2020. május 25., hétfő

Ruff Tibor - Gedeon 1.

A háborús időkben Isten szabadítóként megjelenik, hogy mi teljes békességben tudjunk lenni. Olyan, mint egy bunker, amelyben meg tudunk nyugodni, és békességben tudunk onnan kijönni, hordozni az Úr jelenlétét! Magunkkal tudjuk vinni ezt a jelenlétet!

Egy válságkorszak volt ez Izrael életében, amelyet most felolvasunk. Elnyomás alatt voltak anyagilag, gazdaságilag.

Bírák 6:11 És eljöve az Úrnak angyala, és leüle ama cserfa alatt, amely Ofrában van, amely az Abiézer nemzetségéből való Joásé vala, és az ő fia Gedeon épen búzát csépelt a pajtában, hogy megmentse a midiániták orcája elől.
Bír 6:12 Ekkor megjelenék neki az Úrnak angyala, és monda neki: Az Úr veled, erős férfiú!
Bír 6:13 Gedeon pedig monda neki: Kérlek uram, ha velünk van az Úr, miért ért bennünket mindez? és hol vannak minden ő csoda dolgai, amelyekről beszéltek nékünk atyáink, mondván: Nem az Úr hozott-e fel minket Egyiptomból?! Most pedig elhagyott minket az Úr, és adott a midiániták kezébe.
Bír 6:14 És az Úr hozzá fordula, és monda: Menj el ezzel a te erőddel, és megszabadítod Izraelt Midián kezéből. Nemde, én küldelek téged?
Bír 6:15 És monda neki: Kérlek uram, miképpen szabadítsam én meg Izraelt? Íme az én nemzetségem a legszegényebb Manasséban, és én vagyok a legkisebb atyámnak házában.
Bír 6:16 És monda neki az Úr: Én leszek veled, és megvered Midiánt, mint egy embert.

Ez az egész helyzet megviselt Gedeon identitástudatát: Istentől elhagyott néphez tartozik, a legszegényebb nemzetséghez tartozik, a családban ő a legkisebb, óriási kisebbségi érzéssel küszködött. Az önbizalma a nullával volt egyenlő. Egy letarolt szívű, megalázott ember volt önmaga szemében, és csak a túlélésre játszott már. Nézd meg, hogy mennyire más szemmel nézte őt az Úr: Az Úr veled, erős férfiú!

Kelet-Európában különösen fontos az identitás megerősítése, mert annyira lenézik magukat és gyengén viselkednek, hogy nem is tudják egészséges identitású emberek ezt elhordozni. Nagyon sokszor az imánkban sajnáltatjuk magunkat Istennel, mert azt gondoljuk, hogy majd Isten ezért segít rajtunk! De nem! Imádkozni hittel kell! Hidd el, hogy meg is kapod azt, amit kérsz! Próbál az ember érzelmileg hatni Istenre, hogy essen meg a szíve rajta, és segítsen neki. Ez érzelgősködés, nem hit! Isten szereti a bátorságot, a bátor hitet! Nem kelet-európai nyafogást akar Isten, hanem olyat akar hallani, aki hisz abban, hogy meg is kapja, amit kér!

Az önsajnálat az ellentétes a hittel. Nem csak neked vannak nagy nehézségeid. Minden ember azt hiszi, hogy neki van a legnagyobb baja. Nem neked van a legnagyobb bajod a világon.
Tudomásul kell venni, hogy az ember élete küzdelmes; harcolni kell és győzni fogsz!

Bírák 6:22 Látván pedig Gedeon, hogy az Úrnak angyala volt az, monda Gedeon: Jaj nekem Uram, Istenem! mert az Úrnak angyalát láttam színről színre!
Bír 6:23 És monda neki az Úr: Békesség neked! ne félj, nem halsz meg!
Bír 6:24 És építe ott Gedeon oltárt az Úrnak, és nevezé azt Jehova-Salomnak [(azaz: az Úr a béke]), mely mind e mai napig megvan az Abiézer nemzetségének [városában], Ofrában.

