2014. december 17., szerda

Rodney H. Browne - Mennyei öröm

De azon ne örüljetek, hogy a szellemek néktek engednek; hanem inkább azon örüljetek, hogy a ti neveitek fel vannak írva a mennyben. 21 Azon órában örvendeze Jézus szellemében, és monda: Hálákat adok Néked, Atyám, mennynek és földnek Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és értelmesek elől, és a kisdedeknek megjelentetted. Igen, Atyám, mert így volt kedves Te előtted. Lukács 10:20-21

A 21. versben azt olvassuk, hogy "Jézus örvendezett szellemében". Az Amplified Bibliában az áll, hogy "örvendezett és örült a Szent Szellemben".

Jézust betöltötte a Szent Szellem, és örvendezett. Az "örvendezett"-re használt görög szó az agalliao, amelynek jelentése: ugrálni az örömtől; ujjongani; (rendkívül) örülni; rendkívüli örömmel; (nagymértékben) örvendezni.
Mindez a következőt jelenti:
Annyira vidámnak lenni, hogy az ember ugrál örömében.
Ujjongani, illetve övendezni, mert az ember oly különleges mértékben boldog.
Szó szerint "nagyon nevetni", illetve "felszabadultan nevetni"

Más szavakkal: ebben az igeszakaszban azt olvassuk, hogy Jézus annyira megtelt örömmel, hogy nevetett, ujjongott és ünnepelt. Jézus tele volt élettel és örömmel! Ezt a fajta örömöt csak a Szent Szellem által tapasztalhatjuk meg. Nem a hústest, illetve természetes erőforrások terméke.

Akkor monda Mária: Magasztalja az én lelkem az Urat, 47 És örvendez az én szellemem az én megtartó Istenemben. 48 Mert reátekintett az Ő szolgálóleányának alázatos állapotára; mert ímé mostantól fogva boldognak mondanak engem minden nemzetségek. 49 Mert nagy dolgokat cselekedék velem a Hatalmas; és szent az Ő neve! Lukács 1:46-49

Jézus anyja, Mária, amikor várandós volt a kisded Jézussal, ugyanezt a örömtől kitörő, szellemi örvendezést (agalliao-t) apasztalta meg, amikor a Szent Szellem rászállt; Mária magasztalta az Urat és prófétált.

Ábrahám a ti atyátok örvendezett, hogy meglátja az Én napomat; látta is, és örült. János 8:56

Az Úr megmutatta Ábrahámnak a jövőt. Ábrahám örvendezett (agalliao), mert látta az eljövendő Messiást, az Ő áldozatát és az üdvösség napját minden ember számára. Annak ellenére, hogy Ábrahám nem láthatta saját szemével a mi Urunk üdvösségét, hit által látta azt (Zsidókhoz írt levél 11:13), és nevetett, örvendezett és ujjongott.

Az pedig világot kérve beugrott, és remegve borult Pál és Silás elé, 30 és kihozván őket, monda: Uraim, mit kell nékem cselekednem, hogy üdvözüljek? 31 Azok pedig mondának: Higyj az Úr Jézus Krisztusban, és üdvözülsz mind te, mind a te házadnépe! 32 és hirdeték néki az Úrnak Igéjét, és mindazoknak, kik az ő házánál voltak. 33 És az magához vévén őket az éjszakának azon órájában, megmosá az ütésektől; és megkeresztelkedék azonnal ő és az övéi mindnyájan. 34 és bevivén őket házába, asztalt teríte nékik, és egész háznépével egyben örvendeze, hogy hitt az Istennek. Apostolok Cselekedetei 16:29-34

Pál és Silás börtönőre majdnem öngyilkos lett, amikor azt hitte, hogy minden rab kiszabadult. Megkérdezte Páltól és Silástól, hogy miként térhetne meg, majd ő és családja elfogadták Jézust Uruknak és Megváltójuknak. Aztán nagymértékben örvendezett (agalliao) - ugrált örömében és ujjongott.

Amelyben örvendeztek, noha most kissé, ha meg kell lenni, szomorkodtok különféle kísértések között, 7 Hogy a ti kipróbált hitetek, ami sokkal becsesebb a veszendő, de tűz által kipróbált aranynál, dícséretre, tisztességre és dicsőségre méltónak találtassék a Jézus Krisztus megjelenésekor; 8 Akit, noha nem láttatok, szerettek; Akiben, noha most nem látjátok, de hisztek Benne, kibeszélhetetlen és dicsőült örömmel örvendeztek: 9 Elérvén hitetek célját, a lélek üdvösségét. 1 Péter 1:6-9

Az öröm (agalliao), amit akkor érzünk, amikor Isten hatalmának jelenléte megérint bennünket, mennyei öröm, ami tele van dicsőséggel, és nem lehet emberi szavakkal kifejezni. Dicsőség Istennek, hogy nekünk adta a nevetés, az ugrálás és a tánc képességét, hogy ezek által kifejezhessük azt a nagy örömöt, amit a bensőnkben érzünk. Csak akkor tapasztalhatjuk meg ennek teljes jótéteményét, ha engedjük, hogy rajtunk keresztül fifejeződjön, és nem folytjuk el magunkban. A nevetés gyógyszer, ami hasznos a szívnek és a léleknek egyaránt.

És hallám mintegy nagy sokaság szavát, és mintegy sok vizek zúgását, és mintegy erős mennydörgések szavát, mondván: Alleluja! Mert uralkodik az Úr, ami Istenünk, a Mindenható. 7 Örüljünk és örvendezzünk, és adjunk dicsőséget Néki, mert eljött a Bárány menyegzője, és az Ő felesége elkészítette magát. Jelenések 19:6-7

A mi Urunk, a Mindenható Uralkodik! Örüljön (agalliao) az Ő menyasszonya, és nevessen kitörő és győzedelmes mennyei örömmel!