2019. június 17., hétfő

Bibliaiskola - Az Atya 2.

Miért nevezzük Atyának?


Teremtés,

5 Mózes 32,6. "Így fizettek-é az Úrnak: balga és értelmetlen nép?! Nem atyád-é õ, a ki teremtett? Õ alkotott és erõsített meg."

Ézsaiás 64,7. "Most pedig, Uram, Atyánk vagy Te, mi sár vagyunk és Te a mi alkotónk, és kezed munkája vagyunk mi mindnyájan."

ApCsel 17,26. "És az egész emberi nemzetséget egy vérből teremtette, hogy lakozzanak a földnek egész színén, meghatározván eleve rendelt idejüket és lakásuknak határait."

1 Péter 1,17. "És ha Atyának hívjátok őt, a ki személyválogatás nélkül ítél, kinek- kinek cselekedete szerint, félelemmel töltsétek a ti jövevénységetek idejét."

Ha Atyának szólítjuk, az nem csak jogokkal hanem kötelezettségekkel is jár. Az Atya magához fogad személyeket, embercsoportokat.

- Izrael:
Hóseás 11,1. "Mikor még gyermek volt Izráel, megszerettem õt, és Égyiptomból hívtam ki az én fiamat."

2 Móz 4,22-23. "Ezt mondd azért a Faraónak: Így szólt az Úr: Elsõszülött fiam az Izráel. Ha azt mondom néked: Bocsásd el az én fiamat, hogy szolgáljon nékem és te vonakodol elbocsátani: ímé én megölöm a te elsõszülött fiadat."

- Egyház: 
Efézus 2,12-14. "Hogy ti, [mondom], abban az idõben Krisztus nélkül valók voltatok, Izráel társaságától idegenek, és az ígéret szövetségeitõl távolvalók, reménységetek nem vala, és Isten nélkül valók voltatok e világon; Most pedig a Krisztus Jézusban ti, kik egykor távol valátok, közelvalókká lettetek a Krisztus vére által. Mert Õ a mi békességünk, ki egygyé tette mind a két [nemzetséget,] és lerontotta a közbevetett választófalat."

Róma 9,4. "A kik izráeliták, a kiké a fiúság és a dicsõség és a szövetségek, meg a törvényadás és az isteni tisztelet és az ígéretek."

Az elsőszülött Izrael, majd az Egyháza is csatlakozott a fiúságban.

Galata 3,26; 4,5-7. "Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által.
Hogy a törvény alatt levõket megváltsa, hogy elnyerjük a fiúságot. Minthogy pedig fiak vagytok, kibocsátotta az Isten az õ Fiának Lelkét a ti szíveitekbe, ki ezt kiáltja: Abba, Atya! Azért nem vagy többé szolga, hanem fiú; ha pedig fiú, Istennek örököse is Krisztus által."

Izrael először nem nagykorúan került a fiúságba, hanem háziszolgának megfelelő jogokkal. Az Egyház egyből a nagykorú fiúságba került.

Mindannyian elsőszülöttek vagyunk. Izrael is és az Egyház is.  Zsidó 12,23. "Az elsõszülöttek seregéhez és egyházához, a kik be vannak írva a mennyekben, és mindenek bírájához Istenhez, és a tökéletes igazak lelkeihez."

Jézus minket testvéreinek nevez. Zsidó 2,10-15. "Mert illendõ vala, hogy a kiért minden és a ki által minden, sok fiakat vezérelvén dicsõségre, az õ idvességök fejedelmét szenvedések által tegye tökéletessé. Mert a megszentelõ és a megszenteltek egytõl valók mindnyájan, a mely oknál fogva nem szégyenli õket atyjafiainak hívni, Mondván: Hirdetem a te nevedet az én atyámfiainak, az anyaszentegyháznak közepette dícséretet mondok néked. És ismét: Én õ benne bízom; és ismét: Ímhol vagyok én és a gyermekek, a kiket az Isten nékem adott. Mivel tehát a gyermekek testbõl és vérbõl valók, õ is hasonlatosképen részese lett azoknak, hogy a halál által megsemmisítse azt, a kinek hatalma van a halálon, tudniillik az ördögöt, És megszabadítsa azokat, a kik a haláltól való félelem miatt teljes életökben rabok valának."

János 1,14;18. " És az Íge testté lett és lakozék mi közöttünk (és láttuk az õ dicsõségét, mint az Atya egyszülöttjének dicsõségét), a ki teljes vala kegyelemmel és igazsággal.
Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki [õt.]"

A Fiú az Atyát akarja bemutatni nekünk. Az Atyát ember még biztosan nem látta. A Fiú azért jött el, hogy az Atyát bemutassa nekünk.

Az előmozdítja Jézus dicsőségét, Jézus pedig az Atya dicsőségéért munkálkodik.

János 5,19-23. "Felele azért Jézus, és monda nékik: Bizony, bizony mondom néktek: a Fiú semmit sem tehet önmagától, hanem ha látja cselekedni az Atyát, mert a miket az cselekszik, ugyanazokat hasonlatosképen a Fiú is cselekszi. Mert az Atya szereti a Fiút, és mindent megmutat néki, a miket õ maga cselekszik; és ezeknél nagyobb dolgokat is mutat majd néki, hogy ti csudálkozzatok. Mert a mint az Atya feltámasztja a halottakat és megeleveníti, úgy a Fiú is a kiket akar, megelevenít. Mert az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta; Hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, miként tisztelik az Atyát. A ki nem tiszteli a Fiút, nem tiszteli az Atyát, a ki elküldte õt."

Az Atya mindenre megtanítja a Fiút, pl. halottakat feltámasztani. A halottakat a Fiú fogja feltámasztani. Az Atya a világmindenség bírája, de a bírói pozíciót, az ítéletet a Fiúnak adja, hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, mint az Atyát.

Forrás: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine