2020. január 28., kedd

Ruff Tibor - Isten világosság, nem jön tőle rossz

1János 1:5 És ez az az üzenet, a melyet tõle hallottunk és hirdetünk néktek, hogy az Isten világosság és nincsen õ benne semmi sötétség.

János ezt az üzenetet Jézustól hallotta. Igaz Isten ismeret egyedül Jézuson keresztül jött a Földre. Minden pogány vallás és filozófia úgy gondolkodik, hogy a jónak és a rossznak is Isten a forrása. Ő világosság is és sötétség is. Még az Ószövetség sem nyilvánítja ki egyértelműen, hogy a sötétség honnan származik. Még a zsidók sem tudják megválaszolni ezt a kérdést, mert csak az Újszövetség adja meg a választ.

János 1:17 Mert a törvény Mózes által adatott, a kegyelem [pedig] és az igazság Jézus Krisztus által lett. 18 Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki [õt.]

Teljes, tiszta és igaz istenismeretet Jézus Krisztus hozott. Nagyon komolyan kell venni azt, amit itt János apostol mond a levelébe, hogy Isten világosság és nincs Őbenne semmi sötétség. Olyan, mint a Nap. Nem jön ki belőle semmi rossz, hanem csak jó! Nagyon nehéz kérdés, hogy honnan ered a rossz. Ebbe most nem is bocsátkozunk bele.

Zsidó 1:3 A ki az õ dicsõségének visszatükrözõdése, és az õ valóságának képmása, a ki hatalma szavával fentartja a mindenséget, a ki minket bûneinktõl megtisztítván, üle a Felségnek jobbjára a magasságban.

Jézus Isten lényegét mutatta meg az emberiségnek. Nem egy racionális tanítást hozott erről, hanem az emberi szívnek, szellemnek mutatta ezt meg. Olyan Isten, mint egy Nap, aki süt mindenkire. 100%-os és teljes bizalmat hozott így létre Jézus az emberben. Csak abban bízik az ember, akitől tudja, hogy csak jót várhat, és nem jön ki tőle semmi rossz. A pogány vallásban élő emberek nem tudnak 100%-osan bízni az Úrban, mert úgy gondolkodnak, hogy mi van, ha Isten valami rosszat akar velük tenni. Még a judaizmusban sem tudnak 100%-osan megbízni az Úrban. Egyedül Jézus az, aki megmutatta, hogy nem Istentől ered a rossz. Ő ítélte meg a sátánt, aki minden tekintetben gonosz. Egyedül az evangélium és Jézus az, aki szétválasztotta a világosságot a sötétségtől.

Egyedül az Újszövetség nyilatkoztatja ki, hogy Isten a szeretet. Semmilyen más vallás, filozófia nem fejezi ezt ki. Ha utalnak is rá, akkor az Újszövetségből lopták el.

Jézus abban mutatta meg Isten lényegét, hogy mikor a földön járt, mindenkit meggyógyított, mindenkit, aki hozzá fordult, megszabadított. Előbb Ő megmutatta, hogy Isten szereti őket, és nem várta el a megtérést a gyógyulás előtt.

1János 4:19 Mi szeressük õt; mert õ elõbb szeretett minket!

Róma 5:7 Bizonyára igazért [is] alig hal meg valaki; ám a jóért talán csak meg merne halni valaki.
8 Az Isten pedig a mi hozzánk való szerelmét abban mutatta meg, hogy mikor még bûnösök voltunk, Krisztus érettünk meghalt.

Jézus volt a kezdeményező, és nem mi!

1János 4:9 Az által lett nyilvánvalóvá az Isten szeretete bennünk, hogy az õ egyszülött Fiát elküldte az Isten e világra, hogy éljünk általa. 10 Nem abban van a szeretet, hogy mi szerettük az Istent, hanem hogy õ szeretett minket, és elküldte az õ Fiát engesztelõ áldozatul a mi bûneinkért. 11 Szeretteim, ha így szeretett minket az Isten, nekünk is szeretnünk kell egymást. 12 Az Istent soha senki nem látta: Ha szeretjük egymást, az Isten bennünk marad, és az õ szeretete teljessé lett bennünk.

János itt már másodszor mondta, hogy senki nem látta Istent.

János 14:7 Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek õt, és láttátok õt. 8 Monda néki Filep: Uram, mutasd meg nékünk az Atyát, és elég nékünk! 9 Monda néki Jézus: Annyi idõ óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep? a ki engem látott, látta az Atyát; mimódon mondod azért te: Mutasd meg nékünk az Atyát?

Ez a szeretet az, amely előbb ad és aztán kér!

1János 4:13 Errõl ismerjük meg, hogy benne maradunk és õ mibennünk; mert a maga Lelkébõl adott minékünk. 14 És mi láttuk és bizonyságot teszünk, hogy az Atya elküldte a Fiút a világ üdvözítõjéül. 15 A ki vallja, hogy Jézus az Istennek Fia, az Isten megmarad abban, és õ [is] az Istenben. 16 És mi megismertük és elhittük az Istennek irántunk való szeretetét. Az Isten szeretet; és a ki a szeretetben marad, az Istenben marad, és az Isten [is] õ benne.

Hidd el az Isten irántad való szeretetét! Ha szeretsz, belépsz Istenbe. Ha nem, akkor nem. Ez egy rendkívül egyszerű dolog.

Máté 5:38 Hallottátok, hogy megmondatott: Szemet szemért és fogat fogért. 39 Én pedig azt mondom néktek: Ne álljatok ellene a gonosznak, hanem a ki arczul üt téged jobb felõl, fordítsd felé a másik orczádat is. 40 És a ki törvénykezni akar veled és elvenni a te alsó ruhádat, engedd oda néki a felsõt is. 41 És a ki téged egy mértföldútra kényszerít, menj el vele kettõre. 42 A ki tõled kér, adj néki; és a ki tõled kölcsön akar kérni, el ne fordulj attól. 43 Hallottátok, hogy megmondatott: Szeresd felebarátodat és gyûlöld ellenségedet. 44 Én pedig azt mondom néktek: Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, a kik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, a kik titeket gyûlölnek, és imádkozzatok azokért, a kik háborgatnak és kergetnek titeket. 45 Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, a ki felhozza az õ napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esõt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak. 46 Mert ha azokat szeretitek, a kik titeket szeretnek, micsoda jutalmát veszitek? Avagy a vámszedõk is nem ugyanazt cselekeszik-é? 47 És ha csak a ti atyátokfiait köszöntitek, mit cselekesztek másoknál többet? Nemde a vámszedõk is nem azonképen cselekesznek-é? 48 Legyetek azért ti tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.

Ha konfliktusban állsz a testvéreddel, és nem tudjátok megoldani, akkor csak erre az Igére figyeljetek!

A mi újjászületésünk nem csak jelképes, hanem teljesen valóságos.

2Péter 1:4 A melyek által igen nagy és becses ígéretekkel ajándékozott meg bennünket; hogy azok által isteni természet részeseivé legyetek, kikerülvén a romlottságot, a mely a kívánságban van e világon.

Valódi Isten-gyermekek vagyunk! Nem fogadott fiai vagyunk Istennek, hanem született gyermekek vagyunk! Isteni természet részesei lettünk! Legyünk olyan, mint Ő, aki olyan, mint a Nap! Isten mindenkinek jót kíván!

Jeremiás siralmai 3:33 Mert nem szíve szerint veri és szomorítja meg az embernek fiát.

Isten nem mindent a szíve szerint csinál. Pl. a feddést, dorgálást szükségszerűségből teszi, hogy a szentségéből részesüljünk! Ez nem a lényegéből jön! Belőlünk se jöjjön ki semmi rossz! Napok legyünk! Nem szabad, hogy világosság és sötétség jöjjön ki belőlünk!

Itt nem olyan fajta tökéletességről van szó, ami megvalósíthatatlan. Isten tökéletessége el tudja hordozni a tökéletlenséget! Ő nem perfekcionista! Ő perfekt! És hány ezer éve visel el minket, és hány ezer éve kelti fel még mindig a Napot és még mindig esőt ad?

2Sámuel 23:3 Izráelnek Istene szólott, Izráelnek kõsziklája mondá nékem: A ki igazságosan uralkodik az emberek felett, a ki Isten félelmével uralkodik: 4 Olyan az, mint a reggeli világosság, mikor a nap feljõ, mint a felhõtlen reggel; napsugártól, esõtõl [sarjadzik] a fû a földbõl.

Jézus ugyanezt a képet használja!

5 Avagy nem ilyen-é az én házam Isten elõtt? Mert örökkévaló szövetséget kötött velem, mindennel ellátva és állandót. Mert az én teljes idvességemet és minden kivánságomat nem sarjadoztatja-é? 6 De az istentelenek mindnyájan olyanok, mint a kitépett tövis, melyhez kézzel nem nyúlnak; 7 Hanem a ki hozzá akar nyúlni is, fejszét és rudat vesz hozzá, hogy ugyanazon helyen tûzzel égettessék meg.

Ezek voltak Dávid utolsó szavai.

Zsoltár 9:17 Megismertetett az Úr, ítéletet hozott; a gonoszt annak kezemunkájával ejtette el. Higgajon. Szela.

Máté 13:43 Akkor az igazak fénylenek, mint a nap, az õ Atyjoknak országában. A kinek van füle a hallásra, hallja.

Isten gyermekei is fényleni fognak, mint a Nap, hibátlan világossággal! Ha valóba újjászülettünk és Isten gyermekei vagyunk, akkor sugározzuk ki magunkból Isten természetét, és akkor rengeteg ember meg fog térni! Legyünk Krisztusi emberek és lépjünk be egy krisztusi magatartásba! Így tudjuk a megromlott kapcsolatokat helyreállítani! Így tudunk világítani, mint a Nap!

2010.09.22.