2015. május 15., péntek

Philip Yancey Tim Stafford - Izrael jövője

Jeremiás 31,33 Ilyen lesz az a szövetség, amelyet Izráel házával fogok kötni, ha eljön az ideje - így szól az Úr -: Törvényemet a belsejükbe helyezem, szívükbe írom be. Én Istenük leszek, ők pedig népem lesznek.

Jeremiás papi képzésben részesült, ezért fiatal korától jól ismerte Isten és a választott nép szövetségkötésének történetét. Felnőttkorában azonban megismeri a közelmúlt történelmét is, többek között azt, ahogy az asszírok szétszórták az északi tíz törzset. Váratlanul arról kell prófétálnia, hogy Júda megmaradt két törzse is hasonló megpróbáltatáson fog átmenni. A babiloni hadseregek megszentségtelenítik Jeruzsálem szent városát, a népet pedig fogságba hurcolják.

Isten megszegte volna a szövetséget, és elvetette volna választott népét? Ebben a fejezetben Jeremiás olyan látomás sorozatot lát, amely sejteni engedi a választ. Látja, hogy a „maradék” túl fogja élni a babiloni megszállást. Isten nem vetette el végleg az ő népét, de egy időre megengedi a büntetést, hogy megtisztuljanak. Sőt, Isten olyan jövőt ígér Izrael népének, amely messze felülmúlja múltjukat.

Belülről kifelé

Bár egyes bibliamagyarázók úgy vélik, hogy nem kell szó szerint értelmezni ezeket az ígéreteket, néhány dolog azonban teljesen egyértelműnek látszik. Isten „új szövetséget” ígér, amely jobb lesz, mint a megrontott régi szövetség. Bármilyen nagyszerű is, az írott törvény — amint Izrael történelme is bizonyítja — nem képes megváltoztatni az emberek belső attitűdjét. Valami többre van szükség.

Az Újszövetségben a Zsidókhoz írt levél (8,8–12) ebből a fejezetből idéz egy fontos szakaszt annak kifejtésére, hogy a keresztényeknek miért nem az ószövetségi törvények szerint kell élniük. A levél Jézusra alkalmazza Jeremiás próféciáját, aki mindent eltörlő bűnbocsánatával új szövetséget szerez. Isten belülről kifelé haladva változtatja meg az ő népét, a Szent Szellem által szívükbe vésve törvényét. Jeremiás Istenről szóló kinyilatkoztatása nem tartalmaz részletes tervrajzot a jövő eseményeiről, viszont Isten hűségét visszhangozza, és népe iránti szeretetét.