2020. január 2., csütörtök

Németh Sándor - Hálaadással alapozd meg az évet


2Krónika 20:14 Akkor Jaházielre, a Zakariás fiára (ki Benája fia, ki Jéhiel fia, ki Mattániás fia vala, és az Asáf fia közül való Lévita vala) az Úrnak lelke szálla, a gyülekezet közepette,

2Krón 20:15 És monda: Mindnyájan, akik Júdában és Jeruzsálemben lakoztok, és te Jósafát király, halljátok meg szómat! Így szól az Úr néktek: Ne féljetek és ne rettegjetek e nagy sokaság miatt; mert nem ti harcoltok velök, hanem az Isten.

2Krón 20:16 Holnap szálljatok szembe velök! Ímé ők a Cic hágóján fognak felmenni, és rájok találtok a völgynek szélénél, a Jeruel pusztájával szemben.

2Krón 20:17 Nem kell néktek harcolnotok, [hanem csak] álljatok veszteg, és lássátok az Úrnak szabadítását rajtatok. Júda és Jeruzsálem, ne féljetek és ne rettegjetek! Holnap menjetek ellenök, mert az Úr veletek lesz.

2Krón 20:18 Akkor Jósafát meghajtá fejét a föld felé, s Júda és Jeruzsálem lakói leborulának az Úr előtt és imádák az Urat.

2Krón 20:19 A Kéhátiták fiai közül és a Kóriták fiai közül való Léviták pedig felállának, hogy az Urat, Izráel Istenét nagy felszóval dícsérjék.

2Krón 20:20 És reggel felkészülvén, kimenének a Tékoa pusztájára; és mikor kiindulnának [onnan], megálla Jósafát, és monda: Halljátok meg szómat, Júda és Jeruzsálemben lakozók! Bízzatok az Úrban a ti Istentekben, és megerősíttettek; bízzatok az ő prófétáiban, és szerencsések lesztek!

2Krón 20:21 Tanácsot tartván pedig a néppel, előállítá az Úr énekeseit, hogy dícsérjék a szentség ékességét, a sereg előtt menvén, és mondják: Tiszteljétek az Urat, mert örökkévaló az ő irgalmassága;

2Krón 20:22 És amint elkezdették az éneklést és a dícséretet: az Úr ellenséget szerze az Ammon fiai és a Moábiták és a Seir hegyén [lakozók] ellen, akik Júdára jövének, és megverettetének.

2Krón 20:23 Mert az Ammon és a Moáb fiai a Seir hegyén lakozók ellen támadának, hogy őket levágnák és elvesztenék; és mikor mind elvesztették a Seir hegyén lakozókat, azután egymás elpusztítását segítették elő.

2Krón 20:24 A Júda népe pedig méne Mispába a puszta felé, és mikor a sokaság felé fordulának: ímé csak elesett holttestek valának a földön, és senki sem menekült meg.

2Krón 20:25 Akkor elméne Jósafát és az ő népe, hogy azoknak jószágait megzsákmányolják, és találának nálok temérdek gazdagságot és a holttesteken drága szép ruhákat, melyeket lefosztának [rólok], oly sokat, hogy alig vihették el, és harmadnapig kapdosták a zsákmányt, mert felette sok vala.

2Krón 20:26 Negyednapra pedig gyűlének a hálaadásnak völgyébe, mivel az Úrnak ott adának hálákat; azért azt a helyet hálaadás völgyének nevezék mind e mai napig.

Ez egy valóságos történelmi esemény. Júdát és Jeruzsálemet megtámadta ammon, moáb és a Seir hegyén lakozók, akik szövetségben álltak egymással. Már ez előtt is volt problémája Izrael fiainak ezekkel a népekkel. Egy sötét erő befolyása alatt álltak; akadályozták Isten munkájának, tervének megvalósulását. Szembeszegültek Isten aktuális tervével. Isten nem mindent akar egyszerre megtenni; vannak aktuális tervei.

Gyakran az ellenséges tábor nagyobb erőt képvisel, mint az, amely Isten munkáját végzi.
Természetes szinten nem sok reménységük volt Júda fiainak. Sokszor szembesül azzal az ember, hogy azok a csoportok, amelyek Isten munkája ellen vannak, erősebbek.

Jósafát elmondott egy nagyszerű imát. Jó példa arra, hogy hogyan kell imádkozni! Meghallgatta az Úr, leszállt a Szelleme egy emberre, akin keresztül jött a kijelentés. Amikor elkezdték a dicséretet, Isten természetfölötti ereje megnyilvánult, és zavart okozott az ellenség táborában. Egymást ölték meg. Izrael fiainak már csak a zsákmányt kellett összeszedni!

Föl kell készülni, hogy ebben az évben sem alszik az ördög! Ne gondold, hogy konfliktusmentes lesz! Jönnek az ammoniták, moábiták, seír fiai. A mostani világban nem szabad várni, hogy a konfliktus megnyugszik Isten országa és a sátán királysága között. Elkezdődött a végső küzdelem! Nagyot hibáznak azok, akik várják, hogy a bíró lefújja az első 15 percet. Készülj fel, hogy még keményebb helyzetben találhatod magad! Legyen erős a reménységed, amelyből táplálkozik a hited!

Az előttünk lévő kihívásokra nézzünk! Izrael fiai tudták, hogy ha az ellenség támad, akkor mozgósítani kell az embereket. Ne várd meg, hogy az ellenség leigázzon! Készülj a csatára! Vegyél új kenetet, reményt! Erősítsd meg az Úrral, a Szent Szellemmel való közösséget! Van örökségünk Jézus Krisztus által. Ábrahám magvaként az áldásának örökösei vagyunk. Az ellenség ezeket akarja elvenni.

Nagyon fontos a hálaadás imája! Az év elején be kell menni az Úr jelenlétébe!

János 4:23 De eljő az óra, és az most vagyon, amikor az igazi imádók lélekben, és igazságban imádják az Atyát: mert az Atya is ilyeneket keres, az ő imádóiul.
Ján 4:24 Az Isten lélek: és akik őt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják.

Nem Jeruzsálem most a gyülekezési pont, hanem az igazság és Isten szelleme. Ebben kell integrálódni!

Júda emberei egy emberként álltak az Úr dicsőségében, aki meghallgatta őket. Most te vagy az Úr temploma. Belekerültél szellemben. Újjászületett, szellemi embereknek kell összejönnie, másképp nem megy. Ha bűnbe estél, akkor minél gyorsabban térjél meg, mert nem tudsz belépni Isten országába!

Nagy probléma a keresztény vallásosság. Elveszítették az emberek az újjászületést. Nem tudják legyőzni az ammonitákat, moábitákat, sikertelenek. Egy keresztény számára nem állapot a kudarc! Ne engedd, hogy az ördög ellopja ezt az évedet! Ne téged nyeljen el!

János 10:10 A tolvaj nem egyébért jő, hanem hogy lopjon és öljön és pusztítson…

El akarja venni a férjedet/feleségedet, munkádat, jóhíredet, nyugalmat, ezért ne aludj! Készülj fel te is! Így lesz áldott az év a számodra! El tudd majd mondani, hogy ez volt életed legsikeresebb éve!

Sok embernek a beszédében benne van a kudarc. Te a siker, a reménység, a hit szavát szóld! De ezt testi ember nem tudja megtenni. Jósafát kijelentette, hogy a mi Istenünk a Mennyben van, minden fölött uralkodik, és nem az ellenséget akarja támogatni, hanem minket. Ebben az évben is a te Megváltód melletted áll, és téged akar támogatni a vadállatokkal szemben!

Ne gondold, hogy a sikernek már olyan szintjén vagy, hogy már érinthetetlen vagy az ellenség számára! Ez majd a Mennyben lesz meg. Az ellenség állandóan terveket sző ellened a legváratlanabb helyzetekben. Keresi, hogy hogyan tegyen keserűvé, frusztrálttá, sikertelenné.

Rázd ki magad a kómából, a porból! Állj talpra, és öltözd fel Isten kenetét! Ez nem az alvás ideje, hanem a riadóé. Ez az év még a tiéd lehet! Kezdeményezz! A megelőzésre tedd a hangsúlyt, ahogyan Jósdafát is. Adj hálát! Kezdd így az évet!

Jézus Krisztus előképe volt az ószövetségi templom. De Jézus ma itt van. Gyere Hozzá! Ekkor nem leszel testi, mert az Ő szelleme lesz benned. A kulcs az, hogy szellemben és igazságban gyűlünk össze.

Meg kell tanulni hálát adni! Amíg ez nem megy szívből, addig nincs kapcsolatod igazából Istennel, nincs benned a szelleme, az ismerete. Az ismerete rádöbbent arra, hogy minden területen Tőle függsz. A hálátlan ember egoista. A saját énjét hizlalja, magának tulajdonítja a sikert. Úgy tünteti fel magát, mintha soha nem kapott volna senkitől semmit, és senkinek nincs köze ahhoz, hogy ő most milyen állapotban van. Az utolsó kor egyik jellemzője a hálátlanság. Nem tudnak megmaradni a függőségi viszonyban. Egoisták, gonoszak, kevélyek.

Újjászületés és Szent Szellemmel való betöltekezés által leszel erős az Úrban. Igazságban, szellemben imádod Őt, és követed az igazságot. Ha fogyasztod az Igét, akkor erős leszel. A meződön csak ez lakozhat. Nincs helye a varjaknak, vaddisznóknak!

Zsoltár 100:1 Hálaadó zsoltár.; Vígan énekelj az Úrnak te egész föld!
Zsolt 100:2 Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel; menjetek eléje vígassággal.
Zsolt 100:3 Tudjátok meg, hogy az Úr az Isten; ő alkotott minket és nem magunk; az ő népe és az ő legelőinek juhai vagyunk.
Zsolt 100:4 Menjetek be az ő kapuin hálaadással, tornácaiba dicséretekkel; adjatok hálákat néki, áldjátok az ő nevét!
Zsolt 100:5 Mert jó az Úr, örökkévaló az ő kegyelme, és nemzedékről nemzedékre való az ő hűsége!

Fölismerem, hogy én csak egy teremtmény vagyok. Az életemet kaptam, nem én vettem meg, hanem a megkérdezésem nélkül Isten ajándékba adta. Ez már elég ok arra, hogy egész évben azt mondd, hogy: Köszönöm! Sok ember ezt elmulasztja. Úgy viselkednek, mintha nem köszönhetnék ezt pl. a szüleiknek. Átkozott az, aki tiszteletlen a szüleivel! Január elején emlékezz meg arról, hogy kinek mit köszönhetsz! Bőségesen van okod, hogy hálát adjál Istennek!

A hálátlanság az istentelenségből, a materializmusból, az ateizmusból fakad. Egy hívő ember is lehet ateista. Itt elvan a gyülekezetben, aztán haza megy, és nem kérdezi meg semmiben az Urat. Nem csoda, hogy tele van keserűséggel, és másokat hibáztat. Ha bevonul a hálaadás völgyébe, akkor ez megszűnik.

Hazudik az a prédikátor, aki azt mondja, hogy Isten nélkül nem lehet sikeresnek, boldognak lenni a földön. A földön lehet. De mi a siker és a boldogság valójában? Az, hogy megőrzöd a képességedet arra, hogy visszaadod a szívedet, lelkedet, testedet annak, akitől kaptad. Ajándékba kaptuk, és az a legfontosabb, hogy visszaadjuk. Nagyon sok ember elveszíti ezt a képességét. Ha megmarad ez a képességed, akkor örök életed van. Így fogsz az Úr jelenlétében élni. Már most tanuld meg, hogy hogyan tudod átadni magad Isten jelenlétének! Nem az anyag produktuma vagy, hanem az Ő teremtménye! Ha nem tudsz belépni Isten jelenlétébe, akkor elkárhozol. Hálaadással tudod átadni magad Neki. Így lépünk be a tornácaiba. Igazságtalan magatartás, ha hálátlan, tiszteletlen vagy!

Fel kell készülni az Úrral való végső találkozásra! Minden istentisztelet egy próba, edzés erre.

A legnagyobb hazugság, amikor azt mondod, hogy mindenki rossz hozzád. Ez nem igaz! Te vagy hálátlan! Engedd, hogy az Ige fölszántsa a szívedet! Az igazságtalan embereket Isten nem szabadítja meg, mert az van megírva, hogy megismeritek az igazságot, és az igazság szabaddá tesz titeket.
Soha ne vesszen ki a szívedből a hálaadás!

Jó emberek legyetek az új évben! A hálaadás völgyében éljetek, és akkor sokkal jobban megtapasztaljátok Isten jelenlétét! Többet kell hálát adni azért, hogy megváltottak vagyunk!

2 vacsora lesz a korszak végén:
- mennyei, amely a Bárány menyegzője
- földi, amelyen az ég madarainak lesz feltálalva az ember teste. Nem lesz temetés, hanem az állatok fogják eltakarítani a testeket. Lásd Jézabel esetét!

Róma 1:21 Mert bár az Istent megismerték, mindazáltal nem mint Istent dicsőítették őt, sem néki hálákat nem adtak; hanem az ő okoskodásaikban hiábavalókká lettek, és az ő balgatag szívök megsötétedett.
Róm 1:22 Magokat bölcseknek vallván, balgatagokká lettek;
Róm 1:23 És az örökkévaló Istennek dicsőségét felcserélték a mulandó embereknek és madaraknak és négylábú állatoknak és csúszó-mászó állatoknak képmásával.
Róm 1:24 Annakokáért adta is őket az Isten szívök kívánságaiban tisztátalanságra, hogy egymás testét megszeplősítsék;
Róm 1:25 Mint akik az Isten igazságát hazugsággá változtatták, és a teremtett dolgokat tisztelték és szolgálták a teremtő helyett, aki mind örökké áldott. Ámen.
Róm 1:26 Annakokáért adta őket az Isten tisztátalan indulatokra; mert az ő asszonynépeik is elváltoztatták a természet folyását természetellenesre:
Róm 1:27 Hasonlóképpen a férfiak is elhagyván az asszonynéppel való természetes élést, egymásra gerjedtek bujaságukban, férfiak férfiakkal fertelmeskedvén, és az ő tévelygésöknek méltó jutalmát elvevén önmagokban.

Isten ismerete akkor marad meg a szívedben, ha hálát adsz. A kéréseid is ebbe legyenek belefoglalva. Isten nem szereti, ha uralkodnak fölötte. Van egy udvari rendtartás, hogy hogyan járuljunk az Ő jelenlétébe.

A lázadást kihasználja az ellenség, és kiveszi belőled Isten ismeretét. Ha elhagyod a hálaadást, akkor a régi, ó emberedet újra fölkelted magadban. A hálátlanságból fakad a kevélység, gonoszság. A Róma 1. leírja az ember szellemi szétesését. Add át a kezeidet is Isten dicsőítésére! Tudd felemelni, és ezzel is fejezd ki a háládat!

