2019. november 4., hétfő

Az angyalok 4.

Az angyalok szerepe a politikában

Gábriel: Isten hőse. Elsősorban hírvivő angyal. Amikor Perzsia fejedelme ellenállt, nem tudta áttörni. Végül Mihály segítségét kellett kérni. Gábriel a hír átadása után ott is maradt, és ott élt egy ideig Czirus udvarában. Ennek köszönhető, hogy megírta Czírus a rendeletet, hogy a zsidóknak haza kell menniük. Zakariás könyvében olvassuk a látomást Joshua főpapról, és a sátánról, ahogy vádolja őt. Ezzel párhuzamosan vádiratot írtak a zsidók ellen, hogy nagy veszélyt jelent a templom építése, mert a zsidók fel fognak lázadni a Perzsa Birodalom ellen. A perzsa király leállította az építkezést. Ez két párhuzamos esemény. Amikor emberek feljelentéseket írnak, gyakran a szellemvilágban megy a vádlás és kárhoztatás, és a szellemvilág lenyomata megy a látható világba. Gábriel szervezte meg és védelmezte a templom, majd a város építését. A város építésekor is volt ilyen jellegű vádlás (Tóbiás és Szanballat), és ott van Eszter története is (Hámán rendelete). A pozitív végkicsengést Gábriel ott tartózkodása biztosította.

1 Mózes 28,12. "És álmot látott: ímé egy lajtorja volt a földön felállítva, amelynek teteje az eget éri vala, és íme az Istennek angyalai fel- és alájárnak vala azon."

Jákób látta az angyalokat Béthelnél. Jákóbnak volt egy áldása, amit apja szavai közvetítettek. A szavak azonban alapot adnak arra, hogy angyalok is csatlakozzanak hozzá. Jákobot egész életében angyalok kísérték, ez később kiderül.

1 Mózes 31,11-15. "Akkor monda nekem az Isten Angyala álomban: Jákób. És felelék: ímhol vagyok. És ő monda: Emeld fel szemeidet, és lásd, hogy amely kosok a juhokat hágják, azok mind csíkos lábúak, pettyegetettek és tarkák. Mert mindazt láttam, amit veled Lábán cselekszik vala. Én vagyok ama Béthelnek Istene, ahol emlékoszlopot kentél fel, és ahol fogadást tettél nékem. Most kelj fel, menj ki e földről, és térj vissza a szülőföldedre."

Az Úr angyala gazdasági tanácsokat adott Jákóbnak. Jákób megígérte a tizedfizetést, ezt követően továbbra sem érezte úgy, hogy jobb anyagi élete van, de amikor már nyilvánvalóvá vált Lábán kifosztási szándéka, az Úr angyala gazdasági tanácsot adott Jákóbnak.

1 Móz 48,16. "Amaz angyal, aki megszabadított engem minden gonosztól, áldja meg e gyermekeket, és viseljék az én nevemet, és az én atyáimnak, Ábrahámnak és Iszáknak nevét, és mint a halak szaporodjanak e földön."

Efraim és Manassét is megáldotta annak az angyalnak a tanácsával.

Jákób mellett az angyal védelmi funkciót töltött be. Mikor közel volt pályája végéhez, arra az angyalra bízta a gyermekeket, aki őt is megszabadította. Az angyalok kísérik a generációkat.

1 Mózes 24, az angyalok kapcsolatokat is szerveznek. Minden kapcsolatokon múlik: az Úr angyalai a legjobb kapcsolat szervezők. Pl. az evangelizációban is összehozzák az embereket, és ezért kell is imádkozni!

Mát 10,32 = Luk 12,8-9!!!
"Valaki azért vallást tesz én rólam az emberek előtt, én is vallást teszek arról az én Mennyi Atyám előtt."
"Mondom pedig néktek: Valaki vallást tesz rólam az emberek előtt, az embernek Fia is vallást tesz arról az Isten angyalai előtt."

Az Úr nevének megvallása azért fontos, mert ha ez történik, az Úr az angyalokat küldi hozzád.
Minél több bizonyságot teszel, annál több angyal segít téged, hogy egyre kevesebb földi dologgal törődj, és inkább az Úr dolgaival tudjál foglalkozni.

Az Úr Jézus eljövetelében óriási szerepet játszottak az angyalok, születése után folyamatosan őrködtek a család sorsa felett. Amikor a dolgok mennek, nem teszik magukat nyilvánvalóvá, csak amikor nagyon nehéz a helyzet.

Pál apostol esetében egy alkalommal, mikor viharba került, angyal jelent meg, és ő tájékoztatta, hogy nem fognak elveszni.

Jézust is a Gecsemáné kertben angyal támogatta.

A böjtben angyalok támogatnak, ezért nagyon jó böjtölni, ezzel több angyalt tudsz magadhoz vonzani.

Zsolt 34,8 – védelem és szabadítás szerepe.
"Az Úr angyala tábort jár az őt félők körül és kiszabadítja őket."

Gazdasági, egészségügyi helyzetből is meg tudnak szabadítani angyalok.
Minél inkább imádkozunk, minél jobban megy előre az Úr munkája, annál több angyal érkezik hozzánk.

Izmael fennmaradása is az Úr angyala által meg lett ígérve.

Zsolt 35,6 az angyalok bosszút is állnak, ha kell.
"Legyen útjuk sötét,csuszamlós, s az Úrnak angyala kergesse őket."

Dán 4,11-14. "Erősen kiáltott, és vagy szólt: Vágjátok ki a fát és vagdaljátok le az ágait, rázzátok le leveleit és hányjátok szét gyümölcseit, fussanak el a vadak alóla, és a madarak az ő ágairól. De gyökerének törzsökét hagyjátok meg a földben, és vas és érc láncokba verve a mező füvén: égi harmattal öntöztessék, és a barmokkal legyen része a föld füvéen. Az ő emberi szíve változzék el, és baromnak szíve adassék néki, és hét idő múljék el felette. Vigyázók határozatából van ez a rendelet és a Szentek parancsolata ez a végzés, hoy megtudják az élők, hogy a felséges Isten uralkodik az emberek birodalmán, és a kinek akarja, annak adja azt, és az emberek között az alábbvalót emeli fel arra."

Ezt a végzést egy testület hozta a mennyben, értékelték Nabukodonozor tevékenységét. Nabukodonozor érdekében hozták a döntést.

Az antikrisztus bukását is a mennyei parlament hozza meg.

Mikeás próféta is elmondja, hogy a mennyben valaki előállt, hogy hazugság szelleme lesz a próféták szájában.

Préd 5,6 Az angyalok hallgatják az imákat. Nagyon meg kell gondolni, mit ígérünk Istennek.
"Ne engedd a te szádnak, hogy bűnre kötelezze testedet, és ne mondd az angyal előtt, hogy tévedésből esett ez: hogy az Isten a te beszéded miatt fel ne háborodjék, és el ne veszesse a te kezeidnek munkáját."

Dán 3,28 a természeti erőket is vissza tudják fogni.
"Szólt Nabukodonozor, és monda: Áldott ezeknek Istene, a Sidrák, Misák és Abednégó Istene, aki küldötte az az ő angyalát és kiszabadította az ő szolgáit, akik ő benne bíztak: és a király parancsolatát megszegték és veszedelemre adták az ő testüket és nem szolgáltak és nem imádtak más istent az ő Istenükön kívül."

Dán 6,22 az oroszlánok száját betömték.
"Az én Istenem elbocsátotta az ő angyalát, és bezárta az oroszlánok száját, és nem árthattak nékem: mert ártatlannak találtattam ő előtte és te előtted sem követtem el, oh király, semmi vétket."

Az angyaloknak nincs nemük, de általában férfiak képében jelenik meg.
Nem szaporodnak, de van ilyen képességük. A jó angyaloknak ilyen tervük nincsen, a gonosz angyalok estek bele ebbe a csapdába. A gonosz angyalok előszeretettel jelennek meg női képben. Átváltozásuk lényege metaszkéma, a külsejüket változtatják meg.

Források: Hit Gyülekezete; Kevin Conner - The Foundations of Christian Doctrine