2020. május 27., szerda

Ruff Tibor - Gedeon 2.

Bírák 6:34 Az Úrnak lelke megszállotta Gedeont, és megfúván a harsonákat, egybehívá az Abiézer [házát], hogy őt kövesse.
Bír 6:35 És követeket külde egész Manasséba, és egybegyűle az is ő utána; és követeket külde Aserbe és Zebulonba és Nafthaliba, és feljövének eleikbe.
Bír 6:36 És monda Gedeon az Istennek: Ha [csakugyan] az én kezem által akarod megszabadítani Izraelt, amiképpen mondottad,
Bír 6:37 Íme egy fürt gyapjat teszek a szérűre, [és] ha csak maga a gyapjú lesz harmatos, míg az egész föld száraz leénd: erről megtudom, hogy [valóban] az én kezem által szabadítod meg Izraelt, amint mondottad.
Bír 6:38 És úgy lőn. Mert mikor másnap reggel felkelt, és megszorítá a gyapjat, harmatot facsart ki a gyapjúból, egy tele csésze vizet.
Bír 6:39 És monda Gedeon az Istennek: Ne gerjedjen fel a te haragod én ellenem, hogy még egyszer szólok. Hadd tegyek kísérletet, kérlek, még egyszer e gyapjúval. Legyen, kérlek, szárazság csak a gyapjún, és harmat az egész földön.
Bír 6:40 És úgy cselekedék Isten azon az éjszakán, és lőn szárazság csak magán a gyapjún, míg az egész földön harmat lőn.

Isten ebben is megkönyörült Gedeonon és a kelet-európai hozzáállásán. Pétert is megtartotta, amikor süllyedni kezdett a tengeren járva. Nem mondta neki, hogy: Úgy kell neked, minek kételkedtél! :-) 

Bír 7:2 És monda az Úr Gedeonnak: Több ez a nép, mely veled van, hogysem kezébe adhatnám Midiánt; Izrael [még] dicsekednék velem szemben, mondván: Az én kezem szerzett szabadulást nekem!

Itt 32.000 ember volt jelen. Először a félősöket küldte el. Elment a 2/3 rész. Maradt 10.000. Még ez is sok volt.

Bír 7:3 Azért kiálts a népnek füle hallatára, mondván: Aki fél és retteg, térjen vissza, és menjen el a Gileád hegységről. És visszatérének a nép közül huszonkétezren, és [csak] tízezren maradának [ott].
Bír 7:4 És monda az Úr Gedeonnak: Még ez a nép is sok; vezesd őket le a vízhez, és ott megpróbálom őket neked, és amelyikről azt mondom neked: Ez menjen el veled, az menjen el veled; de bármelyikről azt mondom: Ez ne menjen el veled, az ne [is] menjen.
Bír 7:5 És levezette a népet a vízhez, és monda az Úr Gedeonnak: Mindazokat, akik nyelvükkel nyalnak a vízből, mint ahogyan nyal az eb, állítsd külön, valamint azokat is, akik térdeikre esnek, hogy igyanak.
Bír 7:6 És lőn azoknak száma, akik kezükkel szájukhoz [véve] nyaldosák a [vizet], háromszáz férfiú; a nép többi része pedig mind térdre esve ivott.
Bír 7:7 És monda az Úr Gedeonnak: E háromszáz férfiú által szabadítlak meg titeket, akik nyaldosták vala [a vizet], és adom Midiánt kezedbe; a többi nép pedig menjen el, ki-ki a maga helyére.

1%-a maradt meg a népnek. A víz a Szent Szellem jelképe. A nyelvvel való nyalása a víznek, a nyelveken szólás jelképe. Tehát, a karizmatikusok maradhatnak, a többiek menjenek! :-) A Szent Szellemmel betöltekezett keresztények tudják megnyerni Isten harcait!

Bír 7:9 És monda neki az Úr azon az éjszakán: Kelj fel, menj alá a táborba, mert kezedbe adtam őket.
Bír 7:10 Ha pedig félsz lemenni, menj le te és Púra, a te szolgád a táborba.
Bír 7:11 És hallgasd meg, mit beszélnek, hogy annak utána megerősödjenek a te kezeid, és menj alá a táborba. És lement ő és Púra, az ő szolgája a fegyveresek szélső részéhez, akik a táborban voltak.
Bír 7:12 És a midiániták és az amálekiták és a Napkeletiek minden fiai [úgy] feküdtek a völgyben, mint a sáskák sokasága, és tevéiknek nem volt száma sokaságuk miatt, mint a fövenynek, mely a tenger partján van.
Bír 7:13 Mikor pedig Gedeon [oda] ment, íme az egyik férfiú [épen] álmát beszélte el a másiknak, és monda: Íme álmot álmodtam, hogy egy sült árpakenyér hengergett alá a midiániták táborára, és mikor a sátorig jutott, megütötte azt, úgy hogy eldőlt, és felfelé fordította azt, és a sátor ledőlt.
Bír 7:14 A másik aztán felele és monda: Nem egyéb ez, mint Gedeonnak, a Joás fiának, az Izraelből való férfiúnak fegyvere, az ő kezébe adta az Isten Midiánt és egész táborát.

A kenyér Isten Igéjének a jelképe. Isten beszéde fogja szétzúzni az ellenség sátrait, amelyet Gedeon képvisel. Az ellenség sokkal bizonytalanabb, mint mi azt képzeljük.

