2019. január 8., kedd

Joyce Meyer - Őszintén a depresszióról 4.

1. Az öröm hatalma

Éjféltájban Pál és Silás imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent…Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek.
Apostolok cselekedeti 16:25-26.

Isten a Biblia minden oldalán azt az útmutatást adja népének, hogy teljenek be örömmel és örvendezzenek. A Filippi 4:4-ben például ezt olvassuk:

Örüljetek az Úrban mindenkor [legyen örömötök, örüljetek Benne]! Ismét mondom: örüljetek.

Az Úr valahányszor kétszer ismétel meg valamit – a Filippi levélnek ebben a versében kétszer is elmondja nekünk, hogy örüljünk – arra nagyon oda kell figyelnünk.

Pál apostol ismerte az öröm hatalmát. Amikor ő és Silás a filippi börtönben voltak:

"Éjféltájban Pál és Silás imádkozott, és énekkel magasztalta az Istent…Ekkor hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy megrendültek a börtön alapjai, hirtelen kinyílt minden ajtó, és mindegyikükről lehulltak a bilincsek." (Apostolok cselekedetei 16:25-26)

Ugyanez az erő, amely megnyitotta a börtön ajtaját és letörte a bilincseket, rendelkezésére áll mindenkinek, aki most a depresszió börtönében van megbilincselve.

Az emberek sokszor hallják vagy látják az „örülj” szót, de azt gondolják. „Ez nagyon jól hangzik, de hogyan örüljek?” Szeretnének örülni, de nem tudnak.

Pál és Silás, akiket korábban megvertek, börtönbe zártak, lábaikat megbilincselték, oly módon örültek, hogy dicséreteket énekeltek az Úrnak. Gyakran nem is jut eszünkbe, hogy az „örvendezés”, amely annyi erőt szabadít fel, egyszerűen megvalósítható egy mosoly vagy nevetés segítségével, azzal, hogy egyszerűen jól érezzük magunkat. Sokszor már ez is elegendő ahhoz, hogy eltűnjenek a problémák!

Egy alkalommal éppen a depresszióról akartam beszélni, amikor az Úr olyan világosan mutatott meg nekem valamit, mintha egy filmet néztem volna éppen. Azt mondta nekem: „Az emberek mindenféle tanácsot kérnek, mert depressziósok. Az emberek mindenféle gyógyszert beszednek, mert depressziósok. Amikor az emberek depresszióssá kezdenek válni, csak mosolyogniuk kellene, és már el is tűnne. Sok ember egyáltalán nem érti, hogyan változtatnak ezzel a körülményeiken.”

A változás gyakran akkor következik be, amikor másként állunk a dologhoz. Az Úr azt mondta: „Ha csak mosolyognának vagy énekelnének nekem, eltűnne a depresszió. Ha csak nevetnének egy kicsit, a depresszió nem maradna velük. Ha azonnal így reagálnának, amikor érzik, hogy kezdenek elkeseredettek lenni, a depresszió elhagyná őket.”

Az Írás nagyon egyértelműen tanít erről, még akkor is, ha te talán még nem olvastad el elég alaposan az örömről szóló tanítást.

Az öröm egész egyszerűen a Szellem gyümölcse.

"A [Szent] Szellem gyümölcse [a munka, amelyet az Ő jelenléte végez bennünk] pedig: szeretet, öröm (boldogság), békesség, türelem (kiegyensúlyozottság, béketűrés), szívesség, jóság (jóindulat), hűség, szelídség (jámborság, alázat), önmegtartóztatás (önfegyelem, tisztaság). Az ilyenek ellen nincs törvény [amely vádolhatna]." (Galata 5:22-23)

Ha személyes kapcsolatod van az Úrral – ha megmentett – a Szent Szellem benned lakik (ld. János 14:16-17; 1Korintus 12:3). Ha az öröm a Szellem gyümölcse, és a Szellem bennünk lakozik, akkor az öröm benned van. Nem kell semmit sem tenned azért, hogy megkaphasd – már ott van, csakúgy, mint a szeretet képessége, ami a Szellem másik gyümölcse, hiszen a Szellem ott van.

Nagyon fontos, hogy megértsd, hogy nekünk, hívőknek, nem kell megpróbálnunk megszerezni az örömöt – bennünk van az öröm. Az öröm a szellemünkben van. Csak azt kell megtanulnunk, hogyan szabadíthatjuk fel.

Fordította: Berényi Irén