2015. május 6., szerda

Philip Yancey Tim Stafford - Nemzeti prostitúció: Júda érthetetlen viselkedése

Jeremiás 2,12 Egek, ámuljatok ezen, borzadjatok, szörnyülködjetek nagyon! - így szól az Úr.

Jeremiás próféta erős érzelmi hullámzásokat él át, ami igehirdetésének hangvételén is érződik. Ez a Biblia leghosszabb, és talán legszenvedélyesebb könyve. (A jeremiád szó, melynek jelentése „hosszas panaszkodás”, valamelyest érzékelteti a próféta gyászos hangnemét.) Ez a fejezet, amely tele van erőteljes képekkel és szónoki kitörésekkel, jól szemlélteti Jeremiás stílusát. Szexuális hasonlatokkal ábrázolja Júda hűtlen magatartását Istennel szemben. A népet egy prostituálthoz hasonlítja, aki minden zöldellő fa alá lefekszik; mint tevekanca a párzási időszakban; vagy mint a vágyaitól megvadult vadszamár, olyan lett Júda.
A legkülönösebb azonban, hogy mire vágyik Júda. Jeremiás képet képre halmoz, hogy kifejezze megdöbbenését azon, hogyan cserélte fel Izrael az élő Istent a szomszéd népek bálványaival, amelyek pedig csupán haszontalan fa- és kődarabok. Ezt a cserét ahhoz hasonlítja, mint amikor valaki az élő víz forrása helyett repedezett falú ciszternát választ.

Végzetes vonzódás

Jeremiásnak két fő panasza van Júda népével szemben: prostituálja magát a bálványimádás és az idegen népekkel kötött szövetségek által. Amikor katonai fenyegetés éri az országot, Júda nem Istenhez fordul, hanem valamelyik nagybirodalomhoz, mint Asszíria, Egyiptom vagy Babilon. Jósiás, a valaha élt legnagyszerűbb júdai király, a közelmúltban sikeres hadjáratot folytatott, hogy kitakarítsa az országból a bálványokat (lásd 2Királyok 22–23). A második kísértésben azonban még Jósiás is elbukott: ez pedig az idegen népek csapdája. Jeremiás tanácsa ellenére személyesen vezeti az egyiptomi csapatok elleni szerencsétlen hadjáratot, és elesik a csatában. Jeremiás gyászénekben állít emléket a nagy királynak. Júda sohasem gyógyul ki végzetes tévedéseiből. Először Egyiptom, majd pedig Babilon ültet bábkirályt Júda trónjára. Senki sem képes magához téríteni az országot, sem szellemi, sem politikai téren. Jósiás halála után Jeremiás négy gyengekezű király uralkodása idején végzi prófétai munkásságát, akiket gúnyos beszédekben ostoroz.