Bírák 7:16 És a háromszáz embert három csapatba osztá el, és mindeniknek kezébe egy-egy kürtöt adott, és üres korsókat és fáklyákat e korsókba.
Bír 7:17 És monda nekik: Én reám vigyázzatok, és úgy cselekedjetek. És íme én bemegyek a tábornak szélibe, és akkor, amint én cselekszem, [ti is] úgy cselekedjetek.
Bír 7:18 Ha én a kürtbe fúvok és mindazok, akik velem vannak, akkor ti is fújjátok meg a kürtöket az egész tábor körül, és ezt kiáltsátok: az Úrért és Gedeonért!
Bír 7:19 És leméne Gedeon, és az a száz férfiú, aki vele volt, a tábor széléhez a középső éjjeli őrség kezdetén, amikor épen az őrség felváltatott, és kürtölének a kürtökkel és összetörék a korsókat, amelyek kezükben [valának].
Bír 7:20 És kürtölt [mind] a három csapat a kürtökkel, és összetörték a korsókat, és bal kezükben tartották a fáklyákat, jobb kezükben pedig a kürtöket, hogy kürtöljenek, és kiáltának: Fegyverre! Az Úrért és Gedeonért!
Bír 7:21 És mindenik ott állott a maga helyén a tábor körül. Erre az egész tábor futásnak eredt, és kiáltozott, és menekült.
Bír 7:22 És mikor a háromszáz [ember] belefújt kürtjébe, fordítá az Úr kinek-kinek fegyverét az ő felebarátja ellen az egész táborban, és egész Béth-Sittáig futott a tábor, Cererah felé, Abelmehola határáig, Tabbathon túl.

Agyagkorsó- testi természet jelképe. Héberül az ember is azt jelenti, hogy földből való. A fény pedig a Szent Szellem tüzének jelképe. A cserép összetörése a testi természet megfeszítését jelenti. Halálba adjuk, és akkor látszik meg a bennünk lévő világosság, a bennünk lévő Szent Szellem.
Izrael a kosszarv által szabadult meg és fog megszabadulni a végidőben is.

Apcsel 12:1 Ez idő tájt Heródes király letartóztatta a gyülekezet egyes tagjait, hogy kegyetlenkedjen velük.
Apcs 12:2 Jakabot, János testvérét pedig karddal kivégeztette.
Apcs 12:3 Mikor látta, hogy ez tetszik a zsidóknak, még messzebb ment, és Pétert is elfogatta - éppen a kovásztalan kenyerek napjai voltak.
Apcs 12:4 Miután elfogatta, börtönbe vetette, négyszer négy fős katonai őrségre bízva őrizetét, mivel a pészach után akarta a nép elé vezetni.
Apcs 12:5 Pétert tehát a börtönben őrizték, a gyülekezet pedig kitartóan imádkozott érte Istenhez.

Ez is egy válságszituáció, mint Gedeonnál. Isten embere maga kerül a nehéz helyzetbe. Isten népe erre könyörögni kezdtek, erőt vettek és szüntelen imádkoztak.

Apcs 12:6 Azon az éjjelen, mikor Heródes elő akarta vezettetni, Péter két katona között aludt két lánccal megbilincselve, és az ajtó előtt is őrök őrizték a börtönt.
Apcs 12:7 És íme, az Úr angyala állt meg mellette, fény ragyogott fel a cellában, és Péter oldalába bökve felkeltette őt: - Kelj fel gyorsan! Erre a láncok lehullottak a kezéről.

Péternek már hamarabb volt békessége, mint Gedeonnak: neki még meg sem jelent az angyal, és közben még tudta is, hogy másnap kivégezni viszik. Ez a Jahve Shalom. 

Apcs 12:8 Az angyal azt mondta neki: - Vedd fel az övedet és a sarudat! Így tett. Utána azt mondja: - Vedd föl a köpenyedet, és gyere utánam!
Apcs 12:9 Ekkor kiment utána a cellából, de nem tudta, hogy valóság, amit az angyal tesz, hanem azt hitte, látomást lát.

Zsolt 126:1 Mikor visszahozta az Úr Sionnak foglyait, olyanok voltunk, mint az álmodók.

Péter is akkor tért magához, amikor már kint volt az utcán. Akkor jött rá, hogy nem álmodott, hanem megmenekült.

Apcs 12:12 És miután ezt megértette, elméne Máriának, a János anyjának házához, ki Márknak neveztetik; hol sokan valának egybegyűlve és könyörögnek vala.
Apcs 12:13 És mikor Péter zörgetett a tornác ajtaján, egy Rhodé nevű szolgálóleány méne oda, hogy hallgatózzék:
Apcs 12:14 És megismervén a Péter szavát, örömében nem nyitá meg a kaput, hanem befutván, hírül adá, hogy Péter áll a kapu előtt.
Apcs 12:15 Azok pedig mondának neki: Elment az eszed. Ő azonban erősíté, hogy úgy van. Azok pedig mondának: Az ő angyala az. 

Apcs 12:21 Egy kitűzött napon pedig Heródes királyi ruhájába felöltözve és székébe ülve nyilvánosan szóla hozzájuk.
Apcs 12:22 A nép pedig felkiálta: Isten szava ez és nem emberé.
Apcs 12:23 És azonnal megveré őt az Úrnak angyala, azért, hogy nem az Istennek adá a dicsőséget; és a férgektől megemésztetvén, meghala.

Heródes elnyerte a büntetését, és:

Apcs 12:24 Az Istennek igéje pedig növekedik és terjed vala.

2010.12.