2019. július 23., kedd

Németh Sándor - A történelmi és a végső Babilón 5.

BABILÓN, AZ ARANY FEJ

Izrael után Júda is elszakadt a szövetség igéitől, a próféták megtérésre felszólító üzenetét megvetette, sőt a prófétai kijelentésekkel szemben az idegen istenek tiszteletét, a bálványimádást, az okkultizmust védelmezte. Izrael és Júda Istene a pártütő népet a babilóni fogsággal büntette meg. Isten ítéletének végrehajtója, Nabukodonozor építette fel újra Babilón városát. Az ő nevéhez fűződik az Újbabilóni Birodalom kialakítása, amely egészen Egyiptom határáig terjedt.

A Dániel könyvében szereplő pogány világhatalmak történelmi fejlődésének útja a Nap pályájához hasonlóan keletről nyugatra tart, és az éjszakával fog végződni, amely időszakról Jézus azt mondta, hogy abban senki sem munkálkodhat. E birodalmakról szóló nabukodonozori álmot Dániel prófétának sikerült Isten kijelentése által megfejtenie.

"Ez az álom, és az értelmét is megmondjuk a királynak. Te, oh király! Királyok királya, kinek az egek Istene birodalmat, hatalmat, erőt és dicsőséget adott, és valahol emberek fiai, mezei állatok és égi madarak lakoznak, a te kezedbe adta azokat, és úrrá tett téged mindezeken: te vagy az arany fej. És utánad más birodalom támad, alábbvaló mint te, és egy másik, egy harmadik birodalom, rézből való, amely az egész földön uralkodik. A negyedik birodalom pedig erős lesz, mint a vas, mert miként a vas széttör és összezúz mindent, bizony mint a vas pusztít, mind amazokat szétzúzza és elpusztítja. Hogy pedig lábakat és ujjakat részint cserépből, részint vasból valónak láttál: a birodalom kétfelé oszol, de lesz benne a vasnak erejéből, amint láttad, hogy a vas elegy volt az agyagcseréppel. És hogy a lába ujjai részint vas, részint cserép: az a birodalom részint erős, részint pedig törékeny lesz. Hogy pedig vasat elegyülve láttál agyagcseréppel: azok emberi mag által vegyülnek össze, de egymással nem egyesülnek, minthogy a vas nem egyesül a cseréppel."
Dániel könyve 2:36-43.

A fenti prófécia alapján a pogány hatalmak sorrendje i. e. 606-tól a következő: 1. Újbabilóni Birodalom- arany fej; 2. Méd-perzsa Birodalom - ezüst mell és karok; 3. Görög-makedón Birodalom - réz törzs; 4. Római impérium, - két vasláb. A pogány nemzetek idejének az utolsó időkbe nyúló része a vasból és cserépből készült tíz ujjnak felel meg. Ez tízszarvú veres fenevad formájában jelenik meg a Jelenések könyvében (uo. 13:17-18).

Az óriási szobrot alkotó fémek értékének csökkenése a hatalmak Isten Igéje szerinti minősítését tükrözi. Az arany fej Babilont jelenti, amely első a pogány világbirodalmak rangsorában. Ez Babilon királyának és királynőjének első olyan műve a történelemben, amelyet Izrael szétzúzására állítottak fel, Isten megengedő akarata által.

A Bibliában közölt álomból nyilvánvaló az is, hogy a világtörténelmen végigvonuló pogány birodalmak egységes organizmust alkotnak, amely az arany fej irányítása alatt áll. Tehát Babilon szellemének jelenléte minden világhatalmi formációban megtalálható mint fő irányító centrum. A Szent Szellem a pogány népek Babilón szelleme által történő földi uralkodásának idejét és jellegét egy test képében fejezte ki. A más és más történelmi időben és térben fellépő világhatalmak különböző küldetésük, szervezeti formájuk ellenére is a babilóni szobornak, ugyanannak a fémtestnek a részei, tagjai. Küldetésük, vezető szerepük a földön Izrael bukásával kezdődött, és az Isten országának látható módon való eljöveteléig fog tartani.