2010. december 21., kedd

D.Prince: Róma levél 6. fejezet 1. rész

A 6. fejezet arról szól, hogy mit kell tennünk az óemberünkkel. Az óemberünket ki kell végeznünk. Az óember egy lázadó, aki bűneid bocsánata után is állandóan vissza akar vinni a bűnökbe, egészen addig, míg le nem számolsz vele. A jó hír, hogy ez a kivégzés már megtörtént, amikor Jézus meghalt a kereszten. Ez a kivezető út, ez a megoldás. Óember = bűnös természet, test, bűn teste. Ez nem a fizikai testre vonatkozik.

6: 1-2. - Mit mondunk tehát? Megmaradjunk-e a bűnben, hogy a kegyelem annál nagyobb legyen? Távol legyen: akik meghaltunk a bűnnek, mimódon élnénk még abban?

Isten kegyelme nem hagy minket a bűnben élni. Amikor belépünk Isten kegyelmébe, drámai megtapasztalásokon megyünk keresztül. Meghalunk a bűnnek, hogy élhessünk az igazságnak Isten kegyelmében. Isten nem adja a kegyelmét olyan embereknek, akik bűnben élnek. Azért kapunk kegyelmet, hogy többé már ne éljünk a bűnben. Ha kegyelemben élsz, akkor nem élhetsz többé bűnben. Ha bűnben élsz, akkor nem élhetsz Isten kegyelmében. Választanod kell. A kegyelem ingyenes, de nem olcsó. Isten kegyelme alapvető, radikális feltételekhez van kötve.

6: 3-4. - Avagy nem tudjátok-e, hogy akik megkeresztelkedtünk Krisztus Jézusba, az ő halálába keresztelkedtünk meg? Eltemettettünk azért ő vele együtt a keresztség által a halálba: hogy miképpen feltámasztatott a Messiás a halálból az Atyának dicsősége által, azonképpen mi is új életben járjunk.

Ha megtérésed után nem akarsz bemerítkezni, akkor nem lesz üdvösséged! Jézus azt mondta, hogy aki hisz ÉS bemerítkezik, az üdvözül. Létfontosságú bemerítkezni. Nem egy felekezetbe keresztelkedsz bele, hanem a Messiásba. A bemerítkezés lényege, hogy onnantól meghaltál a bűn számára és a Szent Szellem természetfeletti ereje tart meg attól a pillanattól fogva.

6: 5. - Mert ha az ő halálának hasonlatossága szerint vele eggyé lettünk, bizonyára feltámadásáé szerint is azok leszünk.

Ha bemerítkeztél, akkor a feltámadásban is együtt leszünk Vele. Ha nem merítkezel be, akkor kockáztatsz valamit, mert az ígéret azoknak szól, akik azonosulnak Vele a keresztségben.

6: 6. - Tudván azt, hogy a mi ó emberünk ő vele megfeszíttetett, hogy megerőtlenüljön a bűnnek teste, hogy ezután ne szolgáljunk a bűnnek.

Ez nem elmélet. Amikor Jézus meghalt, akkor én is meghaltam, mert Ő elfoglalta az én helyemet. Ha azonosulni akarok Jézussal és azt akarom, hogy a régi életem elmúljon, akkor azonosulnom kell a halálával és az eltemetésével. A kulcs a bemerítkezés.

Kol. 2: 10-12. - És ti Ő benne vagytok beteljesedve, aki feje minden fejedelemségnek és hatalmasságnak; Akiben körül is metéltettetek kéz nélkül való körülmetéléssel, levetkezvén az érzéki bűnök testét a Messiás körülmetélésében; Eltemettetvén Ő vele együtt a keresztségben, akiben egyetemben fel is támasztattatok az Isten erejébe vetett hit által, aki feltámasztotta Őt a halálból.

A vízen keresztül lehet eljutni a kereszthez. Ahhoz, hogy kegyelem legyen az életünkön, azonosulni kell Jézussal. Nincsen üdvösség Jézus Úr voltának elismerése nélkül.