják el. Nincsenek semleges cselekedetek! Ezért nagyon fontos, hogy mérlegeljük a cselekedeteinket, mert csak az értékes cselekedetekkel tudod erősíteni és felépíteni az egyéniségedet!

A protestantizmusnak ez a hátránya: több az erkölcsi válság; nem tanítják az erkölcsi dolgokat.

Jakab 2:26 Mert a miképen holt a test lélek nélkül, akképen holt a hit is cselekedetek nélkül.

A halott hit ördögi emberré tesz, és soha nem akarsz megváltozni! Passzív a hited!

A pozitív cselekedeteket kövesd! Attól, hogy megtartod a tízparancsolatot, attól még nem építetted fel a menyegzői ruhádat, hiszen ezt megtették az ószövetségi szentek is. A család eltartása is kötelesség. Ezzel még nem gyűjtesz kincset a Mennyben, és nem leszel újszövetségi szent.

Máté 6:20 Hanem gyűjtsetek magatoknak kincseket mennyben, a hol sem a rozsda, sem a moly meg nem emészti, és a hol a tolvajok ki nem ássák, sem el nem lopják.

Figyelj oda, hogy Isten Igéje alapján vannak olyan cselekedetek, amelyekkel erkölcsi lénnyé, egyéniséggé válsz, és jutalmat kapsz a Mennyben!

2Korinthus 5:10 Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint, a miket e testben cselekedett, vagy jót, vagy gonoszt.

A jóra törekedni kell, akarni kell! Nekünk tudnunk kell, hogy mi a jó és azt kell megcselekedni!

Nem azt fogja számon kérni az Úr, hogy hányszor voltál a gyülekezetben, hanem azt, hogy milyen cselekedeteid vannak! A karizmatikus megnyilvánulások nem tesznek jobb emberré, hanem csak az, ha elhagyod a régi, romlott cselekedeteidet! A cselekedeteid hitelesítik, hogy milyen ember vagy. Beépül a karakteredbe, a szellemedbe! Amikor valaki paráználkodik, akkor egyesül a másikkal, és beépül a szellemébe a másik természete, karaktere. Isten azt akarja, hogy a régit elfelejtsd, és cselekedd az újat!

Isten elkészített számodra jó cselekedeteket, amely által előbbre tudsz haladni. Ezeket csak akkor tudod megismerni, ha szellem által vezetett emberré válsz!

Nem csak a szívbéli hit számít, hanem a cselekedetek is!

Jelenések 22:12 És ímé hamar eljövök; és az én jutalmam velem [van], hogy megfizessek mindenkinek, a mint az ő cselekedete lesz.

Nincs a jutalom osztásával kapcsolatban merev szabályrendszer a Mennyben! Ez is kegyelemből lesz majd. A jó cselekedeteket sem érdem szerint fogja jutalmazni az Úr, hanem sokkal bőségesebben. Bízzál az Úrban, mint gazdában, aki rendelkezik az életeddel!


Istentiszteleten elhangzott prédikáció jegyzete