Aztán jön a romlás, a bálványimádás. Rengeteg vallásos démon a tárgyak, bálványok felé fordítja az emberek figyelmét. Pedig a Biblia nem ad képet Istenről, hanem a cselekedeteire teszi a hangsúlyt. Nem azt mondja az Ige, hogy: Hálát adok, Uram, hogy milyen szép szemed van! A pogányok hiányolják a mediterrán arcú Jézust. A Biblia viszont nem ad képet. Azt akarja az Úr, hogy a cselekedeteiből ismerd meg Őt. Pl.: Exodus.

Isten nem tárgyakban, képekben lakik. Az a kérdés, hogy kire nézel? Itt jön be a pogányoknál a probléma. Jézusra kell nézni, az Ő engesztelésére, áldozatára. Az Úr cselekedeteire nézz!

Eukarisztia = hálaadás, az Úrvacsorai közösség is ez. Ahogy hálát adunk, úgy erősödünk meg az Úr testében és vérében. Mielőtt Jézus megtörte volna a kenyeret, hálát adott érte.

Legyél hálás a megváltottságért! Fogadd el Isten ajándékait! A megváltás is ilyen ajándék. Semmilyen erőfeszítést nem kért tőlünk ezért Jézus.

Ne a benzinárra nézz! Ha állandóan ilyeneket nézel, akkor megkeseredsz, tele leszel panaszkodással. Van nekünk Megváltónk! Körülményektől függetlenül hálával áldozzál az Úrnak! Ez lesz a legnagyobb zsákmányszerzés éve! A kulcs, hogy az Úrra nézz!

A mennyei szerelem titka, hogy nem látjuk az Urat, de hiszünk és szeretjük.
Nincs idő arra, hogy az ágyban forgolódjunk. Minél előbb fölkelsz, annál hamarabb felragyognak az áldások az életedben! A próféciák tartalmazzák az ígéreteket. Harcolj ezekért! 

Ha meg akarsz szabadulni a bűntől, akkor már akkor adj hálát, amikor még nem szabadultál meg! Ne add föl! Isten tudja, hogy milyen hátrányos helyzetből jössz. Ha bukott vagy, ne add föl az iskolát! A hálaadás által nagyon mély pontról fel lehet állni. Fel tudsz állni onnan is, ahonnan eddig nem tudtál.

2Korinthus 4:15 Mert minden ti érettetek [van], hogy a kegyelem sokasodva sokak által a hálaadást bőségessé tegye az Isten dicsőségére.

A kegyelem sokasodása és a hálaadás bősége egyenes arányban vannak egymással. Ha örvendezünk az Úr karizmáinak, ajándékainak, a Szent Szellem gyümölcseinek, anyagi áldásainak, akkor még több áldást szakít ránk az Úr. Ahogyan te is több ajándékot veszel a gyerekednek, ha látod, hogy örül azoknak. Ha bőséges a hálaadás, akkor képes vagy a kegyelmet venni.

Ülj le otthon, és gondold végig, hogy miért adjál hálát, hogy ne maradj adósa Istennek!

2Korinthus 2:14 Hála pedig az Istennek, aki mindenkor diadalra vezet minket a Krisztusban, és az ő ismeretének illatját minden helyen megjelenti mi általunk.

Ez volt Jósafáték titka: tudták, hogy Istennek hatalma és ereje van az ellenség fölött. Diadalt szereztek és zsákmányt is kaptak! Ha mi is hálát adunk, akkor mi is győzedelmeskedni fogunk az ellenségeinken! Ha nehéz helyzetben vagy, akkor azt ne vetítsd ki a Mennyre! „Ha én válságban vagyok, akkor a Menny is válságban van, és ha én erőtlen vagyok, akkor a Menny is erőtlen.” Ez nem igaz! Nézz a pesszimizmus világa fölé az Atyára, akiben hiszel!

Akármilyen nagy áldásban részesülsz Istentől, mindig menjél vissza a hálaadás völgyébe! Továbbra is áldozzál hálával, így készülve fel a következő kihívásra! Aki a hálaadás völgyében van, az megszabadul, mert az Úr harcol érte!

2010.01.03.