2020. május 21., csütörtök

Flaisz Endre . Ellenállás a kísértésekben

Van 2 olyan magatartás, amely gyöngíti az ellenállást. Olyan ez, mint amikor az ember immunrendszere valami miatt legyengül, és amikor támadja a baktérium, akkor nehezen tud ellenállni. Ez a 2 magatartás: keserűség/sértettség; kevélység.

Keserűség

Zsidó 12:15 Figyeljetek arra, hogy senki se szenvedjen hiányt az Isten kegyelmében, „nehogy a keserűség gyökere fölnövekedve” zavart okozzon, és sokan bemocskolódjanak általa! (SZPA)

Ha a keserűség gyökeret ver és fölnövekszik, akkor az ember elszakad Isten kegyelmétől, esztelenségekbe esik és végül Istentől is elszakadhat.

Zsidó 3:8 ne keményítsétek meg a szíveteket, mint a lázadáskor, a próbatétel napján, a sivatagban,
Zsid 3:9 ahol atyáitok próbatétellel tettek próbára engem, és látták tetteimet
Zsid 3:10 negyven éven át; ezért megundorodtam ettől a nemzedéktől, s ezt mondtam: »Szívükben mindig tévelyegnek, és ők nem ismerik fel az én utaimat«;
Zsid 3:11 így aztán megesküdtem haragomban: »Nem mehetnek be az én nyugalmamba.«”
Zsid 3:12 Vigyázzatok, testvérek, hogy ne legyen köztetek senkinek a szívében hitetlenségből eredő gonoszság, hogy ezáltal elszakadjon az élő Istentől,

Aki megmarad a keserűségében, sértettségében, abban kialakul egy hamis nézet, ideológia. Vannak bizonyos magatartások, amik megkeményítik az ember szívét, más magatartások, mint pl. a hála, meglágyítják. A szív megkeményedése az, amikor az ember érzéketlenné válik az Ige a Szent Szellem, és munkája iránt.

Miért lett kemény az emberek szíve mások vagy Isten felé? Azért, mert nem adtak hálát Istennek. Amikor megkeményedik a szív, akkor a kegyelemtől elszakad. Mit jelent ez? Isten kegyelme abban nyilvánul meg az ember életében, hogy dolgozik benne a Szent Szellem. Jelen van Isten a sorsodban, és a személyiséged különféle területein munkálkodik. Ha kemény a szíved, akkor a keserűség kiszolgáltat, hogy elszakadj Isten jelenlététől, a gyülekezettől. Ez nagyon durva, mérgező dolog. Mózes erre azt mondja, hogy:

5Mózes 29:18 Vajha ne lenne közöttetek férfi vagy asszony, nemzetség vagy törzs, akinek szíve elforduljon e napon az Úrtól, a mi Istenünktől, hogy elmenjen és szolgáljon e nemzetek isteneinek; vajha ne lenne köztetek méreg- és ürömtermő gyökér!

Ha a kísértésben győztes akarsz lenni, akkor ne őrizd a keserűséget, sértettséget.

Máté 18:15 Ha testvéred bűnt követ el ellened, menj, fedd meg négyszemközt! Ha hallgat rád, megnyerted a testvéredet;
Máté 18:16 ha nem hallgat rád, vedd magad mellé még egy vagy két testvéredet, hogy „két vagy három száj tanúságtételén megállhasson minden beszéd”.
Máté 18:17 Ha pedig rájuk sem hallgat, mondd meg a gyülekezetnek; és ha a gyülekezetre sem hallgat, legyen olyan előtted, mint a nemzetekhez tartozó és a vámszedő!
Máté 18:18 Úgy van, ahogy mondom nektek: amit csak megköttök a földön, meg lesz kötve a mennyben; és amit csak feloldotok a földön, fel lesz oldva a mennyben.

Máté 18:21 Ekkor Péter odament hozzá, és megkérdezte: - Uram, hányszor követhet el bűnt ellenem a testvérem, és kell neki megbocsátanom? Még hétszer is?
Máté 18:22 Jézus azt válaszolta neki: - Nem azt mondom neked, hogy hétszer, hanem azt, hogy még hetvenszer hétszer is!
(SZPA)

Amikor az embert megsértik, és megkeseredik, akkor ezek az Igék elsősorban a sértőre vonatkoznak, hogyan kell a sértő felé igei módon eljárni. A 21.vk.-tól a sértett személyről szólnak.

A keserűség kivetésének az első lépése, hogy a jogszerűséget és az igazságosságot keresi az ember. Így könnyebben felszabadul a megbocsátásra az ember, és utána a hálaadásra is. Nem az az igei mód, hogy füstölögsz, morogsz, gázosítod a környezetedet. Menj el, és beszélj azzal, aki megsértett. Ha nem sikerül, akkor pártatlan embereket kell bevonni, ha így sem, akkor a kommunikáció teljes megvonása jön, hogy ráébredjen a másik, hogy bűnt követett el.

Akár reagálnak-e a téged megkárosítók, akár nem, nem engedheted meg magadnak, hogy dédelgesd a keserűséget, mert te jársz rosszul!

