2020. április 30., csütörtök

A Szent Szellem személye 2.

· Vezetés, kijelentés

Az ószövetség és az újszövetség írásakor egyaránt. Sosem ember akaratából született az Írás

2 Pét 1,21 Mert sohasem ember akaratából származott a prófétai szó; hanem a Szent Szellemtől indíttatva szólottak az Istennek szent emberei.

2 Tim 3,16 A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre,

Apcsel 28,25 Mivel pedig nem egyezének meg egymással, eloszlának, miután Pál ez egy szót mondá: Jól szólott a Szent Szellem Ésaiás próféta által a mi atyáinknak, mondván:

2 Sám 23,2 Az Úrnak Szelleme szólott, én bennem, és az ő beszéde az én nyelvem által.

Krisztus ül az Atya jobbján, ezt Dávid a Szent Szellem által mondta az Ószövetségben.
Máté 22,41-43 Mikor pedig a farizeusok összegyülekezének, kérdezé őket Jézus, Mondván: Miképen vélekedtek ti a Krisztus felől? kinek a fia? Mondának néki: A Dávidé. Monda nékik: Miképen hívja tehát őt Dávid szellemben Urának.

Apcsel 1,16 Atyámfiai, férfiak, szükség volt betelni annak az írásnak, melyet megjövendölt a Szent Szellem Dávid szája által Júdás felől, ki vezetőjük lőn azoknak, a kik megfogták Jézust.

· Izrael fiai életében, különösen az elhívott királyokon, prófétákon.

Ilyen nép nem volt más a történelemben, csak egyedül Izrael. Nem a saját erejük, hanem Isten Szellemének ereje mozgása következtében cselekedtek hatalmas dolgokat.
Rendkívül fontos, hogy minden nap kérjed, töltsön be a Szent Szellem!

- József

A Szent Szellem tette képessé Józsefet, hogy megfejtse a fáraó álmát. 
1 Mózes 41,38 Monda azért a Faraó az ő szolgáinak: Találhatnánk-é ehhez hasonló férfit, a kiben az Isten Szelleme van?

2 Mózes 28,3 És szólj minden bölcs szívűeknek, a kiket betöltöttem a bölcseség szellemével, hogy csinálják meg az Áron ruháit, az ő felszentelésére, hogy papom legyen.

A Szent Szellem kente fel a szakembereket az Istentisztelethez szükséges dolgok készítéséhez. A 7 szellem között van a bölcsesség szelleme.

Ha nincs bölcsességed, kérj. Ez alázat kérdése. 
2 Mózes 31,1-6 És szóla az Úr Mózesnek mondván: Ímé, név szerint meghívtam Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát a Júda nemzetségéből. És betöltöttem őt Istennek szellemével, bölcsességgel, értelemmel és tudománynyal minden mesterséghez. Hogy tudjon kigondolni mindent, a mit aranyból, ezüstből, rézből kell csinálni. És foglaló köveket metszeni, fát faragni, és mindenféle munkákat végezni. És ímé Aholiábot is, Akhiszamáknak fiát a Dán nemzetségéből, mellé adtam; és adtam minden értelmesnek szivébe bölcseséget, hogy elkészítsék mind azt, a mit néked megparancsoltam.

Bírák, mint szabadítók: Isten Szelleme fegyverezte fel őket.

Othniel bíráskodása. 
Bír 3,9-10 Ekkor az Úrhoz kiáltának az Izráel fiai, és az Úr szabadítót támasztott az Izráel fiainak, aki megszabadítá őket: Othnielt, Kénáz fiát, Káleb öcscsét. És az Úrnak szelleme vala ő rajta, és biráskodott Izráelben, és a mint kiméne a hadra, az Úr kezébe adta Kusán-Risathaimot, Mesopotámia királyát, és ránehezült keze Kusán-Risathaimra.

Gedeon.
Bír 6,34 Az Úrnak szelleme megszállotta Gedeont, és megfúván a harsonákat, egybehívá az Abiézer házát, hogy őt kövesse.

Jefte
Bír 11,29 Jeftén pedig lőn az Úrnak szelleme, és általméne Gileádon és Manassén, és általméne Gileád Mispén, és Gileád Mispéből felvonult az Ammon fiai ellen.

Sámson
Bír 14,6 És felindítá őt az Úrnak szelleme, és úgy kettészakasztá azt, mint a hogyan kettészakasztatik a gödölye; pedig semmi sem volt kezében. De atyjának és anyjának nem mondta el, a mit cselekedett.

Bír 14,19 Ekkor felindítá őt az Úrnak szelleme, és elment Askelonba, és megölt közülük harmincz férfiút, és elvette ruhájukat és azoknak adta ez öltöző ruhákat, a kik a találós mesét megoldották. És felgerjedett haragjában elment az ő atyjának házához.

A kenet az ember képességeit természetfeletti módon meghosszabbítja. 
Bír 15,14. És mikor Lehi felé közeledett, és a Filiszteusok már ujjongtak elébe: felindítá őt az Úrnak szellem, és olyan lettek a karján lévő kötelek, mint a lenszálak, melyeket megperzsel a tűz és lemállottak a kötések kezeiről.

70 bíra kijelölése Izraelben. 
4 Mózes 11,16-17, 23-29 Monda azért az Úr Mózesnek: Gyűjts egybe nékem hetven férfiút Izráel vénei közül, a kikről tudod, hogy vénei a népnek és annak előljárói, és vidd őket a gyülekezet sátorához, és álljanak ott veled. Akkor alá szállok, és szólok ott veled, és elszakasztok abból a szellemből, a mely te benned van, és teszem ő beléjök, hogy viseljék te veled a népnek terhét, és ne viseljed te magad.

Akkor monda az Úr Mózesnek: Avagy megrövidült-é az Úrnak keze? Majd meglátod: beteljesedik-é néked az én beszédem vagy nem? Kiméne azért Mózes, és elmondá a népnek az Úr beszédét, és összegyűjte hetven férfiút a nép vénei közül, és állatá őket a sátor körül. Akkor leszálla az Úr felhőben, és szóla néki, és elszakaszta abból a szellemből, a mely vala ő benne, és adá a hetven vén férfiúba. Mihelyt pedig megnyugovék ő rajtok a szellem, menten prófétálának, de nem többé. Két férfiú azonban elmaradt vala a táborban; egyiknek neve Eldád, a másiknak neve Médád, és ezeken is megnyugodott vala a szellem; mert azok is az összeírottak közül valók, de nem mentek vala el a sátorhoz, és mégis prófétálának a táborban. Elfutamodék azért egy ifjú, és megjelenté Mózesnek, és monda: Eldád és Médád prófétálnak a táborban. Akkor felele Józsué, a Nún fia, Mózes szolgája, az ő választottai közül való, és monda: Uram, Mózes, tiltsd meg őket! És felele néki Mózes: Avagy érettem buzgólkodol-é? Vajha az Úrnak minden népe próféta volna, hogy adná az Úr az ő lelkét ő beléjök.

Józsué
5 Mózes 34,9 Józsué, a Nún fia pedig beteljesedék bölcseségnek szellemével; mert Mózes tette vala ő reá kezeit; és hallgatának reá Izráel fiai, és úgy cselekedének, a mint parancsolta vala az Úr Mózesnek.

4 Mózes 24,18 És Edom más birtoka lesz, Szeir az ő ellensége is másnak birtoka lesz; de hatalmasan cselekszik Izráel.
Dávid mint király, próféta, zsoltáríró. 
1 Sám 16,13 Vevé azért Sámuel, az olajos szarut, és felkené őt testvérei között. És attól a naptól fogva az Úrnak szelleme Dávidra szálla, és azután is. Felkele azután Sámuel és elméne Rámába.

2 Sám 23,1-2 Ezek Dávidnak utolsó beszédei. Dávidnak, Isai fiának szózata, annak a férfiúnak szózata, a ki igen felmagasztaltaték, Jákób Istenének felkentje és Izráel dalainak kedvencze. Az Úrnak szelleme szólott, én bennem, és az ő beszéde az én nyelvem által.

Legyél Isten szíve szerint való. Miért ne lehetnél? Mint régen a bűnnek, úgy szánd oda magad most Istennek.
Saulra rászállt, és prófétált. Ha Isten szelleme rád száll, más emberré leszel, a szellem gyümölcsei jelentkeznek az életeden. 
1 Sám 11,6 És mikor hallotta e beszédeket, az Úrnak szelleme Saulra szálla, és az ő haragja nagyon felgerjede.

1 Sám 19,20 Követeket külde azért Saul, hogy Dávidot fogják meg. A mint azonban meglátták a prófétáknak seregét, a kik prófétálának, és Sámuelt, a ki ott állott, mint az ő előljárójuk; akkor az Istennek szelleme Saul követeire szállott, és azok is prófétálának.

1 Sám 19,23 És elméne oda Nájóthba, Rámában. És az Istennek szelleme szálla ő reá is, és folytonosan prófétála, míg eljutott Nájóthba, Rámában.

Az Úr papjai, akik részesültek Isten Szelleméből.
2 Krón 20,14 Akkor Jaházielre, a Zakariás fiára (ki Benája fia vala, ki Jéhiel fia, ki Mattániás fia vala, és az Asáf fia közül vala Lévita vala) az Úrnak szelleme szálla, a gyülekezet közepette,

Zakariás – viszonosság – aki elhagyja az Urat, Ő is azt elhagyja. Ha megtértünk, Ővele járjunk. 
2 Krón 24,20 Az Isten szelleme pedig felindítá Zakariást, a Jójada pap fiát, a ki felálla a nép között, és monda nékik: Ezt mondja az Isten: Miért szegtétek meg az Úrnak parancsolatait? - mert az nem használ néktek. Ha elhagytátok az Urat, ő is elhagy titeket.

Zakariás pap
Lukács 1,5 Heródesnek, a Júdea királyának idejében vala egy Zakariás nevű pap az Abia rendjéből; az ő felesége pedig az Áron leányai közül való vala, és annak neve Erzsébet.
Lukács 1,67 És Zakariás, az ő atyja beteljesedék Szent Szellemmel, és prófétála mondván...

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine