2019. augusztus 5., hétfő

Németh Sándor - A hazugság legyőzése

„Nem azért írtam néktek, mivel nem ismeritek az igazságot, hanem mivel ismeritek azt, és mivel semmi nincsen az igazságból, a mi hazugság.” (1Ján. 2, 21.)
Az Ige szerint a hazugság atyja maga az ördög. Ma a hazugság szelleme erőteljesen jelen van a világban, ezért Isten népének a hazugság szellemei ellen is fel kell venni a harcot. Mindig az igazsághoz való viszonyod mutatja meg, hogy a hazugság befolyása alatt vagy-e vagy sem. Akik nem tudják hallgatni az Igét, azokban a hazugság szelleme munkálkodik. Ezért a legfontosabb feladatunk őrizni a szívünket, hogy az jó talaj maradjon Isten Igéje számára.

Az Ige beszél a hazugságról, mint:
• láthatatlan személyről
• valótlan állításról
• szellemről
• magatartásról, gondolatról
• rendszerről (a Sátán birodalma a hazugság rendszere)
Például a gyógyulást is könnyebb átvenni, ha a hazugság manifesztációjaként viszonyulunk a betegséghez. Ezt tették a korai pünkösdiek is és tömegek gyógyultak meg.
(2Móz. 22, 2-11.) Isten a tízparancsolatban megtiltotta Izraelnek a vallásos hazugságokat. Önmagában a bibliai idézetek szólása nem jelenti feltétlenül az igazság szólását. Nem használhatjuk az Igét szubjektív érzelmeink, céljaink eszközeként. A Sátán is tudja idézni az Igét, ahogy azt a pusztában Jézus megkísértésekor is tette. A vallásos hazugság még rombolóbb tud lenni, mint egy hétköznapi hazugság, Izrael romlását is a vallási vezetők által rosszul értelmezett igék tetőzték be.
(János 16, 13.) Az ember pszichéje számára lehetetlen Isten igazságának a megismerése, ahhoz a Szentlélek vezetésére van szükség. Tartsd lágyan a szívedet az Úr előtt és őrizd meg a korrekciók elfogadására való képességet. Ha a Biblia olvasásakor kiüresíted a szívedet, nem fogod az indulataidat belemagyarázni az Igébe. Arra is oda kell figyelned, hogy a Bibliát idéző emberek milyen szellemből szólnak hozzád.
(1Kir. 22,19-23.) A hazugság szellemének tipikus megnyilvánulása a hamis jövőkép. Ebben a történetben is a hamis próféták fényes jövőről és győzelemről szóltak a két harcba készülő királynak, de a mennyei realitás egészen másképp festett. Az is előfordulhat, hogy egy közösség számára az Úr nagyszerű jövőt készített, de ez néhány személyre a közösségen belül nem vonatkozik addig, míg személyesen a bűneikből meg nem térnek. Amíg egy keresztény bűnökben, testi módon él, nem vonatkoznak rá Istennek az áldásról szóló ígéretei.
(Róma 8, 1.) Aki test szerint él, meghal. A bűnös, testi keresztényekre nem igaz az, hogy nincsen immár semmi kárhoztatása, csak azokra, akik Krisztus Jézusban vannak. Isten az, Aki a növekedést adja. Ha a keresztény életedben leállt a növekedés, annak mindig oka van. Ezt az okot pedig meg kell találni és korrigálni kell, hogy lehessen folytatni az Úrban való futást.
János apostolnál arról olvashatunk, hogy a szellemünk nagyobb a szívünknél és mindent tud. A Szentlélek nem azért jött, hogy esztétikai élményekben részesítsen minket, hanem harcba is akar vezetni a sötétség erőivel szemben, ezért Ő ellentétben áll a hazugság szellemével is.
