2019. július 29., hétfő

Ruff Tibor - Késvén pedig a vőlegény...

Máté 25:5 Késvén pedig a vőlegény, mindannyian elszunnyadának és aluvának.

Nagy felelősség van a bibliafordítókon, amikor ezt a versszakot fordítják, mert kétféleképpen is lehet fordítani:

1. mind a 10 szűz először elszunnyadt, és azután elaludt.
2. némelyik elszunnyadt, némelyik pedig elaludt. Az álmossággal mindegyiknek problémája volt, de nem mind aludt el.

Miért használ Jézus 2 kifejezést, hogy elbóbiskoltak ill. elaludtak? A fordítások közül inkább a 2. verzió az, ami jó, hiszen voltak olyan szüzek, akik elbóbiskoltak, de nem aludtak el.

A zsidóknál van egy olyan szokás az ünnepi vacsorákon, hogy ha valaki elaludt, akkor az nem folytathatta a vacsorázást, hanem hazaküldték. Aki csak elbóbiskolt, az maradhatott. Jézus erre utal itt. Hogyan lehetett ellenőrizni, hogy ki az, aki elaludt és ki az, aki csak elbóbiskolt? Megkérdezték tőle, hogy miről beszéltek a körülötte lévő emberek. Ha meg tudta mondani, hogy miről, akkor nyilván csak elbóbiskolt, de nem aludt el, ezért ott maradhatott.

Elbóbiskol = nagyon erősen rátör az álmosság, de küzd ellene. Leesik a feje, de küzd. Mint néhányan itt az alkalmon is. :-) Az őrségben is hajnal felé a legnehezebb. 4 x 3 órás váltások vannak, amiben a legnehezebb időszak a hajnali 3-6 óra közti. Ilyenkor még alva, beszéd közben is elalszik az ember.

Az egyházat a szellemi álmosság támadja rendkívül erősen. Az okos szüzeket is megtámadta az álmosság. Nem volt olyan a szüzek között, akit ne támadt volna meg. Még a legjobban odafigyelőknek is meg kell küzdenie ezzel. A szellemi álmosság azt jelenti, hogy az Ige olvasását, az imádkozást, a bizonyságtevést elhagyod.

Amikor csak bóbiskolsz, akkor elhagyod ezeket, de ráébredsz, hogy ez nem jó, és összeszeded magad. Szól hozzád az Ige, hogy ez nem jó így, és változtatnod kell. Amikor bóbiskolsz, akkor úgy érzed, hogy ez jól van így. Egész nap úgy elvagy, hogy nem is teszel szellemi tevékenységet.

Minden szűznek van ezzel problémája. Ettől még nem vagy rossz keresztény. Ez megjelenik az egyházban. Az a nagy baj, ha nem küzdesz ez ellen, nem kapod fel a fejed, nem iszol egy szellemi kávét, hogy újra ébren legyél! Az sem baj, ha megint megtámad ez, de az baj, ha nem szólal meg a jelződ! A kereszténységre nem vonatkozik az a felirat, ami az autópályán van: „Ha fáradt, álljon meg!”

Isten azt kérdezi, hogy azért hallod, hogy miről volt szó? Tapasztalatom, hogy amikor nem tudok jönni összejövetelre, felhívok 2-3 embert, hogy miről volt tanítás, akkor csak ez a válasz: Jó volt. Erre én: De miről volt szó? Válasz: "Ö..ö..ö..ö. Megnézem a jegyzetemet, és visszahívlak." Ez nem jó! Téged is haza fognak küldeni a vacsoráról, ha ilyen vagy!

Lukács 22:39 És kimenvén, méne az ő szokása szerint az Olajfák hegyére; követék pedig őt az ő tanítványai is.
Luk 22:40 És mikor ott a helyen vala, monda nékik: Imádkozzatok, hogy kísértetbe ne essetek.
Luk 22:41 És ő eltávozék tőlök mintegy kőhajításnyira; és térdre esvén, imádkozék,
Luk 22:42 Mondván: Atyám, ha akarod, távoztasd el tőlem e pohárt; mindazáltal ne az én akaratom, hanem a tiéd legyen!
Luk 22:43 És angyal jelenék meg néki mennyből, erősítvén őt.
Luk 22:44 És haláltusában lévén, buzgóságosabban imádkozék; és az ő verítéke olyan vala, mint a nagy vércseppek, melyek a földre hullanak.
Luk 22:45 És minekutána fölkelt az imádkozástól, az ő tanítványaihoz menvén, aludva találá őket a szomorúság miatt,
Luk 22:46 És monda nékik: Mit alusztok? Keljetek fel és imádkozzatok, hogy kísértetbe ne essetek.

Jézusnak rendkívül nehéz volt imádkoznia ezen az éjszakán. Vért izzadt a küszködéstől, hogy át tudja törni a sötétség erőit, falait. Mi ilyen nehézségbe soha nem fogunk kerülni, mert Őt minden rossz, gonosz, sátáni erő körülvette. Hiszen minden ember minden bűnének minden következményét magára vette. A mi küzdelmeink picik, töredékesek ezekhez képest. Amikor küzdesz az imádkozásban, akkor emlékezz meg erről!

Az orvostudomány ismeri ezt a vérizzadást. Ez nem csoda volt, ami ott történt. Rendkívül nagy szorongáskor lép fel ilyen. A tanítványok nem bírták ezt, és elaludtak. A szomorúság miatt. Nem tudtak szembe nézni az előttük lévő terhekkel. Az alvásba menekül ilyenkor az ember.

Azok a dolgok, amiket az ember az ima, az igehirdetés helyett tesz, azok menekülések. A nyárnak van ilyen veszélye. Szabadság, meleg, napsugár, öltözködés. Ezek a szélsőséges megnyilvánulásai az időjárásnak sem normálisak. A 4 angyalnak az ég 4 táján, akik vissza vannak tartva, nehéz az, hogy ne pusztítsanak az emberek bűnei miatt.

 Rendkívül erősen mennek a dolgok rossz irányba. Ne csapjon be, hogy te a kis magánszférádban elvagy! Ez hamis biztonság! Ösztönözd magad, hogy ne menekülj el a szellemi élet elől, az igeolvasás elől! Nyáron gyűjt az eszes fiú!