2019. január 14., hétfő

Frank Hammond - Dicséret. A hadviselés és szabadulás fegyvere 1.

Bevezetés

A dicséret a szellemi hadviselés egyik fegyvere. Amikor dicséred az Urat, hatalmas dolgok kezdődnek meg a mennyei birodalomban. A 2Korinthus 10:4-ben Pál a következőket mondja erről:

Hadakozásunk fegyverei ugyanis nem testiek, hanem erősek az Isten kezében erődítmények lerombolására.

Isten szellemi fegyvereket adott nekünk, hívő embereknek. A fenti vers ezekre a fegyverekre és a bennük rejlő erőre hívja fel a figyelmet. Fontos dolgokat jelent ki a szellemi fegyverekről, amelyeket Isten adott szellemi hadseregének kezébe. Először is arra hívja fel a figyelmet, hogy ezek a fegyverek nem testiek. Vagyis nem kézzel fogható fegyverek. Azért nem használhatunk fizikai fegyvereket, mert az ellenség nem testi, hanem szellemi ellenség. Ha le akarjuk győzni, szellemi fegyverekre van szükségünk. Ebben a harcban a fizikai vagy testi fegyverek teljesen hatástalanok. Nem lőhetsz puskával az ellenségre, nem sebesítheted meg a kardoddal, nem dobhatsz rá bombát. Vannak másfajta testi fegyverek, amelyeket az emberek megpróbálnak a gonosz szellemek ellen fordítani, ilyen például a tanítás. Sokan úgy vélik, ha elég okosak, jól képzettek, a gonosz szellemek békén hagyják őket. A tanítást a szellemi hadviselés eszközének tartják. Péter azonban azt mondja, hogy a testi fegyverek nem használhatók, szellemi fegyverekre van szükség, mert ezek „Isten kezében erődítmények”.

Az újfordítású angol Biblia „isteni erejűnek” nevezi ezeket a fegyvereket. Nekem tetszik.

Az emberi elme számára ezek a fegyverek talán ostobaságnak tűnnek, azonban rendkívül hatásosak! Nem lehet elbukni velük! Azok a fegyverek, amelyeket Isten a kezünkbe adott, rendkívül hatásosak az előttünk álló hadviselés során.

Pál azt írja, hogy ezek a fegyverek erősek „Isten kezében erődítmények lerombolására”. Ha valakinek erődítménye van, az azt jelenti, hogy egy erődöt épített fel, ahová letelepedett. Pál szerint ezek a fegyverek alkalmasak arra, hogy lerombolják azokat az erődítményeket, amelyeket az ellenség a mi és mások életében felépített.

Az ellenség azt mondja: „Én itt jól elsáncoltam magamat”. Akkor most mi a helyzet? A kezünkben levő fegyverek éppen ezekre a helyzetekre készültek! Bár az ördög a tőle telhető legjobb módon bebiztosította magát egy helyzetbe, mégis sérülékeny. Legyőzhető.

Isten fegyvereinek gyűlölete

Valamennyi Isten által nekünk adott fegyvert gyűlölnek, megvetnek és kigúnyolnak.

Vegyük például Jézus vérét: sokan kigúnyolják ezt a vért. Akadnak olyan „modern gondolkodású” emberek, akik Jézus véráldozatát „vágóhíd vallás” névvel illetik. Szerintük szükségtelen a vérről beszélni, Jézus vérének semmi jelentősége sincs. Ezzel igyekeznek ezt a fegyvert kivenni a kezedből. Ugye, világos számodra? Sok olyan gyülekezet van, ahol nem énekelnek a vérről, nem prédikálnak a vérről, nem tesznek tanúbizonyságot a vérről. Ennek az az eredménye, hogy elveszítik erejüket és befolyásukat, mert figyelmen kívül hagynak egy szellemi fegyvert.

Ugyanez történik Jézus nevével is. Jézus neve erőteljes fegyver! Az elöljárók megtiltották, hogy az apostolok Jézus nevében beszéljenek. Ki állt a mögött, hogy az első tanítványoktól, akik szemtanúk voltak, elvegyék Jézus nevét? Ugyanez a személy félemlíti meg és bátortalanítja a mai keresztényeket is attól, hogy erről az Úr Jézus drága nevéről beszéljenek. Ki akar elbátortalanítani bennünket? Ki akarja kivenni ezt a nevet a szánkból? Az, aki pontosan tudja, mekkora erő lakik ebben a névben! Természetesen a sátán.

Isten más fegyverekkel is ellátott bennünket. Isten Igéje fegyver. A Biblia szerint olyan, mint a kétélű kard. Fel kell vennünk a Szellem kardját, amely Isten Igéje. Tisztában vagy azzal, hogy az ördög azt szeretné, ha Isten Igéje helyett más könyvekből idéznénk? Szerintem egész nap mondogathatnád Shakespeare vagy Keats sorait, őt egyáltalán nem zavarná. De abban a pillanatban, amikor Isten Igéjét mondod, remegni kezd. Rettegni kezd.

Fordította: Berényi Irén