2019. június 11., kedd

Bibliaiskola - Isten személye 4.

4. Isten az örökkévaló, az örök Vagyok.

2 Mózes 3,14-15. "És monda Isten Mózesnek: VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok. És ismét monda Isten Mózesnek: Így szólj az Izráel fiaihoz: Az Úr, a ti atyáitoknak Istene, Ábrahámnak Istene, Izsáknak Istene és Jákóbnak Istene küldött engem ti hozzátok. Ez az én nevem mind örökké és ez az én emlékezetem nemzetségrõl nemzetségre."

Jellegében más, mint a többi létező létezése. Ez a létezés minden más létezés forrása. Az Ő létezésének nincs forrása, páratlan, egyedi lény. Isten nem időben létezik, hanem örökkévalóságban. Nincs kezdete és vége (Atya). Az idő egy vargabetű az örökkévalóságban. Az idő múlásával a lehetőségeink fogynak. Az idő nem Isten keze munkája. Az idő múlása azt jelzi, hogy Isten mikor zárja le azt a rést, ami keletkezett a tökéletességen. A tökéletességért a Sátán felelt. Az Ezeréves Királyság után az emberiség a föld, a világ visszakerül az örökkévalóságba.

Az örökkévalóságban a jónak sosem lesz vége! Az elmúlás árnyéka semmire sem vetül rá. Az Atyának nincs kezdete. A Fiúnak van, de nem az időben. Ahogy elváltozunk Isten képmására, haladunk az örökkévalóság felé.

5. Egy Isten. 

5 Mózes 6,4-5. "Halld Izráel: az Úr, a mi Istenünk, egy Úr! Szeressed azért az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes erődből."

Isten egy Úr. Három személyben jelenik meg. A Fiú az Atyától jött ki, tehát előtte is létezett az Atyában. A Szellem Tőle jött ki.

Egyedül Isten a Teremtő. 1 Mózes 1,26. "És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra; és uralkodjék a tenger halain, az ég madarain, a barmokon, mind az egész földön, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon."

1 Mózes 3,22. "És monda az Úr Isten: Ímé az ember olyanná lett, mint mi közülünk egy, jót és gonoszt tudván. Most tehát, hogy ki ne nyújtsa kezét, hogy szakasszon az élet fájáról is, hogy egyék, s örökké éljen."

Itt a Messiás beszél az Atyáról és a Szellemről: Ézsaiás 61,1. "Az Úr Isten Szelleme van én rajtam azért, mert fölkent engem az Úr, hogy a szegényeknek örömöt mondjak; elküldött, hogy bekössem a megtört szívűeket, hogy hirdessek a foglyoknak szabadulást, és a megkötözötteknek megoldást."

Az imának van iránya. Az Atyához kell imádkozni a Jézus nevében. Jézusra kell hivatkoznom. Jézussal állok a legszemélyesebb kapcsolatban, mert Ő lett emberré. A Szent Szellemtől azt kell kérni, ami miatt eljött:

- erőt ad
- ajándékot ad (karizma)
- világosságot ad
- Jézusról tanít
- Igét kijelentésben megeleveníti. 

Ezeket a Szent Szellemtől kell kérni. Nulla hibalehetőség a nyelveken szólásban van.

Forrás: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine