2019. június 13., csütörtök

Bibliaiskola - Az Atya 1.

Zsidó 1,3. "A ki az õ dicsõségének visszatükröződése, és az õ valóságának képmása, a ki hatalma szavával fenntartja a mindenséget, a ki minket bûneinktõl megtisztítván, üle a Felségnek jobbjára a magasságban."

Az Atya a Fiún keresztül szólította meg a teremtett világot. A Fiút tette örökösévé, általa teremtette a világot. A Fiú dicsősége eredetileg az Atyáé. A Fiú az Atya valóságának a képmása.

Valóság = valaminek a lényegét képezi. Szubsztancia, esszencia. Valami, ami olyanná teszi, amilyen. Azzá teszi, ami.

A közös szubsztancia a Szentáromságban, hogy Isteni személyek. A különbség, hogy az Atya a legmagasabb rangú. A Fiú az Atya lenyomata, képe. Az Atya természetét a Szent Szellem is birtokolja. Bélyegző = karakter, jellem = lenyomat.

Szentháromság = egy szubsztancia, három karakter.

János 5,26. "Mert a miként az Atyának élete van önmagában, akként adta a Fiúnak is, hogy élete legyen önmagában."

Az Atya a legeredetibb karakter. Az életének nem külső forrása van. A Fiú és a Szent Szellem életének forrása az Atyában van. A Fiú önmagában való életet kapott, ugyanolyan, mint az Atyáé. A Szent Szellem szintén.

Aki nem kapcsolódik az Atyához, illetve Istenhez, az nem él, hanem csak létezik. Isten élete enyészhetetlen élet. Mivel az élet legeredetibb forrása Ő, nevezzük Atyának. Az Atya az egész világmindenség szempontjából Atya. Minden tőle származik, és Ő a végcélja mindennek.

1 Kor 8,6. "Mindazáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, a kitõl [van] a mindenség, mi is õ benne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, a ki által [van] a mindenség, mi is õ általa."

Atya: kezdeményező
Fiú: kivitelező
Szent Szellem: megvalósító.

Mindez az Atya, a tervező dicsőségét hirdeti. A tervező egyúttal tulajdonos is.

Ef 3,14-15. "Ezokáért meghajtom térdeimet a mi Urunk Jézus Krisztusnak Atyja előtt, Akiről neveztetik minden nemzetség, mennyen és földön."

Nemzetség = Atyaság.

Minden atyaság Tőle származik. Minden jó folyamatbank, kezdeményezésnek Atyja, kezdeményezője, tulajdonosa. Minden atyaság = biológiai vagy szellemi (pl. mozgalom) az Atyától származik. Tőle kell megtanulni céget vezetni, gyermeket nevelni.

Forrás: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine