2019. február 15., péntek

Scott B. Rae - Etikai kérdések: Abortusz 4.

6. A társadalomnak nem lenne szabad arra kényszerítenie a nőket, hogy kihordják a nemi erőszakból vagy vérfertőzésből származó terhességet.

Ez a meggyőződés az előző érvhez kapcsolódik, és az érzelmileg egyik legmeggyőzőbb érv a nők abortuszhoz való joga mellett. Mivel a nőt akarata ellenére kényszerítették szexuális aktusra, az érvelés szerint nem szabad arra kényszeríteni, hogy megtartson egy potenciális terhességet. Ebben az esetben a nő nem gondatlanságból, hanem a szexuális aktushoz való hozzájárulásának hiánya miatt esett teherbe, tehát a társadalom egy erőszakos bűncselekmény áldozatát bünteti azzal, hogy ismét áldozattá teszi.

Válaszként megjegyezve, a nemi erőszak vagy vérfertőzés útján létrejött terhességek száma igen alacsony - százezer esetből mindössze egy ilyen fordul elő. A terhesség létrejöttének módja azonban nem lényeges a magzat emberi minőségével kapcsolatos központi vita szempontjából. Ennek az az oka, hogy a gyermek nem büntethető az apja bűnéért. Ez az érv csak akkor érvényes, ha feltételezzük, hogy a magzat nem emberi személy, mivel a nemi erőszak lelki traumájának enyhítése nem jogosít fel bennünket egy másik ember életének kioltására. Sokan azzal érvelnek, hogy az életpárti álláspont képviselői nem sújthatják azzal a nőket, másodszor is az áldozat szerepébe kényszerítve őket, hogy akaratuk ellenére megtartsák terhességüket. Annak ellenére, hogy a magzatot ugyanolyan embernek tekintik, mintha közös megegyezésen alapuló szexuális aktus útján fogant volna, fenntartják, hogy nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén a törvénynek kivételt kell tennie, és engedélyeznie kell az abortuszt. Ez nem erkölcs, hanem megfontoltság kérdése. E nézet képviselői úgy vélik, hogy amennyiben nincs olyan törvényjavaslat, amely ilyen kivételt tartalmaz, igen kevéssé valószínű, hogy bármely állami törvényhozó testület törvénybe iktassa azt. Ha kitartunk amellett, hogy minél több meg nem született gyermeket meg kell menteni, meggyőzően kampányolhatunk a kivétel elfogadása mellett. Ez természetesen együtt jár a törvény kikényszerítésének problémájával, hiszen nehezen bizonyítható az abortuszt igénybe venni kívánó nő azon kijelentése, hogy nemi erőszak áldozata lett.