2019. július 2., kedd

Joyce Meyer - Őszintén a depresszióról 15.

A depresszió depressziót szül

Nagyon fontos, kikkel vesszük körül magunkat, mert mi magunk is hozzájuk fogunk hasonlítani. Dániel kiváló ember volt, csakúgy, mint a barátai. Dániel nem volt hajlandó kompromisszumot kötni, ahogyan Sidrák, Misák és Abednego sem.

Egy depressziós, komor, negatív ember nem túl kellemes társaság. Ha a környezetében levők nem vigyáznak, könnyen ugyanolyanokká válnak.

Ha a környezetedben van valaki, aki állandóan depressziós, borítsd be magadat azzal a hittel, hogy Jézus vére védelmet jelent a depresszió szelleme ellen. Tudd, hogy te sokkal agresszívabb vagy a depresszióval szemben, mint az veled.

A Zsoltárok 1:1 arra figyelmeztet, hogy ne járjunk a bűnösök útján. Hiszek abban, hogy segítenünk kell az embereknek, beleértve a depressziós embereket is, bár ők néha nem kérnek ebből, jól érzik magukat a depressziójukban.

Találkoztam nagyon negatív emberekkel, akiknek bármilyen jó dolgot mutattam is, mindig valami rossz és negatív dologgal válaszoltak. Én magam is ilyen voltam éveken át, és őrületbe kergetett az, ha valaki megpróbált felvidítani.

Jól emlékszem, Dave milyen kitartóan próbált felvidítani, bármilyen borús hangulatban voltam is. Az öröme azonban iszonyúan dühített!

A depressziósok azt szeretnék, ha mások is depressziósok lennének. Idegesítik őket a boldog emberek. Igazából azt a gonosz szellemet irritálja, aki lenyomja őket. Persze most nem azt akarom mondani, hogy aki depressziós, azt az ördög szállta meg. Csupán azt akarom kihangsúlyozni, hogy a depresszió gonosz szellem nyomorgatásának köszönhető.

Tudjuk, hogy minden gonosz dolog a sátántól és a démonaitól jön, tehát nézzünk szembe vele, ne féljünk.

Ha téged is depressziós rohamok gyötörnek, és őszintén szeretnél megszabadulni tőlük, a legfontosabb tennivalód az, hogy jókedvű emberekkel vedd magadat körül. Dave öröme nagyon irritáló volt számomra a depressziós napjaimban, de a stabilitása és öröme felkeltette bennem a vágyat arra, hogy én is ilyen legyek.

Mellette megtanultam, hogyan kell bizonyos helyzeteket kezelni. Azt láttam, hogy ő teljesen másként oldja meg a problémákat, mint én, és arra is rájöttem, hogy az öröme nem abból fakad, hogy az életében semmiféle nehézséggel sem kell szembenéznie – attól volt ilyen, ahogyan a problémákat kezelte, amilyen a hozzáállása volt.

A szellem és a kenet átruházható. Ezért tesszük a kezünket az emberekre, ez egy bibliai alapelv. Hetven embert választottak ki, hogy segítsék Mózest a szolgálatban, amelyre Isten elhívta. Isten először a találkozás sátorába hívta őket, Mózes mellé, majd jött, és a Szellemet Mózesre helyezte, majd rájuk.

Először Mózes mellett kellett lenniük – csak mellette kellett állniuk – és Isten gondoskodott arról, hogy a Szellem rájuk is kerüljön. Ez egy erőteljes alapelv.

Nagyon sokat változott a személyiségem. Az első dolog, amire szükségem volt, hogy stabilizáljam az érzelmeimet. Isten tudta, miért voltam olyan, amilyen voltam. Annyi minden történt velem az évek alatt, ami előidézte bennem az érzelmek állandó hullámzását. De aztán Ő gondoskodott a gyógyulásomról. A magánéletemben olyan emberekkel vett körül, akik rendkívül stabilak voltak.

Közülük az egyik a férjem volt, a másik pedig egy házaspár, akik tizenegy éve élnek velünk, gondot viseltek az otthonunkra és a szolgálatunkra, míg mi távol voltunk. Paul és Roxane rendkívül stabil emberek.

Ezzel a három emberrel nap, mint nap beszélgetek, legtöbbször együtt eszünk, filmet nézünk, együtt vásárolunk, együtt megyünk a gyülekezetbe, közös terveket készítünk. Annyi boldog, stabil ember volt körülöttem, hogy úgy éreztem, én egy hatalmas kelés vagyok, de aztán megváltoztam. Az örömük és stabilitásuk meggyőzött, és ma már nagyon örülök ennek. Ezt teszik veled a boldog, örömteli, stabil emberek veled.

Tehát ha depresszióval küzdesz, ne feledd, milyen fontos a társaság. Ne vedd magad körül depressziós emberekkel, ha te magad nem tudod leküzdeni a depressziót!

Az utolsó dolog, amit depressziós állapotban tenni kell az, hogy frusztrált, depressziós emberekkel legyünk együtt, és a problémáinkról beszélgessünk! Nevessünk, énekeljünk, örüljünk, ha kell, kiabáljunk, és vidám dolgokra gondoljunk!

Fordította: Berényi Irén