Máté 18:23 Annak okáért hasonlatos a mennyeknek országa a királyhoz, aki számot akar vala vetni az ő szolgáival.
Máté 18:24 Mikor pedig számot kezde vetni, hozának eléje egyet, aki tízezer tálentummal vala adós.
Máté 18:25 Nem tudván pedig fizetni, parancsolá annak ura, hogy adják el azt, és a feleségét és gyermekeit, és mindenét, amije vala, és fizessenek.
Máté 18:26 Leborulván azért a szolga előtte, könyörög vala neki, mondván: Uram, légy türelemmel hozzám, és mindent megfizetek neked.
Máté 18:27 Az úr pedig megszánván azt a szolgát, elbocsátá őt, és az adósságot is elengedé neki.
Máté 18:28 Kimenvén pedig az a szolga, találkozék eggyel az ő szolgatársai közül, aki száz dénárral vala neki adós; és megragadván azt, fojtogatja vala, mondván: Fizesd meg nekem, amivel tartozol.
Máté 18:29 Leborulván azért az ő szolgatársa az ő lábai elé, könyörög vala neki, mondván: Légy türelemmel hozzám, és mindent megfizetek neked.
Máté 18:30 De ő nem akará; hanem elmenvén, börtönbe veté őt, mígnem megfizeti, amivel tartozik.
Máté 18:31 Látván pedig az ő szolgatársai, amik történtek vala, felettébb megszomorodának; és elmenvén, mindent megjelentének az ő uruknak, amik történtek vala.
Máté 18:32 Akkor előhívatván őt az ő ura, monda neki: Gonosz szolga, minden adósságodat elengedtem neked, mivelhogy könyörögtél nekem:
Máté 18:33 Nem kellett volna-e neked is könyörülnöd a te szolgatársadon, amiképpen én is könyörültem te rajtad?
Máté 18:34 És megharagudván az ő ura, átadta őt a hóhérok kezébe, mígnem megfizeti mind, amivel tartozik.

100 dénár = 1.000.000.-
10.000 talentum = 6.000.000.000.-

Legyünk nagylelkű, megbocsátó emberek! Így a kérgek elkezdenek lerepedezni, a szívünk lágy lesz újra a Szent Szellemre, és újra dolgozni fog bennünk.

Kevélység

Ez az az ősbűn, amivel Lucifer magára haragította az Urat.

Példabeszédek 16:5 Utálatos az Úrnak minden, aki elméjében felfuvalkodott, kezemet adom rá, hogy nem marad büntetetlen.
Példabeszédek 16:18 A megromlás előtt kevélység [jár], és az eset előtt felfuvalkodottság.

Megromlás = összetöretés
A kevélység az emberben is utálatos Isten számára. Elszakítja Tőle az embert, összetöretik, katasztrófák, bukások jönnek.

Mi a kevélység? Az ember egojának a fölemelése, amikor egy ember túlértékeli önmagát. Lucifer is itt rontotta el. Ez abban nyilvánul meg, hogy nem ismer el maga fölött tekintélyt, nem tanítható, nem vezethető, nem veti alá magát Istennek.

Zsoltár 62:12 Egyszer szólott az Isten, kétszer hallottam ugyanazt, hogy a hatalom az Istené.

Attól, hogy valaki rosszul használta az életedben a tekintélyt, attól még az Úr tekintélye az életedben jó dolog. Olyan kerítés, amely megvédi pl. a gyereket attól, hogy kiszaladjon a kamion elé. A tekintély nem jótól foszt meg, hanem a rossztól választ el és véd meg. A kevély embernek csavaros az esze, és ezt a visszájára fordítja. Korlátot lát a saját szabadságával szemben.

2Péter 2:19 Szabadságot ígérvén azoknak, holott ők magok a romlottság szolgái; mert akit valaki legyőzött, az annak szolgájává lett.

A kevélység az valójában erőtlenség.

Filippi 2:5 Arra törekedjetek magatokban, ami Krisztus Jézusban is megvolt,
Fil 2:6 aki isteni formában létezve nem tartotta zsákmánynak azt, hogy Ő Istennel egyenlő,
Fil 2:7 hanem önmagát kiüresítette, szolgai L-11 formát vett föl, emberekhez lett hasonlóvá és külső megjelenésében embernek bizonyult;
Fil 2:8 megalázta önmagát, engedelmeskedve egészen a halálig, mégpedig a kereszthalálig.
Fil 2:9 Ezért az Isten fel is magasztalta Őt felettébb, és azt a nevet ajándékozta Neki, amely minden név fölött áll,
Fil 2:10 hogy a Jézus nevében minden térd meghajoljon, mennyeieké, földieké és föld alattiaké,
Fil 2:11 és minden nyelv ismerje el, hogy Jézus Krisztus Úr az Atya Isten dicsőségére.
(SZPA)

Jézus engedelmességben és alázatban járt. Nem vallásos alázatosságban. Engedelmeskedett az Igének. Így tudott győztes lenni a bűn fölött. Mennyivel inkább nekünk is így kell cselekednünk! Ne vessük meg a tekintélyeket!

Nézzétek meg otthon a Jelenések könyvében a 7 gyülekezetnek írt levél végén, hogy mit ír a Szent Szellem: Akinek van füle, hallja meg! Minden győzelmed által az új világkorszakra gyűjtöd a kincseket! Nézd meg, hogy milyen kincsek ezek! Új név, ehetsz az élet fájáról, az elrejtett mannából stb.
Érdemes győztesnek lenni!

2010.11.