2019. augusztus 22., csütörtök

Bibliaiskola - A Szent Szellem személye 1.

János 7,37-39. "Az ünnep utolsó nagy napján pedig felálla Jézus és kiálta, mondván: Ha valaki szomjúhozik, jõjjön én hozzám, és igyék. 38 A ki hisz én bennem, a mint az írás mondotta, élõ víznek folyamai ömlenek annak belsejébõl. 39 Ezt pedig mondja vala a Lélekrõl, a melyet veendõk valának az õ benne hívõk: mert még nem vala Szent Lélek; mivelhogy Jézus még nem dicsõítteték meg."

A Szent Szellem pünkösdi eljövetele egy korszakváltást jelent A Szent Szellem eljövetele különleges választóvonal a történelemben.

39. vsz.: “még nem volt Szent Szellem”: A Szent Szellem jelenléte nem volt még közel. A Szent Szellem eljövetele előtt Vele csak kiválasztott személyek tudtak kapcsolatot teremteni. Pl. Mózes nem mondta, hogy aki szomjas, jöjjön hozzá. Aki szomjas volt, az is maradt. Ezt a szomjúságot nem tudták beteljesíteni. Pünkösd után ez teljesen megváltozott. Aki elfogadja a megváltást, elfogadja Jézust, azok kapnak hatalmat, hogy Isten fiaivá váljanak. Akinek ez megadatik, tud ezzel élni (személyiség megváltozása, javakkal való élés, stb.), a legfontosabb, hogy Isten gyermekeként veheted a Szent Szellemet! Kérheted Jézustól, Ő pedig adja a Szent Szellemet.

Van szomjúság az örök életre (János 4.). Az ember szomját a halál befolyása okozza. Nem arra vagyunk teremtve, hogy meghaljunk. Jézus ki tudja cserélni ezt a nyughatatlan, sértett, halálraítélt énemet, és nyugodt, boldog emberré tesz a körülmények ellenére is! Jézus befolyása alatt elmúlik a szomjad.

Emellett azonban még mindig lehet valaki szomjas. Istennel folyamatosan kapcsolatot kell teremteni. Hogyan lehetséges ez itt a Földön? Jézus ezt megoldotta úgy, hogy bemerít a Szent Szellembe.

Lukács 24,49. "És ímé én elküldöm ti reátok az én Atyámnak ígéretét; ti pedig maradjatok Jeruzsálem városában, mígnem felruháztattok mennyei erõvel."

Apcsel 1,8. "Hanem vesztek erõt, minekutána a Szent Lélek eljõ reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végsõ határáig."

A Szent Szellem eljövetelének elsődleges célja, hogy megerősítse azt a részt, ami addig a leggyengébb volt, azaz a szellemet, és győztessé tegye. Azért jött, hogy szellemi emberré tegyen, bekapcsoljon a szellemi világba, a szellemünknek segítsen felnőni a feladatokhoz, a kihívásokhoz. Ne tudja a szellemünket leuralni a lelkünk többé.

Apcsel 2,33. "Annakokáért az Istennek jobbja által felmagasztaltatván, és a megígért Szent Lelket megnyervén az Atyától, kitöltötte ezt, a mit ti most láttok és hallotok."

Jézus pünkösdkor kitöltötte a Szent Szellemet.

- bemerít
- felruház
- kitölt

Ezt teszi a Szent Szellemmel kapcsolatosan a Fiú az életünkben.

Az Atya mindent rábízott a Fiúra a megdicsőülés után. A Fiú azóta irányít, és többek között megkapta a Szent Szellemmel kapcsolatos döntési jogot, hogy kikhez menjen el. Tehát a Fiú döntése miatt azokhoz megy a Szent Szellem, akik kérik, akik szomjasak. Pl. régen az Atya eldöntötte, hogy elküldöm Sámuelhez a Szent Szellemet. A Fiú pedig annak küldi, aki kéri és aki szomjazza.

A Szent Szellem által felruháztatunk erővel, tanúk leszünk Jézus számára. Élő vizek folyamai fognak ömleni a bensőnkből.

Ezékiel 47: ez a fejezet leírja, hogy a jövőben, a később felépítendő jeruzsálemi Templomból 2km hosszan 2m-t mélyülő víz fog kifolyni. A hívő teste a Szent Szellem temploma! A templomból kifolyó víz meggyógyítja a holt tengert, és gyümölcsfák teremnek a partján. Ez a két célja van annak, hogy a Szent Szellem belőled kiömöljön. Ha belőled kifolyik, az a halál felszámolásáért és a gyümölcstermésre való alkalmasságért van.

Ez a Szent Szellem vételének célja.

A Szent Szellemhez tudunk a legközelebb kerülni itt a földön Az Atyával az örökkévalóságban fogunk találkozni, a Fiúval pedig majd a messiási korban. A Szent Szellem ténylegesen bennem lakik, a testem az Ő temploma. Jézus a Mennyben lakozik, de a jelenlétét kiárasztja rám. A Szent Szellem viszont bennem lakozik. Amennyire közel lehet, annyira közel is jön!! A Vele való találkozás óriási, forradalmi változást okoz mindenki életében. Ismerkedni kell a Szent Szellemmel.

Elsősorban ez a Biblián keresztül kell tenni. Nem feltétlenül természetfeletti módon! Isten Igéjén keresztül kell közelíteni hozzá. Ha egy kijelentésnek, bibliai alapja van, annak természetesen át kell adnunk magunkat, de ez igeinek kell, hogy legyen. Minden meglátogatásnak meg kell keresni a bibliai alapját. A Szent Szellem képes arra, hogy adjon kijelentést saját magáról, hiszen egyik ajándéka a szellemek megítélése. Ezt a képességet nem az ember saját szelleme hordozza, hanem a Szent Szellem tudásából tud segítséget, kijelentést kapni. Pál erőteljesen találkozott Jézussal és a Szent Szellem-el, ezzel együtt viszont mindennek alaposan utánajárt. Nem csak annyit mondott, hogy “nem tudom mi történt velem, de nagyon jó volt”, hanem meg is tudta magyarázni, ami történt vele. Megtapasztalásainknak meg kell keresni a bibliai alapját.

Forrás: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine