2010. november 9., kedd

D.Prince: Róma levél 4. fejezet 1. rész

4: 1-5. - Mit mondunk tehát, hogy Ábrahám a mi atyánk nyert volna test szerint? Mert ha Ábrahám cselekedetekből igazult meg, van mivel dicsekedjék, de nem az Isten előtt. Mert mit mond az írás: Hitt pedig Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttatott az ő néki igazságul. Annak pedig, aki munkálkodik, a jutalom nem tulajdoníttatik kegyelemből, hanem tartozás szerint; Ellenben annak, aki nem munkálkodik, hanem hisz abban, aki az istentelent megigazítja, az ő hite tulajdoníttatik igazságul.

I. Mózes 15: 5-6. - És kivivé őt, és mondta: Tekints fel az égre, és számláld meg a csillagokat, ha azokat megszámlálhatod; - és mondta neki: Így lesz a te magod. És hitt az Úrnak és tulajdoníttatott az őnéki igazságul.

Ábrahámnak ekkor a hitén kívül nem volt semmije. A megigazuláshoz ugyanazt kell tenni, mint Ábrahámnak. Abba kell hagynod mindent, amit teszel annak érdekében, hogy elnyerd Isten kegyét és csak annyit kell tenned, hogy hiszel. Isten Ábrahám hitét igaznak nyilvánította annak ellenére, hogy Ábrahám ezután is sok hibát követett el. Ha hitben járunk, akkor soha nem vehetjük a kezünkbe a kezdeményezést.

Lukács 22: 31-32. - Simon, Simon, nézd, a Sátán kikövetelt magának benneteket, hogy átszitáljon, mint a búzát; de én könyörögtem érted, hogy el ne fogyjon a hited, ezért amikor majd megtérsz, erősítsd a testvéreidet!

Jézus nem azért imádkozott, hogy Péter ne tagadja meg őt, hanem azért, hogy ne fogyjon el a hite. Ha ragaszkodsz a hithez, akkor az Úr átvezet minden nehézségen. A hitedet soha ne dobd el, soha ne engedd el, ez létfontosságú.

4: 6-8. - Amint Dávid is boldognak mondja azt az embert, akinek az Isten igazságot tulajdonít cselekedetek nélkül. Boldogok, akiknek megbocsáttattak az ő hamisságaik, és akiknek elfedeztettek az ő bűneik. Boldog ember az, akinek az Úr bűnt nem tulajdonít.

Akinek hamissága megbocsáttatott, vétke elfedeztetett és akinek az Úr bűnt nem tulajdonít: az igaz ember az Úr előtt.

4: 9-12. - Ez a boldogság tehát a zsidónak, vagy a pogánynak is tulajdoníttatik-e? Mert azt mondjuk, hogy Ábrahámnak a hit tulajdoníttatott igazságul. Miképpen tulajdoníttatott tehát? Körülmetélt vagy körülmetéletlen állapotában? Nem körülmetélt, hanem körülmetéletlen állapotában. És a körülmetélkedés jegyét körülmetéletlenségben tanúsított hite igazságának pecsétjéül nyerte: hogy atyja legyen mindazoknak, akik körülmetéletlen létökre hisznek, hogy azoknak is tulajdoníttasson az igazság; És hogy atyja legyen a körülmetélteknek is, azoknak, akik nemcsak körülmetélkednek, hanem követik is a mi atyánknak Ábrahámnak körülmetéletlenségében tanúsított hitének nyomdokait.

Ábrahám még a körülmetélése előtt megkapta az ígéretet. Nem kell körülmetélkednünk ahhoz, hogy Ábrahám leszármazottaihoz tartozzunk. Kizárólag hit által vagyunk Ábrahám leszármazottai. Ábrahám 2 különféle ember atyjává vált: azoknak, akik körülmetélkednek hitük alapján, és azoknak is atyjává vált, akik úgy gyakorolják a hitüket, mint Ábrahám is tette körülmetélkedés nélkül, vagyis minden nem-zsidónak, aki hívő, az atyja lett. És ne felejtsük, hogy hit nélkül a körülmetélkedésnek nincs semmi haszna.