2019. augusztus 29., csütörtök

Bibliaiskola - A Szent Szellem személye 2.

Mit mond a Biblia a Szent Szellemről?

A Szent Szellem személy és Isten mivoltát gyakran letagadták az egyháztörténelem során. A Szent Szellem személy, de ez nem csak elmélet, hanem így is kell a való életben viszonyulni hozzál.

Személyiségjegyek:
- gondolat
- érzelem
- akarat
- gondolkodási képesség
- kommunikációs képesség

1.Kor 12,11. "De mindezeket egy és ugyanaz a Szellem cselekszi, osztogatván mindenkinek külön, a mint akarja."

A Szent Szellem cselekszik, ahogy akarja.

Róma 8,26-27. "Hasonlatosképen pedig a Szellem is segítségére van a mi erõtelenségünknek. Mert azt, a mit kérnünk kell, a mint kellene, nem tudjuk; de maga a Lélek esedezik mi érettünk kimondhatatlan fohászkodásokkal."

A Szent Szellemnek van gondolata, gondolkodási képessége.

Ef 4,30. "És meg ne szomorítsátok az Istennek ama Szent Szellemét, a ki által megpecsételtettetek a teljes váltságnak napjára."

A Szent Szellemnek vannak érzelmei, meg lehet szomorítani.

I Thes 1,6. "És ti a mi követõinkké lettetek és az Úréi, befogadván az ígét sokféle szorongattatás között, Szent Szellem örömével."

A Szent Szellemnek van öröme.

Apcs 13,2. "Mikor azért azok szolgálának az Úrnak és bõjtölének, monda a Szent Szellem: Válaszszátok el nékem Barnabást és Saulust a munkára, a melyre én õket elhívtam."

Válasszátok el nekem: van személyes identitása.

Apcs 28,25. "Mivel pedig nem egyezének meg egymással, eloszlának, miután Pál ez egy szót mondá: Jól szólott a Szent Szellem Ésaiás próféta által a mi atyáinknak, mondván..."

Ezek bizonyítják azt, hogy a Szent Szellem személy.


A Szent Szellem isteni tulajdonságai:

János 14,26. "Ama vígasztaló pedig, a Szent Szellem, a kit az én nevemben küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, a miket mondottam néktek."

A Szent Szellem azért tud mindenre megtanítani, mert mindent tud. A legkülönlegesebb, speciális isteni tulajdonsága tehát, hogy MINDENTUDÓ. Tehát már ember vagy angyal nem is lehet.

Zsolt 139,7. "Hová menjek a te Szellemed elől és a te orczád elől hova fussak?"

Ez az ige hangsúlyozottan a Szent Szellemről szól, mert Ő mindenütt ott van, és vezetni tud minket. Ez akkor valósul meg, ha a döntéseidben maximálisan hagysz számára beleszólást. Mindent tud, azt is, hogy a tenger túlsó szélén mi van. Konkrét lépéseket kell tenni, és Jézushoz menni, mert ha szomjas vagy, Ő ad neked Szent Szellemet.

A Szent Szellem mindenható.

Luk 1,35-37. "És felelvén az angyal, monda néki: A Szent Szellem száll te reád, és a Magasságosnak ereje árnyékoz meg téged; azért a mi születik is szentnek hivatik, Isten Fiának. És ímé Erzsébet, a te rokonod, õ is fogant fiat az õ vénségében; és ez [már] a hatodik hónapja néki, a kit meddõnek hívtak: Mert az Istennél semmi sem lehetetlen."

Eredetiben a 37 vers Isten Igéjének ellenállhatatlan erejét fejezi ki, a kimondott, megvallott igéjét. Istennél semmi dolog, semmi rhema nem lehetetlen, nem erőtlen, nem képtelen a megvalósulásra. Isten egyetlen rhemája nincs erő nélkül (így van eredetiben). Ez vonatkozik arra, ha Isten mondja ki, de arra is, ha te mondod ki, csak hittel történjen. Azt az erőt, ami ehhez kell, a Szent Szellem hordozza. Isten minden rhemájához tartozik az erő, aki pedig ezt hordozza, az a Szent Szellem.

A Szent Szellem tehát Isten és Személy.


Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine