2010. december 28., kedd

Rodney H. Browne: Jézus születését előrejelző próféciák - II. rész

Jézus szűztől született:
  • Ézsaiás 7:14 - Ezért ád jelt néktek az Úr maga: Ímé, a szűz fogan méhében, és szül fiat, s nevezi azt Immánuelnek.
  • Lukács 1:26-27 - A hatodik hónapban pedig elküldeték Gábriel angyal Istentől Galileának városába, amelynek neve Zázáret, 27 Egy szűzhöz, aki a Dávid házából való József nevű férfiúnak volt eljegyezve. A szűznek neve pedig Mária.
  • Lukács 1:30-31 - És monda néki az angyal: Ne félj, Mária, mert kegyelmet találtál az Istennél. 31 és ímé fogansz a te méhedben, és szülsz fiat, és nevezed az Ő nevét Jézusnak.
Pásztorok hódoltak Jézusnak:
  • Zsoltár 72:9 - Boruljanak le előtte a pusztalakók, és nyalják ellenségei a port.
  • Lukács 2:8-15 - Valának pedig pásztorok azon a vidéken, akik künn a mezőn tanyáztak és vigyáztak éjszakán az ő nyájuk mellett. 9 És ímé az Úrnak angyala hozzájuk jöve, és az Úrnak dicsősége körülvevé őket: és nagy félelemmel megfélemlének. 10 És monda az angyal nékik: Ne féljetek, mert ímé hirdetek néktek nagy örömet, mely az egész népnek öröme lészen: 11 Mert született néktek ma a Megtartó, ki az Úr Krisztus, a Dávid városában. 12 Ez pedig néktek a jele: találtok egy kis gyermeket bepólyálva feküdni a jászolban. 13 és hirtelenséggel jelenék az angyallal mennyei seregek sokasága, akik az Istent dícsérték és ezt mondták: 14 Dicsőség a magasságos mennyekben az Istennek, és e földön békesség, és az emberekhez jó akarat! 15 és lőn, hogy mikor elmentek az angyalok ő tőlük a mennybe, mondának a pásztoremberek egymásnak: Menjünk el mind Bethlehemig és lássuk meg e dolgot, amelyet az Úr megjelentett nékünk.
Jézusnak nagy királyok adtak tisztességet:
  • Zsoltár 72:10-11 - Tarsis és a szigetek királyai hozzanak ajándékot; Seba és Szeba királyai adománnyal járuljanak Elé. 11 Hajoljanak meg Előtte mind a királyok, és minden nemzet szolgáljon Neki.
  • Zsoltár 72:15 - És éljen Ő és adjanak Néki Sebe aranyából; imádkozzanak Érte szüntelen, és áldják Őt minden napon.
  • Ézsaiás 60:3 - És népek jönnek világosságodhoz, és királyok a Néked feltámadt fényességhez.
  • Máté 2:1-11 - Amikor pedig megszületett Jézus a júdeai Bethlehemben Heródes király idejében, ímé napkeletről bölcsek jövének Jeruzsálembe, ezt mondván: 2 Hol van a zsidók királya, aki megszületett? Mert láttuk az Ő csillagát napkeleten, és azért jövénk, hogy tisztességet tegyünk Néki. Heródes király pedig ezt hallván megháborodék, és vele együtt az egész Jeruzsálem. 4 és egybegyűjtve minden főpapot és a nép írástudóit tudakozódott tőlük, hol kell a Krisztusnak megszületnie? 5 Azok pedig mondának néki: A júdeai Bethlehemben; mert így írta meg a próféta: 6 És te Bethlehem, Júdának földje, semmiképpen sem vagy legkisebb Júda fejedelmi városai között: mert belőled származik a fejedelem, Aki legeltetni fogja az Én népemet, az Izráelt. 7 Ekkor Heródes titkon hívatván a bölcseket, szorgalmatosan megtudakolá tőlük a csillag megjelenésének idejét. 8. És elküldvén őket Bethlehembe, monda nékik: Elmenvén, szorgalmatosan kérdezősködjetek a gyermek felől, mihelyt pedig megtaláljátok, adjátok tudtomra, hogy én is elmenjek és tisztességet tegyek Néki. 9 Ők pedig a király beszédét meghallván, elindulának. És ímé a sillag, amelyet napkeleten láttak, előttük ment mindaddig, amíg odaérvén megálla a hely fölött, ahol a gyermek volt. 10 és mikor meglátták a csillagot, igen nagy örömmel örvendezének. 11 és bemenvén a házba, ott találák a gyermeket anyjával, Máriával; és leborulván, tisztességet tőnek Néki; és kincseiket kitárván, ajándékokat adának Néki: aranyat, tömjént és mirhát.
Lesz egy gyermekmészárlás:
  • Jeremiás 31:15 - Ezt mondja az Úr: Szó hallatszott Rámában, sírás és keserves jajgatás; Rákhel siratta az ő fiait, nem akart megvígasztaltatni az ő fiai felől, mert nincsenek.
  • Máté 2:16-18 - Ekkor Heródes látván, hogy a bölcsek megcsúfolták őt, szerfölött felháborodék, és kiküldvén megölete Bethlehemben és annak egész környékén minden gyermeket, két esztendőstől és azon alul, az idő szerint, amelyet szorgalmasan tudakolt a bölcsektől. 17 Ekkor teljesedék be, amit Jeremiás próféta mondott, amidőn így szólt: 18 Szó hallatszott Rámában: Sírás-rívás és sok keserves jajgatás. Rákhel siratta az ő fiait és nem akart megvígasztaltatni, mert nincsenek.
Menekülés Egyiptomba:
  • Hóseás 11:1 - Mikor még gyermek volt Izráel, megszerettem Őt, és Égyiptomból hívtam ki az Én fiamat.
  • Máté 2:14-15 - Ő pedig fölkelvén, vevé a gyermeket és annak anyját éjjel, és Égyiptomba távozék. 15 és ott volt egész a Heródes haláláig, hogy beteljesedjék, amit az Úr mondott a próféta által, aki így szólt: Égyiptomból hívtam ki az Én Fiamat.