(1János 2, 19-22. és 27.) A szívünkben lakik az Igazság Szelleme, ezért ha a kenetet erősíted a belsődben, ezzel erősíted magadat a hazugságok ellen. Ha a szellemed belső bizonyságára figyelsz, nem tudnak becsapni, még ha tízezer Igét mondanak sem. A szellemed ugyanis jelez a Szentlélekkel együtt, ha hazugságot hallasz. Mivel egy szellemmel itattattunk meg, a szellemed pozitívan jelez, ha egy másik keresztény a Szentlélek által szól. Az Ige mindig a bensődhöz szól, ezért ne a fejeddel hallgasd a prédikációt. Azért fontos szoros kapcsolatban lenni az Igével, hogy érzékeny legyél az Igazságra és felismerjed a hazugság szellemét.
(1Tim. 4, 1.) A hazugságra ugyanazt a szót használja a görög, mint a csalásra, hitetésre. Az utolsó időkben a hazugság szelleme egyre erősebb lesz, ezért légy óvatos az információkkal! Az elszakadást először az ismeret hozza létre, majd ezután jön a szellem is.
(2Thess. 2, 9-12.) Először Isten lehetőséget biztosít minden embernek, hogy hallja az igazságot és azt befogadja az üdvösségére (10. v.). A helyes úton való járáshoz az igazság szeretetének a megtartása a garancia. Minél több Ige van a szívedben, annál nagyobb munkát tud elvégezni a Szentlélek az életedben, annál több áldás jön rád. Akik viszont nem fogadják be és nem tartják meg az igazságot, azokra a tévelygés erejét bocsátja Isten és ez a hívőkre ugyanúgy vonatkozik.
A hazugság is hitet hoz létre, csak más a természete. A hazug hitet nem lehet megingatni pusztán tényekkel, mert az is a nem látott dolgokba vetett hit. Amikor kimondja valaki a hazugságot, megerősödik a hite abban és egyre inkább valósággá válik a számára. Ha Istenről, Jézus Krisztusról és a Szent Szellemről milliók sok esetben keresztények hazudnak, sokszor még a létüket is letagadva, akkor kik vagyunk mi, hogy ne állítsanak hazugságokat rólunk? Ezért ne rendülj meg akkor, ha hazugságokat hallasz magadról emberektől.
(2Kor. 11,1-4; 12-16. és 19-20.) A hazugság eltávolítja a keresztényeket a Krisztus iránt való engedelmességtől. Éva megkísértése egy ősminta arra, ahogyan az ördög megpróbál hazugságokat becsempészni a szívbe. Erre hazug gondolatok és érzések jöttek létre Évában, eltávolodott Isten beszédétől és kívánatos lett előtte az, amiről Isten azt mondta, hogy ne kívánd.
Ha próbákba és kísértésekbe jutsz, emlékezz meg róla, hogyan vetted az evangéliumot, Krisztus Jézust az Urat, mert azon a módon kell járnod tovább is Vele. Annál az evangéliumnál kell megmaradnod, amit először hirdettek a számodra, mert a másság elidegenedést hoz. Ha nem eredetit kaptál volna, akkor ma is a világban lennél még!
(2Kor. 10, 4-6.) Pál itt a hazugság elmebeli erősségeit sorolja fel. Először ápolnod kell az elmédet, le kell rontanod a magaslatokat és csak utána fogsz tudni engedelmeskedni Krisztusnak. Az igazság és a hazugság között egyre élesebb konfliktus fog kibontakozni és ebben csak egészséges lélekkel tudsz megállni.
(Jel. 22, 14-15.) Kívül maradnak Isten városából mindazok, akik szeretik és szólják a hazugságot, a kapu csak igazságszerető embereknek nyílik meg.
Ragaszkodj Isten Igéjéhez, amely megtart és megerősít. Az Igét hirdesd másoknak is és ne pletykákat és akkor az Ige legyőzi a hazugságokat!

Istentiszteleten elhangzott prédikáció jegyzete, valamikor régebben...