2019. szeptember 20., péntek

Bibliaiskola - A Szent Szellem személye 4.

A Szellem másik tevékenysége a szolgálat munkájára való felkenés, azaz a kenet szelleme.

A kenet kimondottan emberek képességére jön rá, alkalmassá teszi Isten munkájának elvégzésére. Mózesről részletesen leírja a biblia, hogyan jött rá a kenet a csipkebokornál.

II Mózes 4: ezek a kenet megnyilvánulásai. A kígyó a sátán feletti hatalmat nyilvánította ki, azt csinált vele amit akart. Lepra: a bűn és a betegség szimbólumba, a bűn és következményeit szabadon fel tudja számolni a kenet. A gonosz szellemek felett is hatalmat kapott.
Mózes részleges megdicsőülése történt, mikor fénylett az arca. Mózesre több típusú kenet, pl. vezetői kenet is jött.

V Mózes 34,9. "Józsué, a Nún fia pedig beteljesedék bölcseségnek szellemével; mert Mózes tette vala õ reá kezeit; és hallgatának reá Izráel fiai, és úgy cselekedének, a mint parancsolta vala az Úr Mózesnek."

Itt a bölcsesség a kormányzásra való bölcsességre értendő. Ez szállt Józsuéra mint Mózesre, aki saját kenetét kézrátétellel megosztotta.

IV Mózes 11,16-17, 25. "Monda azért az Úr Mózesnek: Gyûjts egybe nékem hetven férfiút Izráel vénei közül, a kikrõl tudod, hogy vénei a népnek és annak elõljárói, és vidd õket a gyülekezet sátorához, és álljanak ott veled. Akkor alá szállok, és szólok ott veled, és elszakasztok abból a szellemből, a mely te benned van, és teszem õ beléjök, hogy viseljék te veled a népnek terhét, és ne viseljed te magad.
Akkor leszálla az Úr felhõben, és szóla néki, és elszakaszta abból a szellemből, a mely vala õ benne, és adá a hetven vén férfiúba. Mihelyt pedig megnyugovék õ rajtok a szellem, menten prófétálának, de nem többé."

Gyülekezet sátora: dicsőség helye. Itt a Mózesen való Szent Szellem megosztásáról van szól.

A Szent Szellem a te életedben is élő vízként akar kifolyni, és változás alá vonni téged is és más embereket is.

II Mózes 31,2-3. "Ímé, név szerint meghívtam Bésaléelt, a Húr fiának Urinak fiát a Júda nemzetségébõl. És betöltöttem õt Istennek szellemével, bölcsességgel, értelemmel és tudománnyal minden mesterséghez."

Bésaléel: Őt egy munka elvégzésére tette alkalmassá a kenet. A kenet nem csak tipikusan evangelizálásra, hanem célirányos feladatok elvégzésére is alkalmas, nem csak szakrális célokra! Földi dolgokról van szó, ha azok át vannak adva Isten céljára. A Szent Szellem segítséget ad a magánéletben is, de csak akkor, ha ennek megvan a visszacsatolása Isten munkájára. Ha például csak karriert akarsz befutni, azzal könnyen megszomoríthatod a Szent Szellemet. A Szent Szellem Sámsont az ellenség elpusztítására tette alkalmassá.

A Szent Szellem mindenre meg akar tanítani, olyan élethelyzetekre vezet, ahol tipikusan rád van szükség, pl. csak te tudod kimondani Isten szavát. Ki akar rángatni a saját ügyeidből, és be akar vinni Isten ügyeibe. Ha a környezetedben ott van a Szent Szellem, de nem vagy vele közösségben, úgy viselkedhetsz, mint Géházi. Bélpoklosság: bűn, és a bűn következményei.

A Szent Szellem fel akar ruházni erővel, hogy Jézus Krisztus tanúbizonyságai legyünk.


Összefoglalás:
Isten Személyéről szóló tanítások

Istenről szőlő alapvető állítások:

- Isten létezik. Isten kijelenti magát. Ténylegesen van, olyan amilyen. Emberi gondolkodás útján nem megismerhető, csak kijelentés (akokalüpszisz) útján. Akik nem ez alapján követik, nem Hozzá jutnak el. Isten létezik, és megjutalmazza azokat, akik Őt kitartóan keresik. Minden istentisztelet gonosz szellemekhez jut el, kivéve az Isten kijelentése alapján történő istentisztelet.

Az igaz istentisztelet alapítója Ábel, a hamisé Káin. Ábel istentiszteletéből jó emberi magatartás, lojalitás, kedvesség származott, Káinéből harag, gyilkosság, elkeseredés. Gyümölcsökről ismerhető meg a fa. Életünkben legfontosabb, hogy kapjuk Istenről, Istentől kijelentést. Karizmatikus keresztény valaki attól fogva, hogy kijelentése van arról, Jézus Krisztus a személyes megváltója. Istennel való találkozások vannak gyümölcsei. A hit hajtómotorja az Istennel való személyes kapcsolat. Kijelentés vétele és folyamatos keresése (istentisztelet, ima, Bibliaolvasás, szolgálat). Mindent a kijelentés köré kell felépíteni.

- Isten élő személy.
Személyiségjegyek: kommunikációs képesség, érzelem, akarat, értelem.

- Isten egyedi lény, senkihez nem hasonlítható. Nem ember, nem angyal. A személyes létezőknek kategóriái: gonosz lények, emberek, jó angyalok. Isten semmihez sem hasonlítható, külön “kategória”. Isten egy Isten, de három Személy. (Pl. az ember eredetileg egy volt, Isten kettéválasztotta. Külön-külön embernek mondjuk, de ha szövetséget kötnek, akkor eggyé válnak.) Három személy együtt alkot egy Istent. Atya, Fiú, Szent Szellem.

- Mindentudás, mindenhatóság, mindenütt jelen levőség, örökkévaló. Az örökkévalóság nem végtelen idő, időn kívüli létforma. Isten ebben tartózkodik. Isten az idő felett tartózkodik.

- Isten egy Isten, de három Személy. A Szentháromság Személyeinek fő tulajdonságai.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine