2019. szeptember 26., csütörtök

A természetes és a természetfeletti világ kapcsolata 2.

Az animizmus

Kiterjedése valamennyi nemzetre érvényes. A világ valamennyi nemzetének legősibb és legalapvetőbb világnézete az animizmus. Ez volt a Nimród korában Babilonban (Bábelben) az emberek ősi világnézete. Ez tehát egész odáig vezethető vissza. Amikor Isten lerombolta a bábeli toronytemplomot, a Biblia szerint 70 nemzetet kergetett szét a földön. Ezen nemzetek elvándorlásával vitték tovább ezt a világnézetet, pl. a magyarok is. Nimród az egész emberiséget lázadásba vezette (Nimród: lázadás). Tulajdonképpen gonosz angyalokkal álltak kapcsolatban. Évente egyszer a vallásuk főpapja a mezopotámiai toronytemplomok tetején kapcsolatba került azzal a szellemi lénnyel, amit imádtak (gonosz angyal).

Mi a lényege az animista világnézetnek?

Minden létezőnek, természetes eseménynek lelke, és szelleme van. A növényeknek, köveknek, a tavaknak, stb. van szelleme. Időjárási jelenségeknek, stb. Magának a harcnak, stb. Pl. egy növény fejlődését nem a természet adottságaiból vezetik le, pl. föld tápereje, időjárás, hanem a föld szelleme, eső szelleme, a növény szelleme határozza meg szerintük, hogy milyen lesz a termés. Eggyé olvad a természetfeletti és az anyagi világ. Minden természetes jelenség hátterében azonnal szellemi okokat keresnek. Világi emberek vették észre, hogy az észak-amerikai indiánok sámánizmusa, animista világnézete semmiben nem tér el az ázsiai sámánok, közép-afrikaiak világnézetétől. Mindegyik nemzet közös eredete a nimródi Babilon volt. Bábel után importálták az ősi animista, sámánisztikus gondolkodásmódot. Ha egy keresztény világnézete animista, és nem változtatja meg, minden létező dolog, probléma mögött démonikus jelenséget fog keresni. Boldogulását kizárólag démonokkal való konfrontáció által tudja elképzelni.

Azt is vallják, hogy az ősök szellemei az elköltözés után visszatérhetnek és jót vagy gonoszt okozhatnak az élőknek attól függően, hogy az élők hogyan viszonyulnak hozzájuk haláluk után. Ezért lehetséges, hogy valaki életében putriban élt, halála után pedig hatalmas kriptát, óriási halotti szertartást kap. Babonás varázslatok a halottak kiengesztelésere. Nagyon erős a múltba fordulás, irreálisan erős a tradicionális értékek megtartása.

E világnézet szerit a természetes világ és a természetfeletti szinte teljesen átjárható, folyamatos mozgás van. Ezért van ebben a világnézetben egy sámán vagy táltos/varázsló (közvetítő személy), akinek az a dolga, hogy a szellemeket kiengesztelje, pozitív módon befolyásolja. Törekszik az extázisra, révületbe, amelyen keresztül kapcsolatba tud lépni ezekkel a szellemekkel. Révületben kapott üzenetét, amit kimond, azt hívjuk REGÉLÉSNEK! Rege: kultúránk animista, sámánisztikus mélységeire utal!

Ebből a sámánizmusból szakították ki a görögök Európát, és szabadították rá a materializmust.
Azonban pl. a mi gondolkodásunkban mélyen mégis benne van! Szita, szita péntek stb... Szita, dob: sámáni kellékek a révületbe esése. Fordított sorrendű szavak kimondása: révületbe esések kelléke. Gólya, gólya gilice. Síp, dob, nádihegedű: sámánisztikus szerszámok révületbe eséshez.

A Biblia azt állítja, hogy az élettelen dolgoknak nincs szelleme vagy lelke. Nem azt mondja, hogy nem állhatnak szellemi lények ezekkel kapcsolatban (pl. időjárás befolyásolása stb.). A halottak szellemei a Biblia szerint nem jöhetnek vissza. Vagy a Mennybe, vagy a pokolba kerülnek. Sem ártani, sem használni nem tudnak.

Lukács 16,29-31. "Monda néki Ábrahám: Van Mózesük és prófétáik; hallgassák azokat. Ama pedig monda: Nem úgy, atyám Ábrahám; hanem ha a halottak közül megy valaki hozzájuk, megtérnek!
Ő pedig mondja néki: Ha Mózesre és a prófétákra nem hallgatnak, az sem győzi meg őket, ha valaki a halottak közül feltámad."

A halottakért mondott imának nincs értelme, nem befolyásolhatjuk örökkévaló sorsukat. Sámuel próféta szelleme feljöhetett Saulhoz, de ez egy speciális és kivételes eljárás volt. Spiritiszta szeánszon familiáris démonok ("óv" héberül az "áv" atya szóból) szólnak, akik jól ismerik az adott személyt.

A sámán tevékenysége teljesen ellentétes Isten akaratával. Isten azt tanítja, hogy a szellemvilágba csak az újjászületés által lehet úgy belépni, hogy az ember ne a sátán karmai közé essen, és ne démonokkal álljon kapcsolatba. Isten Igéje ezt illegalitásnak tekinti és okkultizmusnak mondja.

5 Mózes 18,10-14. "Ne találtassák te közötted aki z ő fiát vagy leányát átvigye a tűzön, se jövendőmondó, se igéző, se jegymagyarázó, se varázsló; Se bűbájos, se ördöngősöktől tudakozó, se titok-fejtő, se halottidéző; Mert mind utálja az Úr, aki ezeket műveli, és ez ilyen utálatosságokért űzi ki őket az Úr, a te Istened te előtted. Tökéletes légy az Úrral, a te Isteneddel. Mert ezek a nemzetek, akiket te elűzetsz, igézőkre és jövendőmondókra hallgatnak, de tenéked nem engedett ilyen az Úr, a te Istened."

- Van határvonal a természetes anyagi, látható világ és a természetfeletti, szellemi, láthatatlan világ között. Nem folyik olyan mértékben egybe a két világ, mint az animisták tanítják. A bibliai világnézet elválasztja egymástól a két világot.
- Az anyagi világ önálló anyagi törvényszerűségekkel rendelkezik. Ezeket Isten hozta létre, és Ő rendelte alá ezeknek a törvényeknek (gravitáció, stb.). Van a két világ között kölcsönhatás.
- A természetfeletti világ megnyilvánulása a természetes világban nem mindennapi, hanem kivételes esemény. (Epifánia – a Messiás megjelent Jákóbnak, Ábrahámnak stb.). Nem lehet összemosni a két világot egymással.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine