2020. január 22., szerda

Ruff Tibor - Hit

Márk 11:22 És Jézus felelvén, monda nékik: Legyen hitetek Istenben.
23 Mert bizony mondom néktek, ha valaki azt mondja ennek a hegynek: Kelj fel és ugorjál a tengerbe! és szívében nem kételkedik, hanem hiszi, hogy a mit mond, megtörténik, meg lesz néki, a mit mondott.
24 Azért mondom néktek: A mit könyörgésetekben kértek, higgyétek, hogy mindazt megnyeritek, és meglészen néktek.
25 És mikor imádkozva megállotok, bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van; hogy a ti mennyei Atyátok is megbocsássa néktek a ti vétkeiteket.
26 Ha pedig ti meg nem bocsátotok, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket.

Jézus itt az imádkozásról tanít, és 2 feltételt is említ:

- mielőtt az ember imádkozik, engedjen el minden tartozást. Amilyen mértékkel mi mérünk, olyannal mérnek nekünk. Az, hogy mekkora kegyelem van rajtunk, rajtunk múlik, nem Istenen.

- hit: Olyan társadalomban élünk, amely hit- és reménységellenes. A kommunizmus a természetfölöttibe, Istenbe vetett hitet kiirtotta az emberekből. Előtte pedig egy felemás, hamis kereszténységnek az uralma alatt élt Magyarország.

Amikor az evangéliumot olvassuk – olvassuk, mert a Biblia csúcsa! – akkor az egyik legfeltűnőbb dolog, hogy Jézus milyen rendkívül erős reménységet és hitet sugárzott magából. Ő a hit fejedelme és bevégzője, a hit csúcspontja, amely eddig a földön megjelent. Az egész személyiségéből sugárzik a hit és a reménység. Jobban, mint a Biblia többi könyveiből.

Amikor úgy érzed, hogy nagyobb reménységre, hitre és örömre van szükséged, akkor olvasd az evangéliumot, mert tele van hittel és reménységgel! Jézus testi valója is sugárzott egy olyan erőt, amely megoldotta az emberek problémáit. Erő sugárzott belőle, amely mindenkit meggyógyított.

1Timótheus 4:16 És minden versengés nélkül nagy a kegyességnek eme titka: Isten megjelent testben, megigazíttatott lélekben, megláttatott az angyaloktól, hirdettetett a pogányok közt, hittek benne a világon, felvitetett dicsőségbe.

Sokan mondják, hogy majd hisznek Istenben, ha látják, ha megjelenik a földön. De Isten már megjelent testben a földön!

János 14:7 Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek õt, és láttátok õt.
8 Monda néki Filep: Uram, mutasd meg nékünk az Atyát, és elég nékünk!
9 Monda néki Jézus: Annyi idõ óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? a ki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nékünk az Atyát?
10 Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya én bennem van? A beszédeket, a melyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, a ki én bennem lakik, õ cselekszi e dolgokat.

Amikor imádkozzunk, higgyük is, hogy megkapjuk, amit kérünk. Ez rendkívül fontos dolog! Nem elég csak imádkozni, hanem közben és utána fontos, hogy felépítsük magunkban azt a hitet, hogy meg is kapjuk azt, amiért imádkozunk!

Ha nem várjuk, hogy meg is kapjuk, akkor nem kapjuk meg. Föl kell építeni ezt a hitet! Nem elég, hogy csak megvalljuk, de nincs mögötte hit! Istent nem lehet becsapni. A megvallásnak akkor van értéke, ha a szívben ott van mögötte valóságosan az a tartalom, amit megvallok. Föl kell építeni a valódi hitet! El kell gondolkodni, magunkban meg kell beszélni, hogy hiszünk-e egyáltalán abban, hogy amit kérünk, azt megkapjuk. Ha nem hiszünk, akkor meg kell kérdezni, hogy miért nem? Aztán meg kell beszélni a lelkünkkel, hogy milyen okok vannak arra, hogy higgyünk!

Kételkedés: szeretném megkapni, de a szívem azt mondja, hogy nem fogom. 2 vélemény van benned 1 dologról. Konzultációt kell magaddal kezdeményezni, és meg kell beszélni, hogy mi a te valódi véleményed. Alakítsd ki az álláspontodat! Ha nem hiszed, hogy megkapod, akkor mond azt teljes szívedből, hogy nem fogod megkapni! Ha viszont hiszel benne, akkor mondd ki teljes szívedből, hogy meg fogod kapni!

Zsoltár 103:2 Áldjad én lelkem az Urat, és el ne feledkezzél semmi jótéteményérõl.
3 A ki megbocsátja minden bûnödet, meggyógyítja minden betegségedet.
4 A ki megváltja életedet a koporsótól; kegyelemmel és irgalmassággal koronáz meg téged.
5 A ki jóval tölti be a te ékességedet, [és] megújul a te ifjúságod, mint a sasé.

Dávid végig magárhoz beszél ebben a zsoltárban! Amikor te is imádkozol, akkor legyél egységben magaddal! Ne legyen benned kétféle ítélet a dolgaidról!

Jakab Jézus testvére volt, és nem hitt benne, és kicikizte, de aztán azt mondja a levele 1.fejezetében:

Jakab 1:6 De kérje hittel, semmit sem kételkedvén: mert a ki kételkedik, hasonlatos a tenger habjához, a melyet a szél hajt és ide s tova hány.
7 Mert ne vélje az ilyen ember, hogy kaphat valamit az Úrtól;
8 A kétszívû, a minden útjában állhatatlan ember.

Ki kell alakítania magában az embernek, hogy a kérései meghallgatásra találnak, és meglesz, amit kért! Magyarország szellemi atmoszférája nagyon sötét a hit, a reménység szempontjából. Újra és újra egy küzdelem, hogy áttörjük ezt az akadályt. Ha nem kittel mondjuk el az imáinkat, és nem építjük fel utána a hitet, akkor az imáink nagy része meghiúsul! Külföldről idejövő világi emberek csodálkoznak ezen a légkörön.

Zsidó 11:6 Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni…
Zsoltár 37:4 Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit.

A szívnek vannak kérései. Ezek jó kérések! Hogy vagy képes ezeket feladni? Ha ezeket föladod, akkor menthetetlenül rád telepszik a depresszió. Ezek nem testi kívánságok, hanem a szív kérései! A te dolgaid, a testvéreid dolgaid stb. Ha ezt valaki feladja, az elárulta magát, Isten munkáját, és Jézus szavait. Ne riadj vissza attól, hogy a hit harca nagy harc, kemény!

Az evangélium nem materialista könyv, nem ateista, nem kommunista! Azt az Isten hirdeti, aki a lehetetlent is meg tudja csinálni! A bibliai hit nem föladja akkor, amikor látszólag bezárulnak a dolgok.

Róma 4:18 A ki reménység ellenére reménykedve hitte, hogy sok népnek atyjává lesz, a szerint, a mint megmondatott: Így lészen a te magod.
19 És hitében erõs lévén, nem gondolt az õ már elhalt testére, mintegy százesztendõs lévén, sem Sárának elhalt méhére;
20 Az Istennek ígéretében sem kételkedett hitetlenséggel, hanem erõs volt a hitben, dicsõséget adván az Istennek,
21 És teljesen elhitte, hogy a mit õ ígért, meg is cselekedheti.

A remélhetők ellenére reménykedve hitte! Isten nem csak meg tudja csinálni, hanem meg is fogja csinálni!

Lukács 18:1 Monda pedig nékik példázatot is arról, hogy mindig imádkozni kell, és meg nem restülni;
2 Mondván: Volt egy bíró egy városban, a ki Istent nem félt és embert nem becsült.
3 Volt pedig abban a városban egy özvegyasszony, és elméne ahhoz, mondván: Állj bosszút értem az én ellenségemen.
4 Az pedig nem akará egy ideig; de azután monda õ magában: Jól lehet Istent nem félek és embert nem becsülök;
5 Mindazáltal mivelhogy nékem terhemre van ez az özvegyasszony, megszabadítom õt, hogy szüntelen reám járván, ne gyötörjön engem.

Az imáról mondta ezt a példázatot Jézus.

Lukács 11:5 És monda nékik: Ki az közületek, a kinek barátja van, és ahhoz megy éjfélkor, és ezt mondja néki: Barátom, adj nékem kölcsön három kenyeret,
6 Mert az én barátom én hozzám jött az útról, és nincs mit adjak ennie;
7 Az pedig onnét belõlrõl felelvén, ezt mondaná: Ne bánts engem: immár az ajtó be van zárva, és az én gyermekeim velem vannak az ágyban; nem kelhetek fel, és nem adhatok néked?
8 Mondom néktek, ha azért nem fog is felkelni és adni néki, mert az barátja, de annak tolakodása miatt felkél és ád néki, a mennyi kell.
9 Én is mondom néktek: Kérjetek és megadatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
10 Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetõnek megnyittatik.

Filippi 4:6 Semmi felõl ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgéstekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten elõtt.
7 És az Istennek békessége, mely minden értelmet felül halad, meg fogja õrizni szíveiteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban.

Semmiről és senkiről ne mondd azt, hogy nem tud megváltozni! Imádkozzál, zörgess, amíg meg nem nyittatik! Nem szabad föladni! Ne add föl a legmélyebb álmaidat! Harcolj! A barátaidért is harcolj! A testvéreidért, a rokonaidért! Kötelességed az ő dolgaikat is az Úr elé vinni! Aztán a gyülekezet dolgaiért is imádkozz! Minden megváltozik és áttör, ha a keresztények imádkoznak! Dániel is naponta többször Isten elé járult, és kifejezte, hogy mik azok, amikben változást kér Istentől! Van, hogy nekünk is többször kell menni egy dolog miatt az Úrhoz. Ne engedd, hogy lenyomjanak a terhek, hanem emlékeztesd az Urat arra, hogy mik azok a kéréseid, amelyeket mindenképp szeretnél, hogy megvalósuljanak!

Fontos lenne, hogy a gyülekezet megteljen az imádkozás szellemével! Egészen más a légkör, amikor egy embert körülvesz az imádkozás szelleme. Ez mindannyiunk felelőssége! Tegyük magunkévá Jézus reménységét és hitét, engedjük, hogy behatoljon mindaz, amit tett és mondott az evangéliumokban, ne aggódj, hanem mindent tárj fel Isten előtt! Hidd, hogy meglesz az a dolog! Ne engedd, hogy kilopja az ördög Jézus szavait, hogy amit kérsz, az meglesz!

2010. 08. 11.