2019. augusztus 8., csütörtök

Ruff Tibor - Vitatkozás, érvelés 2.

A rossz vitákat időben fel kell ismerni, el kell kerülni, ki kell térni, vissza kell térni az evangélium lényegéhez.

IKor 1:17-25. Mert nem azért küldött engem a Krisztus, hogy kereszteljek, hanem hogy az evangyéliomot hirdessem; de nem szólásban való bölcseséggel, hogy a Krisztus keresztje hiábavaló ne legyen. 18Mert a keresztrõl való beszéd bolondság ugyan azoknak, a kik elvesznek; de nekünk, kik megtartatunk, Istennek ereje. 19Mert meg van írva: Elvesztem a bölcseknek bölcseségét és az értelmeseknek értelmét elvetem. 20Hol a bölcs? hol az írástudó? hol e világnak vitázója? Nemde nem bolondsággá tette-é Isten e világnak bölcseségét? 21Mert minekutána az Isten bölcseségében nem ismerte meg a világ a bölcseség által az Istent, tetszék az Istennek, hogy az igehirdetés bolondsága által tartsa meg a hívõket. 22Mert egyfelõl a zsidók jelt kívánnak, másfelõl a görögök bölcseséget keresnek. 23Mi pedig Krisztust prédikáljuk, mint megfeszítettet, a zsidóknak ugyan botránkozást, a görögöknek pedig bolondságot; 24Ámde magoknak a hivatalosoknak, úgy zsidóknak, mint görögöknek Krisztust, Istennek hatalmát és Istennek bölcseségét. 25Mert az Isten bolondsága bölcsebb az embereknél, és az Isten erõtelensége erõsebb az embereknél.

IKor 2:1-6. Én is, mikor hozzátok mentem, atyámfiai, nem mentem, hogy nagy ékesszólással, avagy bölcseséggel hirdessem néktek az Isten bizonyságtételét. 2Mert nem végeztem, hogy egyébrõl tudjak ti köztetek, mint a Jézus Krisztusról, még pedig mint megfeszítettrõl. 3És én erõtlenség, félelem és nagy rettegés közt jelentem meg ti köztetek. 4És az én beszédem és az én prédikálásom nem emberi bölcseségnek hitetõ beszédiben állott, hanem léleknek és erõnek megmutatásában: 5Hogy a ti hitetek ne emberek bölcseségén, hanem Istennek erején nyugodjék. 6Bölcseséget pedig a tökéletesek között szólunk; ámde nem e világnak, sem e világ veszendõ fejedelmeinek bölcseségét;

A hitedet mutasd meg, a kivezető utat, olyan erőt, amivel mellé állsz, nem elpusztítására tör. Nem kell az embernek felsőbbrendűnek érezni magát azért, mert hite van. Az öntudatodnak jól eshet, hogy Isten embere vagy, de nem ezért küldött Isten. Egy ember vagy, akinek az a dolga, hogy embertársát úgy szeresse, mint önmagát - ettől függ az egész törvény és a próféták -. Az embereket nem lehet becsapni, megérzik milyen szívből beszélsz velük.

Nem számít, hogy valaki helyesen vagy nyelvtani hibákkal beszél.

Wigglesworth vízvezetékszerelő volt, aki azért tanult meg olvasni, hogy a Bibliát tudja olvasni. Egyszer elvittek hozzá egy professzort. Először teológusok beszéltek, utána jött ő. A professzornak az tetszett, ahogyan Wigglesworth beszélt.

Nem saját magadtól lettél az, aki vagy – kegyelemből kaptál mindent, azért, hogy a többi embert is behozd ide. Ugyanazon a szinten vagy, ahol a másik ember, csak az a különbség, hogy megismerted már Isten kegyelmét, amit nem érdemeltél meg, ő pedig még nem, amit ő sem érdemel meg.

A szeretet törvényéről szól az egész Biblia – erről szól az evangelizálás is. Ha nincs benned szeretet, akármilyen szinten lehetsz kiképezve, nem fogja érdekelni az embereket.

Evangélium lényege: IKor 15:1-4. Eszetekbe juttatom továbbá, atyámfiai, az evangyéliomot, melyet hirdettem néktek, melyet be is vettetek, melyben állotok is, 2A mely által üdvözültök is, ha megtartjátok, a minémû beszéddel hirdettem néktek, hacsak nem hiába lettetek hívõkké. 3Mert azt adtam elõtökbe fõképen, a mit én is úgy vettem, hogy a Krisztus meghalt a mi bûneinkért az írások szerint; 4És hogy eltemettetett; és hogy feltámadott a harmadik napon az írások szerint;

Jó vitákra példák:

Kol 4:3-6. Imádkozván egyszersmind mi érettünk is, hogy az Isten nyissa meg elõttünk az íge ajtaját, hogy szólhassuk a Krisztus titkát, a melyért fogoly is vagyok; 4Hogy nyilvánvalóvá tegyem azt úgy, a mint nékem szólnom kell.

Csak akkor tudod szólni Krisztus titkát, ha Isten kinyitja neked az Ige ajtaját, azaz Szentlélek bemegy a beszédedbe. Ez nem megy automatikusan, imádkozni kell érte, hogy működjön. Pál is kéri a keresztényeket, hogy imádkozzanak érte, hogy amikor kinyitja a száját, jöjjön kijelentés. Ha azt hiszed, hogy tudod mi van egy emberben, akkor óriási tévedésben és kevélységben vagy. Ha azt hiszed, hogy le tudod olvasni az arcáról, hogy miben van, akkor is tévedsz. Sokszor nem ül ki arcára, hogy mi van a szívében – a szívek vizsgálója az Úr!

Soha ne gondold, hogy tudod mi van egy ember szívében. Ami kiül az arcára, azok lelki dolgok. A szellemét egyedül Isten látja. Nem abból kell kiindulni, amit látsz.

Nem a szemeinek látása szerint ítél és nem a füleinek hallása alapján bíráskodik – Jézusról ezt mondja az Ige. Arra figyelt, hogy mit mond neki az Atya arról az emberről. Isten ismeri a szívek mélyét és elmondja, hogy mit kell mondani. Ha figyelsz Szentlélekre, döbbenetes dolgokat tapasztalhatsz. Át kell adni szívedet és szádnak Szentléleknek és hagyni, hogy szóljon általad. Van természetes beszéd is, ami hasznos, de legfontosabb, hogy a kijelentés működjön. Ha működik, akkor sem kell elszállni tőle, mert abban a pillanatban alkalmatlanná válsz a szolgálatra.

5Bölcsen viseljétek magatokat a kívül valók irányában, a jó alkalmatosságot áron is megváltván. 6A ti beszédetek mindenkor kellemetes [legyen,] sóval fûszerezett; hogy tudjátok, hogy mimódon kell néktek kinek-kinek megfelelnetek.

Bölcsen: megfontoltan
Áron is megváltván: akár meghívni valakit, hogy akkor bizonyságot tehess

Kinek-kinek megfelelnetek: amit valakinek már mondtál, nem biztos, hogy jó lesz legközelebb is. Minden ember teljesen egyedi. Minden ember egy világ, az átlagos világi bűnös embernek a legnagyobb tisztelet jár ki. Az, hogy valaki bűnös, nem csökkenti az iránta való tisztelet mértékét. Te is méltó voltál a tiszteletre, annyira, hogy Isten az egyszülött Fiát adta érted, amikor még bűnös voltál.

Isten továbbra is ezzel a szeretettel szereti az emberiséget, az hogy te már nem vagy bűnös, azért jó, mert tudsz feléjük szolgálni. Jézus 99 igazat is otthagy egyetlen elveszettért, hogy meg tudja menteni. Amíg tart a kegyelem ideje, addig szolgáljuk ezt az ügyet és nem az urai vagyunk. Az Úr tudja, hogy mikor kell visszajönnie ítéletre, amíg nem teszi meg, addig a kegyelem szolgái vagyunk.

1Pt 3:15.Az Úr Istent pedig szenteljétek meg a ti szívetekben. Mindig készek [legyetek] megfelelni mindenkinek, a ki számot kér tõletek a bennetek levõ reménységrõl, szelídséggel és félelemmel:

Milyen szellemből és milyen stílusban vitatkozzatok?
Szelídséggel és félelemmel: alázattal. Jobb állapotban vagy, akkor se érezd magad felette állónak magadat. Sokszor ha valaki elkezdi az Urat szolgálni, ez visszaüt az énjére és nem tudja jól szolgálni, főleg, ha valaki sérült, elvetettség van benne…

Pál: törvény alatt lévőknek törvény alatt lévő lettem… mindeneknek minden lettem, hogy minden módon megmentsek némelyeket.

2007.