2020. január 30., csütörtök

Az Engesztelés 2.

2. Jézust megsebesítették, hogy mi meggyógyulhassunk.

A korai egyházban nem volt kérdés a gyógyulás. Az egyháztörténelemben az államvallássá vált, felhígult egyházban a Szent Szellem megszomorodott, a gyógyulások elmaradtak. Kidolgozták ezért a megszűnés elméletet, hogy igazolják magukat. Sokáig, a reformáció utáni időkig fennállt, és még ma is fennáll ez a teória. Tagadják is, hogy ahol ez működik, Isten Szelleme cselekedné.

Ézsaiás 53,4-5. "Pedig betegségeinket ő viselte, és fájdalmainkat hordozta, és mi azt hittük, hogy ostoroztatik, verettetik, és kínoztatik Istentől. És ő megsebesíttetett bűneinkért, megrontatott ami vétkeinkért, békességünknek büntetése rajta van, és az ő sebeivel gyógyulánk meg."

Viselte, hordozta: olyan kifejezések, amelyeket a ruha viselésére is használnak. Ha Jézus hordozta a betegséget, erőtlenséget, akkor nekem már nem kell. Egy ruhában nincsenek ketten. Ha viselem, akkor ott valami félreértés van, mert nem az én „kabátom”. Ha van bennem valahol neheztelés Isten felé, akkor azon a területen nem hiszem el, hogy megtörtént a megváltás. Ha viszont nem tudom megérteni, de elhiszem, és hálás vagyok – ott elkezdődik a változás. Ha ez nem történik meg, akkor valamit én nem értek. Nehezebb elfogadni ingyen, mint tenni érte. Szabadulj meg attól a gondolattól hogy megérdemelted (pl. böjtöléssel). Azért kell böjtölni, hogy megértsd, hogy nem tudsz érte adni semmit, semmire sem vagy méltó, minden kegyelemből van. Mindenre csak Jézus Krisztus miatt vagy méltó, mert befogadtad a Fiút. A jutalom is kegyelemből van, nem szolgáltál rá. Isten gyűlöli a betegséget annyira, hogy azokban is szétzúzta, akik nem tértek meg, lázadók maradtak. Isten nem „tanít” betegséggel, más pedagógiai eszközei vannak. Jézus nem kötötte megtéréshez a gyógyulást. Jézus vére a kínzások nélkül is meg tudta volna szerezni az engesztelést. Vére teljesen tiszta volt. A fájdalom nem kellett volna az engeszteléshez (az ószövetségben a juhokat nem kínozták!). Miért volt szükség Jézus áldozatánál arra hogy ilyen szörnyű előzmények játszódjanak le? A válasz Ézsaiásban olvasható, a betegség a fájdalommal hozható összefüggésbe. Azért történt, hogy neked ne kelljen fájdalomban élned. A fájdalom és a betegség külön szerepel! Lehet, hogy a betegség megmarad, de a fájdalom eltűnik! Sokszor maga a fájdalom ami korlátoz, ha ez eltűnik, tulajdonképpen az egészség!

1 Péter 2,24. "Aki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: akinek sebeivel gyógyultatok meg."

Nem a tüneteket kell tagadni, és nem is azonnal orvoshoz vagy gyógyszerhez fordulni, hanem imádkozni kell, mert elsősorban Jézus a doktor, de józannak is kell lenni.

3. Jézus bűnné lett a mi bűnösségünkkel, hogy mi megigazulhassunk az ő igazságával.

Különbség van a bűnök és bűn között: A bűnök amiket elkövettünk az életünk folyamán. Erre az orvosság a bűnbocsánat. A bűn az a gonosz, ami még most is ott van bennünk. Ennek a bűnnek az eredménye, hogy a múltban bűnöket követtünk el. A bűnre az orvosság a megigazulás.

Ha egy ember kegyelmet kap a bíróságon az még nem igaz állapot, az még csak a 0 pont. Isten azonban nem nullán hagyott, hanem megigazított. Nem azt látja az Úr, hogy éppen el vannak törölve a bűneid, hanem igaznak lát, azaz ez pozitív,ez plusz. Azért tart igaznak, mert az ő Fiához tartozunk, és hiszünk az ő feltámadásában. Nem tesz különbséget közötted és a Fia között. Ha így nézel magadra, meg fogja változtatni az identitásodat, imaéletedet.

Ézs 53,10. "És az Úr akarta őt megrontani betegség által; hogyha önlelkét áldozatul adja, magot lát, és napjait meghosszabbítja, és az Úr akarat az ő kezet által jó szerencsés lesz."

2 Kor 5,21. "Mert azt, aki bűnt nem ismert, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk ő benne."

Az egész világ bűnös természetét ráhelyezte a fiára. A bűn az embereben egy univerzális rész.

Mi a különbség az óember és a bűn között? A bűn az óemberi természetünkben az egyetemes rész. Az óember a bűnös természetünk egyedisége, amilyenné válunk a bűn következtében. A bűn a földi szinten egyetemesen elhatott. Nem mindenkiben ugyanazt termi, kinek ezt, kinek azt. Minden emberben benne van potenciálisan minden bűn! Az engesztelésnek erre a területre is el kellett hatnia. Lehet hogy egy más családban, más körülmények között teljesen más bűnös emberré váltál volna, ez az óember. A megváltás erre a területre is elhatott, tehát magától a bűntől is. Nem mondhatjuk már többet: nekem ez a génjeimben van.

Jézust Isten bűnné tette értünk, nem bűnössé.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine