2010. március 8., hétfő

Intoleráns-e a kereszténység?

Vannak, akik szerint "a keresztény szeretet nevében el kell fogadnunk más vallásos nézeteket". Valójában az igazság kizárólagos, mivel hamis dologként ki kell zárnia mindazt, ami nem igaz.

Igaz például, hogy Budapest Magyarország fővárosa. Ez azt jelenti, hogy ezenkívül Magyarországnak egyik városa sem fővárosa ennek az országnak. Sőt, a Föld, vagy a világegyetem bármely más városa sem formálhat igényt Magyarország fővárosának státuszára. Pusztán ez a tény nem jelenti azt, hogy az ezen igazságban hívő emberek emiatt intoleránsak. Sok más várost kedvelhetnek, sőt maguk is lakhatnak más városokban, vagy országokban. A Budapesttel kapcsolatos állítás kizárólagos igazságának elfogadása nem teszi toleránssá, vagy intoleránssá az embert, csupán azt jelenti, hogy az illető helyesen nevezte meg Magyarország fővárosát.

Ugyanez a helyzet a kereszténység esetében. Ha a keresztény hit állításai igazak, akkor ezek az emberek a hitük miatt nem intoleránsabbak azoknál, akik Budapestet tartják Magyarország fővárosának. A keresztényeknek vagy igazuk van, vagy tévednek azzal kapcsolatban, hogy egyedül a Biblia Isten kijelentett igazsága, hogy nem juthatunk más úton Istenhez, csak Jézus Krisztus által. Ha tévednek, akkor a kereszténység téves. Nem a tolerancia kérdése a lényeg, hanem az igazság kérdése. Valójában az az ember intoleráns és szűk látókörű, aki a kereszténységet alátámasztó döntő bizonyíték ellenére nem hisz.

Josh McDowell alapján