Isten jelenlétében az ember megrémül. Megérinti Isten szentsége. Ilyenkor megérzi azt, hogy bármennyire is igyekszik, odaszánt életet él, a személyisége törékeny, apró, tökéletlen, korlátozott. Ha nem lenne a vér, akkor Isten szentsége megölné az embert. A kőtábla és a Sekina között ott van a vér! Isten nem tud úgy nézni a törvényre, hogy ne látná Jézus vérét. Ezért tudunk életben maradni.

Gedeon azt élte át, hogy bekerült Isten jelenlétébe, ezért meg fog halni. Nekünk ettől nem kell félni, mert ott van Jézus vére.

A társadalmunk rendkívüli módon el van idegenedve Istentől. Mindenki rohan, futkos. A keresztényekre is kihat ez. Amikor imádkoztál, akkor utána nem kell felpattanni, rohanni, hiszen még csak akkor értél be az Úr jelenlétébe. Vannak, akik még azt nem is tapasztalták meg, hogy nem rohannak el Isten jelenlétéből. Nekünk nem csak hivatalos kapcsolatunk van Istennel. Ő nem eszköz nekünk, hanem cél! Amiket kérsz, azok vannak Érte, és nem Ő van a kért dolgaidért. Az a legjobb, amikor csak úgy együtt vagy Istennel. Akit szeretsz, azzal szeretsz együtt lenni. Akkor is, ha nem akarsz tőle kérni semmit. A legmagasabb szintű közösség, ha emberek tudnak együtt hallgatni is, nem csak beszélni. Egy mély kapcsolatban az emberek tudnak úgy is sétálni, hogy nem beszélnek, hanem csupán együtt vannak.

Amikor megnyugszol Isten jelenlétében, akkor megnyugszik rajtad Isten szelleme, megnyugszik rajtad a békesség, annál jobban megváltozol. Ha ez neked idegen most, akkor neked van erre a legnagyobb szükséged!

Az Úr jelenlétéből nem kell kijönni! Inkább vidd magaddal a munkahelyre is!

Bírák 6:25 És lőn ugyanazon éjjel, hogy monda az Úr neki: Végy egy tulkot atyádnak ökrei közül, és egy másik tulkot, amely hét éves, és rontsd le a Baál oltárát, amely a te atyádé és a berket, amely amellett van, vágd ki.
Bír 6:26 És építs oltárt az Úrnak, a te Istenednek, ennek a megerősített helynek tetején alkalmas helyen, és vedd a második tulkot, és áldozd meg égőáldozatul a berek fájával, amelyet kivágsz.
Bír 6:27 Ekkor Gedeon tíz férfiút vőn [maga mellé] az ő szolgái közül, és akképpen cselekedék, amint megmondotta vala neki az Úr. De [miután] félt atyjának háznépétől és a városnak férfiaitól ezt nappal cselekedni, éjszaka tevé meg.
Bír 6:28 Mikor aztán felkeltek reggel a városnak férfiai, íme [már] össze volt törve a Baál oltára, és levágva a mellette levő berek, és a második tulok égőáldozatul azon az oltáron, amely építteték.
Bír 6:29 És mondának egyik a másikának: Ki cselekedte ezt? És [mikor] utána kérdezősködtek és tudakozódtak, azt mondották: Gedeon, a Joás fia cselekedte ezt a dolgot.
Bír 6:30 Akkor mondának a városnak férfiai Joásnak: Add ki fiadat, meg kell halnia, mert lerontotta a Baál oltárát és mert kivágta a berket, amely mellette volt.
Bír 6:31 Joás pedig monda mindazoknak, akik körülötte állának: Baálért pereltek ti? Avagy ti oltalmazzátok-e őtet? Valaki perel őérette, ölettessék meg reggelig. Ha isten ő, hát pereljen ő maga, hogy oltára lerontatott!

Mielőtt a külső ellenséggel harcolt volna Gedeon, előtte a belsővel kellett megküzdenie: családi tradíciók, bátorságra volt szüksége; konfrontált a testi természettel. Az Úr vele volt, ezért nem ölték meg. Nem sokon múlt, de megúszta. Nekünk is vállalni kell a konfliktusokat belül, hogy kívül is győztesek tudjunk lenni!

2010.12.