2019. szeptember 18., szerda

Németh Sándor - Tanítványság 2.

Lukács 14:25 Megy vala pedig ő vele nagy sokaság; és megfordulván, monda azoknak:
Luk 14:26 Ha valaki én hozzám jő, és meg nem gyűlöli az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fitestvéreit és nőtestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom.
Luk 14:27 És valaki nem hordozza az ő keresztjét, és én utánam jő, nem lehet az én tanítványom.
Luk 14:28 Mert ha közületek valaki tornyot akar építeni, nemde először leülvén felszámítja a költséget, ha van-é mivel elvégezze?
Luk 14:29 Nehogy minekutána fundamentomot vetett, és elvégezni nem bírja, csúfolni kezdje őt mindenki, aki látja,
Luk 14:30 Ezt mondván: Ez az ember elkezdette az építést, és nem bírta véghez vinni!
Luk 14:31 Vagy valamely király, mikor háborúba megy, hogy egy másik királlyal megütközzék, nemde leülvén először tanácskozik, hogy tízezerrel szembeszállhat-é azzal, aki ő ellene húszezerrel jött?
Luk 14:32 Mert különben még mikor amaz távol van, követséget küldvén, megkérdezi a békefeltételeket.
Luk 14:33 Ezenképpen azért valaki közületek búcsút nem vesz minden javaitól, nem lehet az én tanítványom.
Luk 14:34 Jó a só: de ha a só megízetlenül, mivel sózzák meg?
Luk 14:35 Sem a földre, sem a trágyára nem alkalmas: kivetik azt. Akinek van füle a hallásra, hallja.

Itt nem gyűlöletről van szó. Át kell alakítani a vérségi, lelki kapcsolatokat. A tanítványoknak is meg kellett változniuk. Tudjál Isten gyermeke lenni szó szoros értelemben, ne csak jelképesen! Van benned olyan szellem, lélek, test, amely Tőle van!

Lásd Géházi mutyiját! Elizeus szíve elment vele, és látta, hogy miket tett. Ha Amerikába elutazik a társad, akkor elmegy vele a szíved. Úgy viselkedsz, mintha mellette lennél. A szív tud látni, hallani, érteni. Tudja, hogy mit csinál a másik. Ilyen szíve volt Elizeusnak is. Az önző, gőgös, szeretetlen emberek nem akarják a szívüket mások mellé tenni, mert azonnal meglátszik, hogy segítségre van szükségük. A szeretetlen szív mindig magánál van. Nem indul meg benne semmi. Nem veszi le a másik nyomorúságát. Nincs benne részvét.

Minél jobb ember vagy, annál inkább tud a szíved Isten szerint mozogni. Ha kevély ember vagy, akkor még ahhoz is kijelentés kell, hogy mit vegyél a feleségednek.

Nem minden ember szelleme ösztönzi a másikat Isten jelenlétére. Nem csinál semmit az illető, de akkor is ez sugárzik belőle. Ezt főleg családban lehet megtapasztalni. Ha felismered magadban, hogy nem te beszélsz, hanem valamelyik familiáris démon, akkor az már jó. :-)

Helyezd bele a szellemedet, lelkedet Isten jelenlétébe, hogy a szokások ne tudják kilendíteni! A családban az ember lelke megtanulja az alkalmazkodást. Engedd, hogy a szellemed át tudja ezt formálni, hogy szellemi emberként tudjál viszonyulni a családtagjaidhoz is! A felnőtt gyermekedet se hívd úgy, hogy: Kisfiam! Egy bizonyos kor után már ne mondd neki!

A familiáris szellemek évezredeken keresztül kísérik a családot. Annyira ismerik az ember lelkének a bejáratait, fizikai testét, hogy sokan nem is veszik komolyan, hogy miért kell megszabadulni tőlük. Ezek szállítják a betegségeket, a válást. A cselekedetek visszahatnak az ember szellemi világára, beépülnek és tárgyiasulnak. A keresztény családban Krisztus személyiségét kell erősíteni! Ima, aktív szellemi élet!

Az embernek akkor is meg kell feszítenie az akaratát, ha szenved tőle, fáj neki. Erről ma nem lehet beszélni a keresztényeknek. De nem tudsz Jézus tanítványa lenni, ha állandóan a saját akaratod szerint akarsz járni!

János 21:18 Bizony, bizony mondom néked, amikor ifjabb valál, felövezéd magadat, és oda mégy vala, ahova akarád; mikor pedig megöregszel, kinyújtod a te kezedet és más övez fel téged, és oda visz, ahová nem akarod.
Ján 21:19 Ezt pedig azért mondá, hogy jelentse, milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. És ezt mondván, szóla néki: Kövess engem!
Ján 21:20 Péter pedig megfordulván, látja, hogy követi az a tanítvány, akit szeret vala Jézus, aki nyugodott is ama vacsora közben az ő kebelén és mondá: Uram! ki az, aki elárul téged?
Ján 21:21 Ezt látván Péter, monda Jézusnak: Uram, ez pedig mint [lészen]?
Ján 21:22 Monda néki Jézus: Ha akarom, hogy ő megmaradjon, amíg eljövök, mi közöd hozzá? Te kövess engem!

Fontos, hogy személyesen NEKED mit mond az Úr! Nem másolhatod mások életét! Ne az ő elhívásuk után vágyakozzál! Azt tedd, amit NEKED mond az Úr! Péternek más volt a sorsa, mint Jánosnak, ezért mondta neki Jézus, hogy: Te kövess engem! Te se mással foglalkozz! Kövesd Jézust, és megismered Isten akaratát! Ez az ára Jézus Krisztus követésének! Nem csak az áldásokat kell figyelni, hanem a szidalmakat, rágalmakat, újságcikkeket. Légy kész kifizetni az árat! Ez szándék kérdése!

Az első időszakban a dajkálás időszaka van, de 18-20-40 éves korban már nem. A gyerek nem játékszer, nem azért van hogy állandóan ölelgesd. Vannak gyerekek, akik nem is igénylik; eltolják maguktól a felnőtteket. Ez egészséges. Már magkapták a megfelelő dajkálást, és ez elég nekik.

Van, hogy szenvedni, tűrni kell az Úrért, ezt is be kell kalkulálni a költségbe. Van amit, neked kell kifizetni, így készül el a ház; ekkor leszel egészséges keresztény. Az áldás az nem költség. Ha nem fizetsz, akkor ez nem fog megvalósulni. Nem szocializálhatjuk csak arra a keresztényeket, hogy mit fognak kapni az Istentől! Meg kell tanítani, hogy fizessék ki az árát! Így lesz sorsuk, személyiségük. Világossá kell tenni, hogy a keresztény élet nem csak a békesség, nyugalom. Megtérés után az ember bevonul katonának. A harcban nem a katona mondja meg, hogy mikor van vége a harcnak. Ne a lábadhoz tedd a fegyvert!

Sokszor az ördög színleli, hogy visszavonult, pedig csak nagyobb csapdát készít elő. Elővigyázatosnak kell lenni! Ne legyél naiv! Nem biztos, hogy hazamész a harcmezőről úgy! Ne becsüld le az ellenséget, mert ravasz! Újra és újra próbálkozik. Kész vagy-e egész életedben harcolni, démont űzni? Ha ellene állsz az ördögnek 10,20,30,40 évig akkor el fog futni tőled, de visszajön. Nem tudsz olyan csatát nyerni, ami után ne jönne vissza. Az eltáv idejét a parancsnok mondja meg. Ha főnök megmondja, akkor pihenünk. Ő tudja a szükségeinket, tudja mikor kell pihennünk. Építkezéssel és harccal az Úr kifizetteti veled a számlát. Így hozzájárulsz az egyház növekedéséhez; értékes, fölkent ember leszel. 

33. vk. Isten sáfársággal bízott meg. El kell számolni az anyagi áldással. Ő a tulajdonos, te csak sáfár vagy.

JÓ SÓ LESZEL! SOHA NEM VESZÍTED EL AZ ÍZEDET! HASZNÁLNI FOG ISTEN! ŐRIZNI FOG KEGYELEMBEN! VELED MARAD A VILÁG VÉGEZETÉIG!

2009.03.