2019. augusztus 7., szerda

Bibliaiskola - Jézus Krisztus emberi természete 2.

2. A megtestesülés célja

Előzmény: a bűnbeesés. Az ember átjátszotta a sátánnak a föld fölötti hatalmat. Az emberi faj képviselőjének kellett váltságot szolgáltatnia: vérrokon. Erre egy ember sem volt alkalmas, ezért szükség volt a Messiásra, hogy visszavásárolja a földet és a világmindenséget az Isten és az ember közös használatára.

Ezt a feladatot Isten Fia isteni mivoltában nem végezhette el, mert nem tudott képviselni bennünket, nem volt nyilvánvaló a rokonsága velünk. Vér kellett neki, hogy vérrokonként meg tudjon halni és váltságot szerezni.

Azonosulás, képviseletében felszólalt értünk a sátán ellen.

3 Mózes 25,25; 47-49. "Ha elszegényedik a te atyádfia, és elad valamit az õ birtokából, akkor álljon elõ az õ rokona, a ki közel van õ hozzá, és váltsa ki, a mit eladott az õ atyjafia.
És ha a jövevény vagy zsellér vagyonra tesz szert melletted, a te atyádfia pedig elszegényedik mellette, és eladja magát a melletted lévõ jövevénynek, zsellérnek, vagy jövevény nemzetségébõl való sarjadéknak: Mindamellett is, hogy eladta magát, megváltható legyen; akárki megválthassa azt az õ atyjafiai közül. Vagy nagybátyja, vagy nagybátyjának fia váltsa meg azt, vagy az õ nemzetségébõl való vérrokona váltsa meg azt, vagy, ha módja van hozzá, maga váltsa meg õmagát."

Vérrokonról szóló tanítás. Ez az előkép. Ez Jézus Krisztus megtestesülésének előképe.

Jézus Krisztus megtestesülésének célja az emberek kiváltása a sátán hatalma alól:
- föld
- emberek élete.

Ehhez a kiváltáshoz igazolnia kellett a rokonságot. Ezt pedig csak testtel és vérrel tudja bebizonyítani.

A vérrokonnak négy fő követelménye volt:

Zsidó 2,5-16. "Mert nem angyaloknak vetette alá a jövendõ világot, a melyrõl szólunk. Sõt bizonyságot tett valahol valaki, mondván: Micsoda az ember, hogy megemlékezel õ róla, avagy az embernek fia, hogy gondod van reá? Kisebbé tetted õt rövid idõre az angyaloknál, dicsõséggel és tisztességgel megkoronáztad õt és úrrá tetted kezeid munkáin, Mindent lábai alá vetettél. Mert azzal, hogy néki mindent alávetett, semmit sem hagyott alávetetlenül: de most még nem látjuk, hogy néki minden alávettetett. Azt azonban látjuk, hogy Jézus, a ki egy kevés idõre kisebbé tétetett az angyaloknál, a halál elszenvedéséért dicsõséggel és tisztességgel koronáztatott meg, hogy az Isten kegyelmébõl mindenkiért megízlelje a halált. Mert illendõ vala, hogy a kiért minden és a ki által minden, sok fiakat vezérelvén dicsõségre, az õ idvességök fejedelmét szenvedések által tegye tökéletessé. Mert a megszentelõ és a megszenteltek egytõl valók mindnyájan, a mely oknál fogva nem szégyenli õket atyjafiainak hívni, Mondván: Hirdetem a te nevedet az én atyámfiainak, az anyaszentegyháznak közepette dícséretet mondok néked. És ismét: Én õ benne bízom; és ismét: Ímhol vagyok én és a gyermekek, a kiket az Isten nékem adott. Mivel tehát a gyermekek testbõl és vérbõl valók, õ is hasonlatosképen részese lett azoknak, hogy a halál által megsemmisítse azt, a kinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt, És megszabadítsa azokat, a kik a haláltól való félelem miatt teljes életökben rabok valának. Mert nyilván nem angyalokat karolt fel, hanem az Ábrahám magvát karolta fel."

Az ördög hatalma leginkább a halálon keresztül valósul meg, ez a legnagyobb mutatója egy ember életében. Jézus Krisztusnak ezért kellett megtestesülnie, hogy meg tudjon halni, majd ki tudjon jönni, hogy megmutassa, nincs fölötte hatalma az ördögnek és a halálnak. Ezzel csapást mért rájuk és kiszabadította az embereket a halál uralma alól.

A megtestesülés célja a vér és a test, hogy Jézus Krisztus meg tudjon halni, és hogy megmutassa, nincs felette hatalma a halálnak és a sátánnak, és felszabadítsa az embereket ez alól.

A megtestesülés célja MEGVÁLTÁS.

Zsidó 9,11-15; 22. "Krisztus pedig megjelenvén, mint a jövendõ javaknak fõpapja, a nagyobb és tökéletesebb, nem kézzel csinált, azaz nem e világból való sátoron keresztül, És nem bakok és tulkok vére által, hanem az õ tulajdon vére által ment be egyszer s mindenkorra a szentélybe, örök váltságot szerezve. Mert ha a bakoknak és bikáknak a vére, meg a tehén hamva, a tisztátalanokra hintetvén, megszentel a testnek tisztaságára: Mennyivel inkább Krisztusnak a vére, a ki örökké való Lélek által önmagát áldozta fel ártatlanul Istennek: megtisztítja a ti lelkiismereteteket a holt cselekedetektõl, hogy szolgáljatok az élõ Istennek. És ezért új szövetségnek a közbenjárója õ, hogy meghalván az elsõ szövetségbeli bûnök váltságáért, a hivatottak elnyerjék az örökkévaló örökségnek ígéretét.
És csaknem minden vérrel tisztíttatik meg a törvény szerint, és vérontás nélkül nincsen bûnbocsánat."

Az Ószövetségi rendtartás szellemi igazságokat tartalmaz. Vérontás nélkül nincs bűnbocsánat. Azért kellett vér Krisztusnak, hogy a bűntől is meg tudjon bennünket szabadítani. A Mennyből nem tudott volna távszabadítással megszabadítani, mivel nem volt vér, nem volt jogszerű.

Zsidó 8,3. "Mert minden fõpap ajándékok meg áldozatok vitelére rendeltetik, a miért szükséges, hogy legyen valamije ennek is, a mit áldozatul vigyen."

Jézus, mint Főpap. Itt már nem a megváltás, hanem az engesztelés a cél.
Megváltás: sátán uralma alól ment ki.
Engesztelés: Isten haragját fordítja el. A vér egyfelől a sátántól megvált, megszabadít, másfelől Isten irányában engesztelést végez.

Zsidó 10,5-7. "Azért a világba bejövetelekor így szól: Áldozatot és ajándékot nem akartál, de testet alkottál nékem, Égõ és bûnért való áldozatokat nem kedveltél. Akkor mondám: Ímé itt vagyok, (a könyv fejezetében írva vagyon rólam), hogy cselekedjem óh Isten a te akaratodat."

Áldozat bemutatása: Isten kiengesztelése.

A megtestesülés négy fő célja: (Vérrokon négy kötelezettsége)
1. Megváltás, kiváltás 
    - sátán uralma alól
    - bűn
    - halál
2.Engesztelés.
    - Isten haragja felé
Róma 1,18. "Mert nyilván van az Istennek haragja mennybõl, az embereknek minden hitetlensége és hamissága ellen, kik az igazságot hamissággal feltartóztatják."
János 3,36. "A ki hisz a Fiúban, örök élete van; a ki pedig nem enged a Fiúnak, nem lát életet, hanem az Isten haragja marad rajta."
3.Magot támasszon. 
Ruth 3,9-12; 4,1; 4-6; 14. "És monda: Kicsoda vagy te? És az monda: Én Ruth vagyok, a te szolgálód; terjeszszed ki hát takaródat a te szolgálódra, mert te vagy a legközelebbi rokon. És õ monda: Az Úrnak áldotta vagy te, édes leányom! Utóbbi szereteteddel jobbat cselekedtél, mint az elsõvel: hogy nem jártál az ifjak után, sem szegény, sem gazdag után. Most hát, édes leányom, ne félj! Mindent, a mit mondasz, megteszek néked; mert tudja az én népemnek egész kapuja, hogy derék asszony vagy. És most: bizony igaz, hogy közel rokon vagyok: de van nálamnál még közelebbi rokon is.
Boáz pedig felment a kapuba, és ott leült. És ímé arra ment az a legközelebbi rokon, a kirõl Boáz beszélt vala, és monda néki: Jer csak, ülj ide atyafi. És az oda ment és leüle.
Én pedig gondoltam, hogy füledbe juttatom, mondván: Vedd meg az itt ülõk elõtt és az én népemnek vénei elõtt. Ha megváltod: váltsd meg; és ha nem váltod meg: jelentsd ki elõttem, hogy tudjam; mert rajtad kívül nincs, a ki megváltaná, és én vagyok utánad. És az monda: Én megváltom. És monda Boáz: A mely napon megveszed a szántóföldet Naómi kezébõl, akkor a Moábita Ruthtól, a megholtnak feleségétõl veszed meg, hogy nevet támaszsz a megholtnak, az õ örökségében. A legközelebbi rokon pedig monda: Nem válthatom meg magamnak, hogy el ne veszessem a magam örökségét; váltsd meg te magadnak az én rokoni részemet, mert én nem válthatom meg.
És mondák az asszonyok Naóminak: Áldott az Úr, a ki ma nem engedte meg, hogy rokon nélkül maradj; emlegessék az õ nevét Izráelben!" 

A mag támasztása az újjászületés előképe. Emlegetni kell imában az Úr Jézus nevét hálával (Ruth 4,14).
4.Vérbosszú
Nem szándékos gyilkosság esetén a vétlen gyilkost joga volt megölni, kivéve, ha az menedékvárosba menekült.
4 Mózes 35.

Jelenések könyve elején a pecsétek elrejtett szerződések. Ezek a föld visszavásárlásával kapcsolatosak. A tekercs a föld birtoklevele. A Messiás vérbosszuló rokonként visszaveszi a földet és bosszút áll a sátánon. Itt tehát a föld és a világmindenség visszavásárlása történik.

Jelenések 11,15-18. "A hetedik angyal is trombitála, és nagy szózatok lõnek a mennyben, a melyek ezt mondják vala: E világnak országai a mi Urunkéi és az õ Krisztusáéi lettek, a ki örökkön örökké uralkodik. És a huszonnégy Vén, a ki az Isten elõtt ül az õ királyiszékeiben, esék az õ orczájára és imádá az Istent, Ezt mondván: Hálát adunk néked Uram, mindenható Isten, a ki vagy és a ki valál és a ki eljövendõ vagy; mert a te nagy hatalmadat kezedhez vetted, és a te országlásodat elkezdetted. És megharagudtak a pogányok, és eljött a te haragod, és a halottak ideje, hogy megítéltessenek, és jutalmat adj a te szolgáidnak, a prófétáknak és a szenteknek, és a kik a te nevedet félik, kicsinyeknek és nagyoknak; és elpusztítsd azokat, a kik a földet pusztítják."

Jézus Krisztus megváltásának munkája:
- bűn
- halál
- óember
- betegség
- átok
- szegénység

Forrás: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine