2010. március 8., hétfő

Marilyn Hickey: A hit hegyeket mozdít

„Fogjatok meg és vessetek engem a tengerbe, és megcsendesedik a tenger ellenetek:” (Jónás 1, 12.)
Isten egy radikális Isten! Isten sokkal hatalmasabb annál, mint amit sokszor gondolunk Róla, ami képként él Róla az elménkben. A nagyságát és mindenhatóságát jól példázza az a tény is, hogy képes volt 40 éven keresztül 3 millió ember étel és vízszükségletéről nap mint nap gondoskodni a pusztában, ahol a zsidók vándoroltak. Ez nem kevesebb, mint napi kb. 4.500 tonna élelemről és 40 millió liter vízről való gondoskodást jelent! Isten képes mindenkinek az életébe radikális módon beavatkozni és radikális módon cselekedni, de ehhez legtöbb esetben Ő is radikális engedelmességet vár el az embertől. Sok esetben látjuk azt a Bibliából, hogy egy-egy ilyen radikális hitbeli lépés milyen fantasztikus reakciót hozott a hívők számára Isten részéről:
Isten részéről radikális kérés volt rabszolgáktól az, hogy családonként vágjanak le egy-egy bárányt. Ez nem lehetett olcsó mulatság! Az engedelmességükért cserébe másnap kifosztották Egyiptomot, majd a negyven éves vándorlás alatt sem kellett ételre és italra költeniük, mikor pedig bementek Kánaán földjére, mindenük megvolt: házak, kertek, állatok, ráadásként pedig ott volt számukra Egyiptom gazdagsága. Rabszolgákból rendkívül gazdagokká lettek!
Anna az egyetlen, régen várt fiát -Sámuelt- adta oda Istennek a szolgálatra. Sámuelből próféta, bíró és könyvíró lett, Anna pedig kapott helyette öt gyermeket.
(1 Kir. 17, 11-14.) Az özvegyasszony utolsó falat ételét Illés kérte el tőle. Ez egy radikális kérés volt a részéről, aminek az özvegyasszony engedelmeskedett. Isten válasza sem volt kevésbé radikális: az özvegyasszonyt az éhség esztendeinek a végéig természetfölötti módon eltartotta.
(2. Kir. 4, 8-17.) A súnemi asszony a férjével együtt radikális módon adakozott Isten emberének. Szobát építettek külön Elizeusnak, pedig évente csak párszor járt arra. Erre az adakozásra Isten válasza az volt, hogy gyereke lett az asszonynak, akinek előtte pedig nem lehetett.
Jónás próféta, miután kiderült a hajóban az, hogy miatta van a vihar, radikálisan rábízta az életét Istenre azt kérte, hogy dobják a tengerbe. Miután a cethal a partra vetette, a szolgálatára egy egész nemzet radikálisan megtért.
Te soha nem tudsz radikálisabb lenni Istennél! Ha Isten szól hozzád, akkor neked is radikálisnak kell lenned a hitben és engedelmeskedned kell! A válasz nem marad el!