2020. május 4., hétfő

Németh Sándor - Varázslásról 12.

5. Folyamatos magatartássá vált az ellenségeskedés Dávid felé Saulban.

1Sámuel 18:28 Mikor pedig Saul látta és megtudta, hogy az Úr Dáviddal van, és Mikál, a Saul leánya szereti őt: 1Sám 18:29 Akkor Saul még inkább félni kezde Dávidtól. És Saul ellensége lőn Dávidnak teljes életében.

Gyakran így jönnek létre az ellenségességek. Az egyik fél elveszítette a kegyelmet és nem tud megtérni. A kenet arra tanít, hogy helyre kell hozni a kapcsolatokat! Ha nem lehet helyreállítani, akkor az egyik fél már eljutott a sauli szintre. Gyakran presbiterek, vezetők között is van olyan, hogy eljutottak egy olyan keménységre, amelyben az ellenségeskedés már folyamatos a magatartásukban. Saulnak is csak annyit kellett volna tenni, hogy jelzi Dávid felé, hogy megtért.

Amikor a feleség bekeményedik a férj felé vagy fordítva, akkor ezt is meg kell vizsgálni! Az ellenségességből csak úgy lehet megszabadulni, ha az ember akarja!

Nem hozhatjuk az ördögöt helyzetbe! Nem engedhetjük meg, hogy ellenségessé váljanak a kapcsolatok! Amíg nem jövünk erre rá, addig csak a problémák halmozódnak fel. A magyar emberek hajlamosak arra, hogy az utolsó pillanatig vitatkoznak, ahogyan a pártok is. Addig nem hagyják abba, amíg a szakadékba nem jutnak. Nem szabad, hogy ilyen bolondsággal legyünk megverve!

Hazug képeket alakít ki az ember ilyenkor a másikról, harcol ellene, pedig nem a másik a mumus, hanem a kényszerképzet, amit az ember kialakított magában. A paranoiából nagyon nehéz kijönni! A házasságban is nehéz ilyen emberrel együtt élni!

6. Pusztító, gyilkos indulatok szabadulnak fel az emberben.

1Sámuel 20:33 Akkor Saul utána dobta dárdáját, hogy általüsse őt. És megérté Jonathán, hogy atyja elvégezé, hogy megölje Dávidot.

Nem csak Dávidra áradt ki Saul gyilkos indulata, hanem azokra is, akik szerették Dávidot. Nóbban is ezért kellett meghalniuk a papoknak.

Gyakran konfliktus helyzetekben nehéz meggyőzni az embereket, hogy nincs ellenük összeesküvés. Saulnak sem tudták megmagyarázni. Kegyelem kell ahhoz, hogy az ember ne legyen paranoiás, mert annyi probléma, gond van! A vezetőknek vigyázni kell, hogy ne kerüljenek ennek a csapdájába! Paranoiás vezetők kegyetlenek lesznek és a saját népük ellen fordulnak.

7. Skizofrénia, személyiség szétesése

Ezt látjuk Saulnál is. Egy skizofrén emberben rendkívül nehéz felismerni a rosszat.

1Sámuel 24:17 És lőn, hogy amikor elmondotta Dávid e szókat Saul előtt, monda Saul: A te szavad-é ez, fiam, Dávid? És felkiálta Saul, és síra.

Olyan bűntudatot, megbánást tudnak tanúsítani, hogy megindítják az embert. De Dávidot ez nem ingatta meg.

1Sám 24:18-22 És monda Dávidnak: Te igazságosabb vagy én nálamnál, mert te jót cselekedtél velem, én pedig rosszal fizettem néked. És te megmondottad nékem a mai napon, minémű jót cselekedtél velem, hogy az Úr kezedbe adott engem, és te még sem öltél meg engem. Mert ha valaki megtalálja ellenségét, elbocsátja-é őt békében az úton? Annakokáért fizessen az Úr néked jóval azért, amit velem ma cselekedtél. Most pedig, mivel tudom, hogy te király leszesz, és Izráelnek királysága a te kezedben állandó lesz: Esküdjél meg nékem most az Úrra, hogy én utánam nem fogod kiirtani maradékomat és nevemet nem fogod kitörölni atyám házából! És Dávid megesküvék Saulnak. És Saul elméne haza, Dávid pedig és az ő emberei felmenének az ő erősségökbe.

Saul tudta, hogy Isten akaratával megy szembe! A skizofréniás nem tudja kontrollálni magát. Nem tudja, hogy mikor van a jó én és mikor a rossz én. Úgy tűnt, hogy Saultól nem kell többet tartania Dávidnak. De nem ez történt!

A skizofrénia nem karizmatikus ajándék. Annyi aljas ember van, akik nem látják be a mocskaikat, és ennek az a következménye, hogy a személyiségük szétesik. Vannak matriarchális családok. Ezekben nem maradnak egészséges emberek, csak azok, akik felállnak és elmennek onnan. Nem lehet kibírni azokat a manipulálásokat. Erőszakossá teszi az embert a varázslás. Táptalaja a családon belüli erőszaknak.

Saul nem színészkedett, hanem az elnyomott énje nyilvánult meg. A jó emberéből még maradt valami, ami ekkor megnyilvánult. Amikor bekerült a varázslásba, akkor állandó meghasonlások alatt élt. Aztán megint üldözni kezdte Saul Dávidot.

1Sámuel 26:21-23  Saul pedig monda: Vétkeztem! térj vissza fiam, Dávid, mert többé nem cselekszem veled gonoszul, mivel az én életem kedves volt előtted a mai napon. Ímé, esztelenül cselekedtem, és igen nagyot vétettem. És felele Dávid, és monda: Ímhol a király dárdája, jöjjön ide a szolgák közül egy, és vigye el azt.Az Úr pedig fizessen meg mindenkinek az ő igazsága és hűsége szerint, mert az Úr kezembe adott téged ma, de én nem akartam felemelni kezemet az Úrnak felkentje ellen.

1Sám 26:25 Akkor monda Saul Dávidnak: Áldott légy te, fiam Dávid, hatalmasan is fogsz cselekedni, és győzni is fogsz! És elment Dávid a maga útjára, Saul pedig visszatért az ő helyére.

Lezárult a Dáviddal való konfliktus, mert már nem volt idő másikra. Endorban kötött ki Saul és másnap már halott volt.

Lehet látni a jeleket, amelyek alapján meg lehet állapítani egy emberről, hogy eltávozott tőle a kenet, és nem is akar abból megtérni. Nem akarja, hogy az új vezető legyen a helyén, ahogyan Saul sem, hogy Dávid a helyére kerüljön. Saul varázslása miatt megosztott lett az ország, és még azt is elveszítette, ami menthető lett volna.

Amikor az ember hibát követ el, akkor a legfontosabb, hogy abból megtérjen, és ne próbálja elterelni a felelősséget magáról!

2010.10.20.