2010. november 30., kedd

Rodney H. Browne: Az Igében való járás - 2.

Boldogok, akiknek útjuk feddhetetlen, akik az Úr törvényében járnak. Zsoltár 119:1

Ennek a zsoltárnak az a témája, hogy milyen csodálatos Isten Igéje -, hogy az nemcsak egy rakás szabályrendszer és korlátozás; hogy az nemcsak szabályok és előírások gyűjteménye -, hanem egy élő, lélegző erőforrás, amely áldást közvetít mindazok szívébe és életébe, akik tisztelik, figyelembe veszik, felmagasztalják azt, és akik örömmel és készségesen alárendelik magukat annak.

A Zsoltár 119:27-28-ban a következőt olvassuk: "Add értenem a te határozataidnak útát, hogy gondolkodjam a te csodálatos dolgaidról! 28 Sír a lelkem a keserűség miatt; vígasztalj meg a te Igéd szerint! Ahhoz, hogy az Ő Igéjében és útjaiban járjunk, az Úr nemcsak útmutatást ad a számunkra, hanem felruház bennünket hatalommal, képességgel és a Szent Szellem erejével is! A mi felelősségünk az, hogy szívesen fogadjuk azt, hogy Ő munkálkodik bennünk, hogy beleszól az életünkbe, és hogy befogadjuk és megcselekedjük azt, amit mond nekünk.

És megtartom a te törvényedet mindenkor és mindörökké. 45 És tágas téren járok, mert a te határozataidat keresem. 46 És a királyok előtt szólok a te bizonyságaidról, és nem szégyenülök meg. 47 És gyönyörködöm a te parancsolataidban, amelyeket szeretek. Zsoltár 119:44-47

Azzal, hogy megtartjuk Isten törvényeit, nem szorítjuk korlátok közé és nem határoljuk be magunkat - sőt, inkább így válunk szabaddá! Felszabadulunk arra, hogy azzá váljunk, amivé Ő formál és alakít bennünket - hogy szabadok lehessünk a megkötözöttségektől; a félelemtől; a bűntől; a bűntudattól és a kárhoztatástól; hogy felszabaduljunk arra, hogy szeretetben, békességben, örömben és győzelemben járjunk! Jézus a testté lett Ige! Ha felismerjük azt, hogy üdvösséget csak Általa kaphatunk, akkor többé nem menekülünk Istentől, többé nem erőlködünk testi erőfeszítéssel, hogy Istennek tessünk, hanem alázatosan elfogadhatjuk mindazt, amit Jézus megszerzett a számunkra.

Mely igen szeretem a te törvényedet, egész napestig arról gondolkodom! 98 Az én ellenségeimnél bölcsebbé teszel engem a te parancsolataiddal, mert mindenkor velem vannak azok. 99 Minden tanítómnál értelmesebb lettem, mert a te bizonyságaid az én gondolataim. 100 Előrelátóbb vagyok, mint az öreg emberek, mert vigyázok a te határozataidra. 101 Minden gonosz ösvénytől visszatartóztattam lábaimat, hogy megtartsam a te beszédedet. 101 Nem távoztam el a te ítéleteidtől, mert te oktattál engem. 103 Mily édes az én ínyemnek a te beszéded; méznél édesebb az az én számnak! 104 A te határozataidból leszek értelmes, gyűlölöm azért a hamisságnak minden ösvényét. Zsoltár 119:97-104

A bölcsesség nemcsak egy bizonyos kor, tapasztalat vagy értelmi képesség eredménye. Vannak emberek, akik úgy tűnik, mintha idővel nem lennének egyre bölcsebbek, akárhány évesek legyenek is vagy bármennyi tapasztalat álljon is mögöttük, minderről pedig buta döntéseik árulkodnak. A bölcsességet csak azok tudják megszerezni, akik átadják magukat annak és akik aszerint alakítják az életüket. Mivel a zsoltáros nagyra becsülte, tisztelte és felmagasztalta Isten Igéjét és parancsolatait, és azok szerint alakította az életét, ezért bölcsebbé lett az ellenségeinél, sőt még a tanítóinál is. Minél jobban ellenállt a kísértésnek és visszafogta testi ösztöneit, annál több jó gyümölcs termett ebből a számára, és annál jobban kezdte szeretni és értékelni Isten Igéjének erejét és befolyását az életére.

A Zsoltár 119:105-ben a következő áll: "Az én lábamnak szövétneke a te Igéd, és ösvényemnek világossága." Ha nem látod az utat, ha nem látod, hogy hová mész, akkor meg fogsz botlani, elesel és megütöd magad. Isten Igéje világosság, amely megmutatja számunkra az utat, hogy a helyes pályán maradjunk és ne sebezzük meg magunkat és másokat, illetve hogy ne tévedjünk el. Ha rendelkezünk Isten Igéjének alapjaival, akkor ismerjük az igazságot. Tanulmányoznunk kell Isten Igéjét, hogy elég jól lássunk ahhoz, hogy a helyes ösvényen maradjunk.

Zsoltár 119:125: "Szolgád vagyok, oktass, hogy megismerjem a te bizonyságaidat!" Isten Igéjéből nyert világossággal és értelmezéssel képesek leszünk felismerni az ördög hazugságait és kísértéseit; képesek leszünk elkerülni a hamis értékeket és filozófiákat; a hamis vallások, a parapszichológia, a gonosz dolgok megcselekvésére buzdító buta barátok, illetve semmilyen okoskodás, ami az igazsággal ellentétes nem fognak megtéveszteni bennünket.

Zsoltár 119:160: "A te Igédnek summája igazság, és a te igazságod ítélete mind örökkévaló." Isten Igéje az Igazság, azonban sokan bajba sodorják magukat azzal, hogy kiragadnak egy-két Igét Isten Beszédéből és arra alapozzák az életüket. Isten Igéjének igazsága annak egészében található -, ezért oly fontos az egész Bibliát tanulmányozni és időt szánni arra, hogy elgonolkodjunk azon, amit olvasunk.

Zsoltár 119:113: "Az állhatatlanokat gyűlölöm, de a te törvényedet szeretem." Amikor az emberek nem ismerik Isten Igéjét, akkor nem tudják, hogy mi az igazság, és ezért azt sem tudják, hogy ők maguk miben hisznek. Ellentétes vélemények sodorják őket, ebből adódóan rossz döntéseket hoznak, amelyek mind őket, mind másokat megsebeznek. Sokan csak azt teszik, ami akkor és ott jónak "tűnik", azonban ami helyesnek TŰNIK és ami valójában HELYES IS, az két különböző dolog.

Zsoltár 119:165: "A te törvényed kedvelőinek nagy békességük van, és nincs bántódásuk." Semmi más, csak Isten Igéje képes NAGY békességet adni. Ha a szíved tele van Isten Igéjével és ha lépéseidet az Ige határozza meg, akkor életed bármilyen helyzetében és körülményei között Isten békességében fogsz járni.