2010. szeptember 23., csütörtök

Rodney H. Browne: RAGASZKODJ AZ ÚRHOZ A TE ISTENEDHEZ

Bizonyságul hívom ellenetek ma a mennyet és a földet, hogy az életet és a halált adtam előtökbe, az áldást és az átkot: válaszd azért az életet, hogy élhess mind te, mind a te magod; 20 Hogy szeressed az Urat, a te Istenedet, és hogy hallgass az ő szavára, és ragaszkodjál hozzá; mert ő a te életed és a te életednek hosszúsága; hogy lakozzál azon a földön, amely felől megesküdt az Úr a te atyáidnak, Ábrahámnak, Izsáknak és Jákóbnak, hogy nékik adja azt. V. Mózes 30:19-20
Istennek csodálatos terve van a számodra - az Ő legértékesebb és legdrágább teremtménye számára. Jó tervei vannak; reménységgel teli, egy nagyszerű jövőről szóló tervek. Isten az embert azzal a képességgel és joggal teremtette meg, hogy képes legyen a saját sorsát megválasztani. Az ember teremtése óta az Atya folyamatosan az emberek tudomására hozza az igazságot. Az Úr minden generáció számára világossá teszi a következőt: miden férfinak és nőnek két választása van és kétféle sors küzül választhat; az egyik választással az életet és az áldást, a másikkal a halált és az átkot választhatjuk. Isten terve a jó terv. Isten mindig az igazat mondja nekünk; mindent elhihetünk, amit Ő mond; az Úr nem kiszámíthatatlan; nem megtévesztő, nem játszadozik velünk. Ő azt gondolja, amit mond és azt mondja, amit gondol.
Mint mindnyájunk, Ádám előtt is ott állt az élet, illetve a halál, az áldás, illetve az átok választásának lehetősége. Ádám engedetlenség által az átkot és a halált választotta. Istennek csak jó tervei vannak a számunkra, de amiatt a tény miatt, hogy Ádám eladta magát az ördögnek és átadta neki a földhöz való hozzáférés jogát, az ördögnek is vannak tervei velünk - rossz tervek. Az ördög gyűlöli az igazságot - nem akarja, hogy megtudjuk az ő borzalmas terveit, amelyeket nekünk szán, mert ha igazán megértenénk, hogy mit tervez a számunkra, elszaladnánk és távol tartanánk magunkat tőle. Az ördög fő fegyvere a megtévesztés - ameddig meg tud téveszteni és sötétségben tud tartani bennünket, addig erőfeszítései sikerrel járnak. Isten mindig igaz - Ő nem fél az igazságtól. Amikor kiederül az igazság, Istennek mindig igaza van. Az igazság dicsőséget és tisztességet szerez az Úrnak.
A legtöbben azt gondolják, hogy az élet úgy esik, ahogy puffan; hogy nincs választásuk, illetve belszólásuk abba, hogy hogyan végzik. Jóllehet igaz, hogy számos olyan dolog törénik velünk az életben, amelyeket nem láthatunk előre, de jó döntésekkel képesek vagyunk közvetlenül pozitívan befolyásolni a dolgok kimenetelét. Azáltal, hogy jó döntéseket hozunk az ördög jónéhány gonosz tervét el tudjuk hárítani, illetve meg tudjuk előzni. Azáltal, hogy a jót választjuk valósággal pozitívan befolyásolhatjuk saját és gyermekeink jövőjét. Az életet választani valójában azt jelenti, hogy megszerezzük az élet és az áldás jutalmát!
A 20. versben azt olvassuk, hogy HA szeretjük az Urat, ha engedelmeskedünk az Ő szavának és ha RAGASZKODUNK Hozzá, akkor életben és áldásban részesülünk!
A héber dabaq szó, amelyetet a "ragaszkodni" vagy "csatlakozni" szóval fordítottak azt jelenti: csüngeni vagy kitartani valami mellett; utánafutva elérni valamait. Sok helyen "el nem menni"; "összetapadni"; "körülvenni"; "egyesülni"; "szorosan utána menni"; "lehagyni"; "szorosan követni"; a másikhoz ragadni"; "venni" szavakkal fordították. A szótárban az áll, hogy a "ragaszkodni" vagy "csatlakozni" szó azt jelenti: "csüngeni"; "valamihez ragadni"; "megragadás, illetve ölelés által valamivel szorosan lenni"; "közel lenni és maradni", "csatolva maradni"; "összetapadni"; "érzelmileg együtt maradni"; "kitartani"; "az elválasztásnak ellenállni"; "hűségesnek maradni". Ez közelhúzódást, megragadást és SOHA el nem engedést jelent!
Nem arról van itt szó, hogy elfogadod Jézust Uradnak és Megváltódnak, majd csupán öregurasan követed Őt azt várva, hogy teljes egészében Jézuson múljon ez a kapcsolat. Még az emberi kapcsolatokban is kudarc fog érni, ha nem munkálkodsz a kapcsolaton és ha mindent a másik személyre hagysz. Sok keresztény azzal a felfogással él, hogy Istennek kell kitartania mellettük; ragaszkodnia hozzájuk; mindent megtenni értük. Ez nem így működik. NEKÜNK kell az Úrhoz ragaszkodnunk! Isten teremtett rendje szerint, ahogy az a csecsemők - az emberek és az állatok is - a szükséges táplálék biztosítása és a biztonság érzése miatt ösztönösen ragaszkodnak anyjukhoz - Isten hasonlóképpen rendelte, hogy mi fussunk Őutána; mi húzódjunk közel; mi ragaszkodjunk Hozzá és soha ne távolodjunk Tőle el.
Joshua 23:8 - Hanem ragaszkodjatok az Úrhoz, a ti Istenetekhez, amiképpen e mai napig cselekedtetek!
Joshua 22:5 - Csak igen vigyázzatok, hogy teljesítsétek a parancsolatot és a törvényt, amelyet parancsolt néktek Mózes, az Úrnak szolgája, hogy szeressétek az urat, a ti Isteneteket, és járjatok minden ő útján, és tartsátok meg az ő parancsolatait, és ragaszkodjatok hozzá, és szolgáljatok néki teljes szívetekből és teljes lelketekből.
Zsoltár 119:30-31a - Az igazság útját választottam; a te ítéleteid forognak előttem. Ragaszkodom a te bizonyságaidhoz.
V. Mózes 10:20-21 - Az Urat, a te Istenedet féljed, őt tiszteljed, ő hozzá ragaszkodjál, és az ő nevére esküdjél. 21 ő a te dicséreted, és a te Istened, aki azokat a nagy és rettenetes dolgokat cselekedte veled, amelyeket láttak a te szemeid.
Vállalj felelősséget az életedért és az áldásodért; ne legyél lusta, nyafkán ábrándos vagy felületes az Atyával való járásodban; soha ne vedd Istent természetesnek. Ha azt akarod, hogy Isten legjobb terve valjon valóra az életedben, ha szeretnéd az Ő áldásait, akkor keresned kell Őt és úgy kell ragaszkodnod Hozzá és az Ő Igéjéhez, mintha az életed függne attól - mert valóban attól függ!